Βέροια

Χάρης και Κάλλια. Μ’ ένα βιολί στην εκκλησιά του Άη-Γιώργη


Καταπράσινη η αυλή του Άη-Γιώργη, στολισμένη για να υποδεχτεί το νέο ζευγάρι, γεμίζει σιγά-σιγά με φίλους και συγγενείς.

Ο Χάρης Φάκας και η Καλλιόπη Παπαδοπούλου ενώνουν τις ζωές τους και με τις ευλογίες της εκκλησίας, με μάρτυρα της ευτυχίας τους τη μικρή τους κόρη, την ήδη βαφτισμένη Σοφία.

Στο μικρό Κομνήνιο, που η Βέροια στα πόδια του αχνοφαίνεται υποβλητικά, διάλεξε το ζευγάρι να κάνει τους δικούς του ανθρώπους κοινωνούς της χαράς του, στο μικρό εκκλησάκι του Άη- Γιώργη.

Ο γαμπρός περιμένει τη νύφη κρατώντας στα χέρια του τη μικρή τους κόρη Σοφία, που, καθώς είναι ανήσυχη, ψάχνει μάλλον τη μαμά της που λείπει. Στα χέρια του η ανθοδέσμη με τα άσπρα τριαντάφυλλα.

Η νύφη φτάνει και η αναμονή τελειώνει μ’ ένα χειροκρότημα γεμάτο θαυμασμό. Πίσω της ένα βιολί ντύνει με τρυφερή μελωδία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα το αντάμωμα των δύο νέων.

Εκείνη, αστραφτερή, ψηλή και λυγερή, όπως και ο γαμπρός, παραδίνεται σ’ εκείνον από τον πατέρα της, που συγκινημένος δίνει τη μοναχοκόρη του με τη φράση «Να την αγαπάς…»

Περνούν την αψίδα, που φτιάχτηκε με φαντασία και λεπτό γούστο, όπως όλος ο νυφιάτικος διάκοσμος, φωτίζοντας με τη λάμψη της νιότης και της χαράς τους τον χώρο.

Η τελετή στον ναό τελειώνει. Συγγενείς και φίλοι συμμετέχουν, άλλοι γεμίζοντας τον μικρό του χώρο κι άλλοι περιμένοντας έξω με το ρύζι στο χέρι «ετοιμοπόλεμοι»!

Το ζευγάρι βγαίνει, ξαναπερνά την αψίδα. Καταιγισμός ευχών και ρυζιών. Το έθιμο καλά κρατεί, όσο κι αν οι καιροί έχουν αλλάξει.

Όλοι μεταφέρονται τώρα στον χώρο της δεξίωσης. Πλάι στα γαλάζια νερά της πισίνας του «Αιγές» τα γιορτινά τραπέζια περιμένουν το ζευγάρι με κάτασπρα μπαλόνια που θα αφεθούν ελεύθερα μόλις φτάσει. Ο βιολιστής τούς περιμένει παίζοντας…

Φτάνουν. Πυροτεχνήματα, μπαλόνια στον αέρα, μουσική… Οι δυο νέοι στροβιλίζονται στην πίστα χαρούμενοι, λάμπουν. Ρυθμοί μοντέρνοι, της ηλικίας τους, με όλους τους φίλους τους να τους συνοδεύουν, δίνουν τη θέση τους σε παραδοσιακούς, στους οποίους συμμετέχουν με κέφι μικροί και μεγάλοι μέχρι αργά.

Καλεσμένοι της οικογένειας Παπαδοπούλου με την οποία μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε και στο γλέντι που ακολούθησε.

Η faretra.info, εύχεται στο ζευγάρι «βίον ανθόσπαρτον»!

far

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας