Αγροτικά Κοινωνία Νάουσα

“Ουίσκι το… τσίπουρο! – Σε εξόντωση οδηγούνται χιλιάδες καζανιέρηδες”

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί τους μειωμένους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Η αποδοχή της εξίσωσης της φορολογίας θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση χιλιάδων καζανιέρηδων, θα συμπιέσει το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων, μικρών στην πλειονότητα τους, αμπελουργών που διαθέτουν άδεια απόσταξης, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα πολλαπλασιαστεί εννιά φορές η φορολόγηση των προϊόντων τους. Εφόσον ισχύσει η έκπτωση κατά 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, ο κατά αποκοπή φόρος 0,59/χιλλιόγραμμο θα μετατραπεί σε ειδικό φόρο κατανάλωσης 5,1ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος. Σε περίπτωση που δεν θα ισχύσει η έκπτωση ο φόρος θα αυξηθεί 18 φορές 10,2ευρώ / χιλιόγραμμο!

Πλήγμα επίσης θα δεχτούν μικρά αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα τους. Επίσης θα επηρεαστεί η τελική τιμή κατανάλωσης σε ένα παραδοσιακό προϊόν εξισώνοντάς το με το εισαγόμενο ουίσκι.

Για άλλη μια φορά οι μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας, των ποτοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων – εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών που βλέπουν ένα τμήμα της κερδοφορίας τους να κατευθύνεται στους μικρότερους, που ήδη έχουν χτυπηθεί πολλαπλά από την ΚΑΠ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αμπελουργούς – καζανιέρηδες να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε. από την κυβέρνηση, γιατί βλάπτουν σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα.

24/07/2019

banner-article

Ροη ειδήσεων