Γράμματα & Τέχνες

“Θαλασσογραφίες”- Μια πολύχρωμη μουσική τοιχογραφία από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου

Δήμητρα Σμυρνή

Στο θεατράκι του πάρκου του Λιτοχώρου η Δημοτική Χορωδία του «Ιωάννης Σακελλαρίδης» έδωσε για μια ακόμη φοράς δείγματα γραφής, αυτήν τη φορά παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα αποκλειστικά από τη θάλασσα.

Τραγούδια που αποτυπώνουν τη σφραγίδα της θάλασσας  πάνω στον άνθρωπο, στην καθημερινή του ζωή αλλά και στα όνειρά του, διαμορφώνοντας την ταυτότητά του, την ελληνική του ταυτότητα.

Η Χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης», συνέχεια μια χορωδιακής παράδοσης που ξεκινά στο Λιτόχωρο από τον 19ο αιώνα, αποτελεί τη ζωντανή αποτύπωση μιας πολιτιστικής δράσης που εκφράζει τον τόπο, αποτελώντας ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μαζί με την ομορφιά του τοπίου και τον δυναμισμό των κατοίκων του.

Για μια συναυλία που δουλεύτηκε με κόπο και συνέπεια από όλα τα μέλη της Χορωδίας μίλησε ο Πρόεδρός της Παναγιώτης Χρυσικός, για να συμπληρώσει προλογίζοντας ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, πως ο ρόλος της Χορωδίας στα πολιτιστικά πράγματα είναι γνωστός και σημαντικός και πως η Δημοτική Αρχή θα τη βοηθήσει να συνεχίσει να παράγει πολιτισμό.

Η συναυλία, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα,  αποτέλεσε μια πολύχρωμη τοιχογραφία, ζωγραφίζοντας με νότες όλα τα πρόσωπα της θάλασσας. Η θάλασσα της παράδοσης, η θάλασσα με τα νησιά της, τις βάρκες και τα καράβια της, η θάλασσα με τα λιμάνια της, η θάλασσα πηγή έρωτα, πάνω απ’ όλα η θάλασσα και ο άνθρωπος.

Εξαιρετικές οι επιλογές των κομματιών που έγιναν από τον ταλαντούχο μαέστρο της Χορωδίας, τον Ευθύμιο Μαυρίδη, βαθύ γνώστη της μουσικής, που κυριολεκτικά έχει απογειώσει τη χορωδία τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινώντας από τη «Θαλασσογραφία» του Διονύση Σαββόπουλου και προχωρώντας μέσα από το «Θάλασσα πλατιά» του Μάνου Χατζιδάκι σε παραδοσιακά τραγούδια,   που έδωσαν την ευκαιρία στο Χορευτικό του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου να μπει χορεύοντας στο χώρο, προσθέτοντας μια ακόμη πινελιά στη μουσική παράσταση, αυτήν της κίνησης, οι «Θαλασσογραφίες» διέγραψαν μια μεγάλη μουσική πορεία, αγκαλιάζοντας μεγάλους συνθέτες αλλά και ποιητές, σ’ ένα αρμονικό σύνολο.

Από τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Μαρκόπουλο, μέχρι τον Λοΐζο, τον Μικρούτσικο και τον Μούτση, με τους γαλάζιους στίχους του Ελύτη ή τους στοχαστικούς του Σεφέρη, αλλά και τη δυναμική παρουσία του Τσιτσάνη ή του Ζαμπέτα, η βραδιά κύλησε με μουσικές εναλλαγές που τις χαρακτήριζε η αρμονική αλληλουχία.

Εντυπωσιακή η Πολυφωνική Δημοτική Χορωδία, μ’ ένα πλήθος πολυποίκιλων  τραγουδιών που είχε να δουλέψει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, ενθουσίασε το κοινό που την καταχειροκρότησε.

Τρεις ιδιαίτερες φωνές, που, αν και ανήκουν στον ερασιτεχνικό χώρο, έδωσαν δείγματα επαγγελματικής εμβέλειας, η Ιωάννα Ηλιάδου, ο Περικλής Μπονοβόλιας και ο Νίκος Φαρμάκης, γοήτευσαν με την παρουσία τους.

Το χορευτικό του ΠΟΛ, με την καθοδήγηση του καθηγητή χορού Μιχάλη Μπύρου, μπαίνοντας εμβόλιμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της  μελωδικής πορείας της παράστασης, υπογράμμισε άριστα το τελικό αποτέλεσμα.

Μια βραδιά άψογη από καλλιτεχνική άποψη, που τη χάρηκε πολύς κόσμος, προσθέτοντας μια ακόμη επιτυχία στη δράση της Χορωδίας, αλλά και στο πολιτιστικό προφίλ του Λιτοχώρου.

Συντελεστές της μουσικής παράστασης

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Ηλίας Γκογκίδης – Πλήκτρα, Γιώργος Γκουτζαμάνης  – Σαξόφωνο, Κατερίνα Ελενίδου – Πιάνο, Παναγιώτης Καμβίσιος  – Κιθάρα, Αποστόλης Κουτσιμανής –    Μπουζούκι, Γιώργος Λαλίδης – Μπάσο, Πάρης Παπαγιάννης – Κιθάρα, Δήμητρα Παρρή-Νίκα – Βιολί, Ρωμανός Παρρής-Νίκας  –  Κλαρινέτο, Αγγελική Σουλή – Κανονάκι, Κοσμάς Σουλής  – Ακορντεόν, Βίκυ Τζιμαπίτη – Ντραμς.

Στη Χορωδία συμμετείχαν:

Μπάσοι
Γρηγόρης Αδαμόπουλος, Γιάννης Βαμβάκος, Χρήστος Κουτσιμανής, Ευάγγελος Μαλαμάκης, Σάκης Νίκας, Αντώνης Ντόβας, Γιάννης Πουρλιώτης.

Τενόροι
Νίκος Ζαχόπουλος, Τάκης Ζησκάτας, Βασίλης Ευγενής, Θανάσης Λέινας, Γιάννης Σπαθάρας, Νίκος Φαρμάκης, Παναγιώτης Χρυσικός

Άλτο
Λουίζα Γκανάτσιου, Ολυμπία Δουλτσίνου, Κατερίνα Ζαχαριάδου, Βούλα Κυπαρισσά, Σοφία Μπακράτσα, Λουίζα Μπελογιάννη, Ελευθερία Φρασιόλα

Σοπράνο
Αλέκα Αδαμοπούλου, Ειρήνη Βενετσάνου, Βάσω Βερροία, Ευαγγελία Γερολιόλου, Ελένη Γκέκα, Καίτη Κάκκαλου, Φωτεινή Κατράνα, Μένη Κουτσιμανή, Κική Μαυρίδου, Γεωργία Μπαζάκου, Βάσω Μπελέμη, Μάγδα Τσίρου, Ελένη Χασιώτη, Έφη Χασιώτη, Ακριβή Χατζήνα.

Παρουσίαση προγράμματος: Βάσω Μπελέμη

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων