Αφορολόγητο (ή απάτη) γράφει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Αφορολόγητο, είναι αυτό που δεν φορολογείται!
Όποιο κι αν είναι αυτό, σαν αριθμητικό νούμερο, 5, 10, 12, 20 χιλιάδες, δεν είναι συμφέρον, για όσους έχουν μικρά εισοδήματα και πιθανότατα είναι μια μεγάλη απάτη της κάθε εξουσίας για να φορολογεί διπλά τους πολλούς!
Ας το δούμε με ένα αυθαίρετο παράδειγμα: Τετραμελής οικογένεια, με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ (δεν έχει σημασία (!) αν είναι εισόδημα ενός ή δυο εργαζομένων).
Πόσες είναι οι δαπάνες της για ένα έτος; Το πιθανότερο είναι να είναι ακριβώς 23.000 ευρώ.
Αν είναι τόσες, για το εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο (5, 10, 20 χιλιάδες, στο παράδειγμά μας ας δεχθούνε το 9.000, που είναι περίπου σήμερα, όταν κάποιος έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις), θα φορολογηθεί με τον ορισμένο συντέλεσή για εισοδήματα πάνω από 9.000, (23.000-9.000=11.000), δηλαδή για 11.000, τις οποίες, όμως δεν έχει! Άρα, μια τετραμελής οικογένεια, για τα μισά και περισσότερα των εισοδημάτων της, θα φορολογηθεί δύο φορές! Η πρώτη, είναι οι δαπάνες της, που κάλυψαν όλο το εισόδημα! Οι δαπάνες, έχουν φορολογηθεί (ανάλογα, από 6 μέχρι 24 στα εκατό, τόσο όσος και ο ΦΠΑ των αγαθών ή υπηρεσιών, όπου ξοδεύτηκαν).
Ο ΦΠΑ, δεν είναι αναλογικός φόρος, πλούσιοι και φτωχοί, όλοι πληρώνουμε το ίδιο! Είναι, όμως φόρος, απ’ τον οποίο ενισχύεται το κρατικό ταμείο και (θεωρητικά) ανταποδοτικός, άρα καλά κάνουμε και τον πληρώνουμε όλοι. Δεν είναι, όμως, σωστό να φορολογούμαστε για εισοδήματα που δεν έχουμε!
Ο όρος αφορολόγητο κι ότι σημαίνει αυτό, πρέπει άμεσα να καταργηθεί! Αφορολόγητο (γιατί έχει φορολογηθεί) είναι οι δαπάνες μας, οι όποιες δαπάνες, οι δαπάνες που αποδεικνύονται, που συνοδεύονται από παραστατικά! Ότι και όσο περισσεύει και αν από το σύνολο των δαπανών και πάνω, να φορολογηθεί! Μπορεί να φαίνεται πολύ αλλά θα ήταν καλό να φορολογηθεί με μια μονάδα συν, πάνω από τον μέγιστο συντελεστή του ΦΠΑ. Αυτή η μια μονάδα συν κάνει απαγορευτικές τις πλαστές δαπάνες. Απλά, δεν συμφέρουν σε κανένα τα παραστατικά που «κόπηκαν», χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι δαπάνες!
Έτσι – και πάνω στην αρχή του αμοιβαίου συμφέροντος δημιουργείται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και αναπτύσσεται ορθή φορολογική συνείδηση, εξυπηρετώντας πολιτεία και κράτος και δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις ανάπτυξης, που για χρόνια τώρα είναι «ζητούμενο»…
Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Υποψήφιος βουλευτής ΜέΡΑ25 Ημαθίας
Συνταξιούχος δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
(πρώην διευθυντής Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας)
Τηλ.: 693905487820