Βέροια Ρεπορτάζ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ο Δήμος Βέροιας και οι Εθελοντές Καθαριότητας  αφυπνίζουν

Στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας  γιορτάστηκε σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το Δήμο να ευαισθητοποιεί και τους Εθελοντές Καθαριότητας, μια δυναμική ομάδα συμπολιτών μας που έχει στο ενεργητικό της  έντονη δράση, να συμμετέχει.

Με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με απορρίμματα που συγκέντρωσαν οι Εθελοντές σε συσκευασίες, η καμπάνια συγκέντρωσε αρκετούς περαστικούς, στους οποίους μοιράστηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Βασίλης Παπαδόπουλος,  παρών στην Πλατεία, δήλωσε στη faretra.info:

«Σήμερα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος επιλέξαμε να κάνουμε μία δράση που έχει να κάνει με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, των άχρηστων υλικών για μας και την ανακύκλωση γενικότερα.

Έχουμε όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης. Ο Δήμος έχει σύμβαση με την ανακύκλωση συσκευασιών, λαμπτήρων, οικιακών συσσωρευτών, άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που έχει σχέση με την αγροτική περιοχή που ζούμε.

Παρουσιάζουμε  εδώ και την κομποστοποίηση και μιλάμε και για το αύριο, όπου θα έχουμε ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης για πλαστικό, μέταλλο και γυαλί, αν και το γυαλί το έχουμε και στον μπλε κώδωνα.

Έχουμε επίσης σύμβαση με εταιρεία για πάνινα είδη, ρούχα και υποδήματα, και ξεκινάμε και μια δράση, που σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά τα τηγανέλαια. Το λάδι μετά το τηγάνισμα, που πετιέται συνήθως στις αποχετεύσεις ή τα φρεάτια, ρυπαίνει αφάνταστα. Ένα κιλό τηγανέλαιο ρυπαίνει το νερό που θα χρειαστεί να πιει ένας άνθρωπος για 14 χρόνια. Μπορεί να μην μας λείπει τώρα το νερό, αλλά πρέπει το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στο μέλλον. Πρέπει να φροντίζουμε για την αειφορία.

Οι Εθελοντές Καθαριότητας που είναι δίπλα μας σήμερα είναι μια ανεξάρτητη ομάδα, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο θέμα της καθαριότητας και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, στηρίζοντας τις δράσεις τους, διαχειριζόμενοι ό,τι συλλέγουν και παρέχοντάς τους όποια βοήθεια χρειαστούν. Η σχέση μας με τη συγκεκριμένη ομάδα είναι εξαιρετική και θα θέλαμε κι άλλες ομάδες να εμπλακούν στο θέμα της καθαριότητας.

Το θέμα της καθαριότητας, πέρα από το ότι εντάσσεται στην προστασία του Περιβάλλοντος, έχει να κάνει και με τα οικονομικά δεδομένα, τις κοινωνίες των μηδενικών αποβλήτων στις οποίες θέλουμε να πάμε, ώστε να μην υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή προβλήματα στο περιβάλλον, στον αστικό ιστό και όχι μόνο.»

Εκπροσωπώντας τους Εθελοντές Καθαριότητας ο Σούλης Λιάκος είπε:

«Η κίνησή μας ξεκίνησε επίσημα εδώ και δυο χρόνια αλλά και πιο πριν μια παρέα είχαμε ευαισθητοποιηθεί πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν να το κάνουμε ήταν λόγοι αισθητικής. Ανεβαίνοντας από τη Βέροια για τη Ραχιά ο δρόμος ήταν πάντα γεμάτος σκουπίδια. Ο Δήμος δε μπορούσε να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης χεριών κι έτσι πήραμε την απόφαση να ενεργοποιηθούμε.

Ο πυρήνας αυτός στη συνέχεια διευρύνθηκε. Μας συνδέει η αγάπη για τον τόπο μας. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Είναι ένα πράγμα πάρα πολύ βαθύ. Η καθαριότητα μάς αφορά όλους, όχι μόνο εκείνους που είναι επιβεβλημένο να ασχολούνται μ’ αυτήν.

Χρειάζεται μια υπεύθυνη και συνειδητή στάση όλων μας. Αντί να κατηγορούμε ό ένας τον άλλο, ας συμμετάσχουμε όλοι μαζί, προσφέροντας στο σύνολο. Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πιστεύω. Δεν πιστεύω πια πως μπορεί να γίνει από πάνω κάτι. Πιστεύω περισσότερο στη διάθεση που έχουν οι μικρές ομάδες.

Όσο για τον κίνδυνο η κρατική ή η δημοτική μέριμνα να ατονήσει εξαιτίας του εθελοντισμού, έχω να πω πως εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις επίσημες δομές, που είναι υποχρέωσή τους να φροντίζουν για την καθαριότητα. Ο δικός μας ρόλος είναι σαφώς υποβοηθητικός, πιεστικός – γιατί πιέζουμε το Δήμο να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους –  και το κυριότερο για μας, ο ρόλος μας είναι αφυπνιστικός.

Βέβαια, όσους υπαλλήλους και να προσλάβει ο Δήμος, αν οι πολίτες συνεχίσουν να συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται, πετώντας τα σκουπίδια τους όπου να ‘ναι – με εντονότερο το φαινόμενο στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο –  τότε δεν υπάρχει ελπίδα.

Ο εθελοντισμός είναι βαθύτατα πολιτική πράξη, όπως και η αυτογνωσία.»

far

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Ροη ειδήσεων