Κόσμος

Γυναίκα αρχηγός φυλής ακύρωσε 850 γάμους παιδιών κι έστειλε τα κορίτσια πίσω στο σχολείο

«Δεν θέλω γάμους νέων», δήλωσε η Καχινταμότο στα Ηνωμένα Έθνη

Μια γυναίκα επικεφαλής φυλής του Μαλάουι θέσπισε ένα νέο νόμο για την πρόληψη των παιδικών γάμων και έχει τερματίσει περίπου 850 γάμους σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι σήμερα.

Η Τερέζα Καχινταμότο, αρχηγός της περιφέρειας Dedza του Μαλάουι, ισχυρίστηκε ότι η απόφασή της να λάβει θέση ήρθε από την αγανάκτηση της να βλέπει τα 12χρονά κορίτσια να περπατούν γύρω με τα μωρά στους γοφούς τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2012, περισσότερα από τα μισά κορίτσια του Μαλάουι είναι παντρεμένα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Επιπλέον, η χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση από τις 20 χώρες που πιστεύεται ότι έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γάμου παιδιών στον κόσμο.
Η αρχηγός Καχινταμότο προσπαθεί αν το αλλάξει αυτό κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά και έχει ξεκινήσει ακυρώνοντας πάνω από 850 γάμους παιδιών, στέλνοντας εκατοντάδες νέες γυναίκες πίσω στο σχολείο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και κάνοντας εκπληκτικά βήματα για την κατάργηση των τελετών καθαρισμού που απαιτούν νεαρά κορίτσια να πάνε σε κατασκηνώσεις σεξουαλικής εκκίνησης
Εκτός από τη συμφωνία, η Καχινταμότο έδωσε εντολή στους ηγέτες να ακυρώσουν τυχόν γάμους ανηλίκων και να στείλουν εκ νέου όλα τα κορίτσια στο σχολείο.

Η Καχινταμότο δήλωσε ότι ανέλαβε δράση κάνοντας τουλάχιστον 50 υποεπιτροπές της να υπογράψουν συμφωνία για τον τερματισμό του παιδικού γάμου στην περιοχή εξουσίας της.

«Τους είπα: «Είτε σας αρέσει είτε όχι, θέλω να τερματιστούν αυτοί οι γάμοι», δήλωσε η Καχινταμότο στο Al Jazeera.

Εκτός από τη συμφωνία, η Καχινταμότο έδωσε εντολή στους ηγέτες να ακυρώσουν τυχόν γάμους ανηλίκων και να στείλουν εκ νέου όλα τα κορίτσια στο σχολείο.

«Δεν θέλω γάμους νέων», δήλωσε η Καχινταμότο στα Ηνωμένα Έθνη. «Πρέπει να πάνε στο σχολείο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρεθεί στο σπίτι ή να κάνει δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου».

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο του BBC:

infonewstime.wordpress.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας