Κοινωνία

“Μεταπτυχιακό με άρωμα Νάουσας” συνέντευξη της Τζωρτζίνας Αθανασίου

Η συνέντευξη δόθηκε στην κα Ηρώ Δάδη, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μακεδονικά Νέα», και δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2019.

—————

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Μία ενδιαφέρουσα πτυχιακή εργασία με αντικείμενο το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο του Δήμου Η.Π. της Νάουσας εκπόνησε η Δρ Τζωρτζίνα Αθανασίου στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών  σπουδών της  στη δημόσια διοίκηση.

-Μετά από σπουδές που έχετε ήδη ολοκληρώσει, τι σας ώθησε να καθίσετε εκ νέου στα έδρανα για την απόκτηση τρίτου μεταπτυχιακού τίτλου επιπλέον του διδακτορικού σας;

Ως τώρα οι σπουδές μου αφορούσαν την γλώσσα, την μετάφραση, την γλωσσολογία. Ωριμάζοντας, αλλάζεις κατεύθυνση και ενδιαφέροντα και αυτό συνεπάγεται ότι όλες οι προηγούμενες γνώσεις και δεξιότητες υιοθετούν μια νέα τροχιά σκέψης. Υπηρετώντας στην δημόσια διοίκηση και ασκώντας διοίκηση, βλέπω την λειτουργία της καθημερινά, πάντα σε σχέση με τον πολίτη. Μέχρι να λάβω την απόφαση να γραφτώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είχα παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τα οποία είχα την χαρά να συμπληρώσω με επιμόρφωση στην Διαχείριση κρίσεων και διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα σεμινάρια αυτά όμως απλά ενέτειναν την δίψα για πιο εντατική ενασχόληση και έτσι αποφάσισα να ξανααποκτήσω μετά από αρκετά χρόνια φοιτητική ταυτότητα.

  • Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην επιλογή του θέματος για την πτυχιακή, να καταστρώσεις δηλαδή το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου για την επόμενη τετραετία;

Πέρα από τις επί ώρες εξηγήσεων που θα μπορούσα να σας παραθέσω για τους λόγους που αγαπώ αυτόν τον τόπο, να σας ενημερώσω πως ο Δήμος Η.Π Νάουσας, αποτελεί αυτό που λέμε case study: άξιο θέμα δηλαδή για μελέτη περίπτωσης, και μάλιστα θετικής περίπτωσης. Είναι γεγονός που προκύπτει από στοιχεία και αριθμούς, ότι τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκαν πολλά. Αναφέρομαι σε ώριμες μελέτες που έχουν εγκριθεί, σε χρηματοδοτήσεις επίσης, και σε δίκτυο σημαντικών και μεγάλων φορέων που αντιμετωπίζουν τον Δήμο μας ως φερέγγυο συνομιλητή. Για τι να σας πρωτομιλήσω; Για τα υδροηλεκτρικά; για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα; για τον τουρισμό; για την θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων; Όλα αυτά, με τη σειρά τους και με τον τρόπο τους εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ. Όλα αυτά, όχι πολιτικά, αλλά επιστημονικά, με αποδείξεις, με έγγραφα και με αποφάσεις εντάσσονται στην ισχύουσα κατάσταση του Δήμου Η. Π Νάουσας.

Τώρα, σε ότι αφορά την επιλογή ως θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού… Άκουσα μέχρι και ότι είναι «αντρικό θέμα εργασίας». Τώρα γιατί ο,τιδήποτε συναρπαστικό πρέπει να είναι αντρικό, ούτε το καταλαβαίνω, ούτε και προσπαθώ να το καταλάβω. Για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού χρειάζεται συνεχής μετακίνηση από το γενικό στην λεπτομέρεια και το αντίστροφο, χρειάζεται επίγνωση, χρειάζεται στρατηγική διαχείριση προσωπικού, χρειάζεται γνώση οικονομικών, λήψη αποφάσεων, διοίκηση λειτουργιών, διοίκηση έργων και προγραμμάτων, υποστήριξη διαδικασιών με πληροφορικά συστήματα, χρειάζεται μελέτη των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών σχεδίων ανά τομέα, χρειάζεται πληροφόρηση για την κατεύθυνση του νέου ΕΣΠΑ. Χρειάζεται διορατικότητα. Χρειάζεται να σκέφτεσαι ελεύθερα. Δεν θα έχανα αυτήν την ευκαιρία.

Υπάρχουν δηλαδή αντρικά και γυναικεία θέματα. Μάλιστα. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας αντρική και γυναικεία διοίκηση;

Όχι. Η διοίκηση δεν έχει να κάνει με εκείνον που ασκεί διοίκηση, έχει να κάνει με τον διοικούμενο. Την ικανοποίηση των δικών του αναγκών και  επιθυμίες μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Το φύλο του ασκούντος την διοίκηση δεν εμπλέκεται στην οπτική επί των γεγονότων, ούτε στην ταχύτητα ή στην ορθότητα της λήψης απόφασης. Το είδος της ηγεσίας, αν σε αυτό θέλετε να στραφεί η συζήτησή μας εξαρτάται από την περίσταση, τον διοικούμενο, και τον σκοπό, και επηρεάζεται από τον χαρακτήρα. Όχι όμως από το φύλο. Ήταν γλυκομίλητη η «σιδηρά κυρία»; ήταν απότομος ο Ομπάμα; Μπορεί. Ίσως. Αλλά δεν έχει σχέση το φύλο τους. Χώρια που είναι σεξιστικό να αποδίδεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάθε φύλο, είναι άδικο και για τους δυο.

  • Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Τι νέο προτείνεις στην εργασία σου που δεν έχει ήδη προταθεί από τους υποψηφίους Δημάρχους;

Για να σου απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει να γνωρίζω τι προτείνουν ώστε να προχωρήσω σε μια σύγκριση. Είμαστε μια εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση και η αντιπαράθεση ιδεών αντικαταστάθηκε από στείρα συνθηματολογία. Θα ήθελα να μάθω και δικαιούμαι να μάθω σε ποια στοιχεία, σε ποιες διατάξεις βασίζουν όσα υποστηρίζουν. Διότι ως τώρα, ο σχεδιασμός μοιάζει να είναι «να κάτσουμε να περιμένουμε να κόβουμε κορδέλες εγκαινίων».

  • Από πού αντλήσατε τις πληροφορίες σας για την εργασία;

Συζήτησα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, όλους τους υποψηφίους Δημάρχους, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τον τέως Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, τους πρόεδρους του εμπορικού συλλόγου και του συλλόγου ιδιοκτητών καφέ, την Διοικήτρια του Γ.Ν Νάουσας, δημοσιογράφους. Η συζήτηση μαζί τους περιστράφηκε γύρω από τις δυνάμεις, αδυναμίες που εκείνοι αναγνώριζαν στον τόπο μας, σε αυτά τα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν δημόσιες τοποθετήσεις, ανακοινώσεις της Περιφέρειας, του ΕΣΠΑ, και όλα όσα ορίζει η σχετική μεθοδολογία. Είναι μια δουλειά που θα ξαναέκανα με ευχαρίστηση. Και που θα ξανακάνω με ευχαρίστηση

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εργασίας;

Πάνω από όλα, οι άνθρωποι που συνάντησα και με τους οποίους ως τότε ανταλλάσαμε έναν τυπικό χαιρετισμό. Μου άνοιξαν τα γραφεία και τα σπίτια τους και με φιλοξένησαν για όσο χρειάστηκε ώστε να δω μέσα από τα μάτια τους την ομορφιά του τόπου μας. Τους έχω ευχαριστήσει προσωπικά για αυτήν την συνεργασία, μα οφείλω να το αναγνωρίσω και να το πράξω  και δημόσια. Έπειτα, ήταν η έγνοια να αξιοποιήσω καθετί μου είχαν αναφέρει ως δύναμη, να εντοπίσω τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να αδράξω, καλύπτοντας τις αδυναμίες και αποφεύγοντας ή αμβλύνοντας τις απειλές που διέβλεπα. Διότι, η καλύτερη διαχείριση κρίσης, είναι να την αποφύγεις, χωρίς όμως να την φοβάσαι. Παράλληλα με το προηγούμενο, έπρεπε να εντοπίσω τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης. Είναι αλήθεια ότι για καιρό κυκλοφορούσα μέσα στην πόλη ή στις κοινότητες, με κεραίες μονίμως σε εγρήγορση και μετά μανίας ενημερωνόμουν από ιστοσελίδες και εφημερίδες, ώσπου μια μέρα όλα κούμπωσαν μέσα στο μυαλό μου και καταγράφηκαν.

  • Έχοντας μελετήσει την ισχύουσα κατάσταση και έχοντας καταγράψει προτάσεις για μια μελλοντική πορεία, τι περιμένετε από το μέλλον;

Δεν περιμένω τίποτα να έρθει μόνο του. Ως πολίτης είμαι σε εγρήγορση να το φέρω. Θέλω ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας να συνεχίσει με αξιοπρέπεια, συναίσθηση, ευθύνη, αποστολή και σχέδιο να διεκδικεί αυτά που δικαιούται τιμώντας το όνομά του.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας