Βέροια Εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου στη Βέροια. Γιώργος Σαρδέλης “Κατάθεση ψυχής”, εκτός χάρτη

Περίληψη βιβλίου : Κατάθεση ψυχής

Κατάθεση ψυχής: Ένα αφήγημα ζωής του συγγραφέα ανασταίνοντας μνήμες του χθες, θύμησες από τα άγουρα παιδικά, τα ελπιδοφόρα εφηβικά και τα ώριμα αγωνιστικά του χρόνια. Ο Γιώργος Σαρδέλης δεν αναφέρεται  μόνο στις προσωπικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, αλλά είναι συνδιαμορφωτής και κοινωνός μιας ευρύτερης μνήμης αυτής της κοινωνικής ομάδας ή των ομάδων στις οποίες συμμετέχει της συλλογικής λεγόμενης μνήμης.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου υπάρχει μια αγνότητα. Οι περιγραφές συγκινούν με την τρυφερότητα των αισθημάτων που περιέχουν, την εικονοπλαστική τους δύναμη, την εξύμνηση της αγνής αγάπης και της αληθινής φιλίας, την επισήμανση της ανεκτίμητης συμβολής κάποιων άξιων γονιών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Ας σημειωθεί ότι το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου διαθέτει αυτονομία, αυτοδύναμη ζωή και ύπαρξη.

Χαρισματική και εμπνευσμένη η γραφή του. Σοφές σκέψεις στην ενότητα Βιοσοφία, για κοινωνική καταξίωση, ευγνωμοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, καλοσύνη. Άρτια συγκροτημένη μελέτη ζωής, τα παραθέματα, ποιήματα, γνωμικά και φιλοσοφικές σκέψεις. Με το ήθος του καλλιέργησε ελπίδες έχοντας το δώρο να δίνει μορφή στις εμπνεύσεις του.

Προσπαθεί να δει την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Ευαγγελίζεται έναν αλλιώτικο κόσμο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, κοινωνικές ανισότητες και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών.

Ο Γιώργος Σαρδέλης μέσα από αυτή την περιπλάνηση των αναμνήσεών του και την αποκάλυψη των οραμάτων του για τούτη τη μικρή ζωή, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε για μία ακόμη φορά ότι μια απλή, αλλά υψηλή σε νόημα ζωή είναι μια μεγάλη ζωή, όπως μεγάλα είναι όλα τα απλά και αληθινά.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας