Νάουσα

Ομιλία του Θωμά Τσουκαλά στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Φίλες και Φίλοι
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές
Σύντροφοι και Συντρόφισσες‘Άλλωστε όλοι είμαστε σύντροφοι στο μεγάλο τραπέζι της κοινωνίας, για αυτό σ’ αυτό το τραπέζι αξίζει να έχουμε και να μοιράζουμε ισότιμα μεταξύ μας όλον τον πλούτο που παράγουμε και όχι να φιλονικούμε μεταξύ μας ποιος θα πρωτοπρολάβει να πάρει τα ψίχουλα που πέφτουν απ το τραπέζι αυτών που κατέχουν τον πλούτο.
Όπως θα διαπιστώσετε και στο ψηφοδέλτιο που θα σας ανακοινώσουμε αμέσως μετά, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣ) έχει βαθιές ρίζες μέσα στον λαό.
Εδώ συναντιέται ο κόσμος:
Της εργασίας και της αγροτιάς
Η νεολαία οι φοιτητές και οι σπουδαστές
Άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης
Οι γυναίκες με τα ιδιαίτερα προβλήματα στην εργασία , που γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όταν συναντιούνται με την πιο φυσική τους ιδιότητα, την μητρότητα, και τις αυξημένες φροντίδες στην οικογένεια.
Οι απόμαχοι της εργασίας, που αντί να απολαμβάνουν σήμερα τους κόπους μιας ζωής βοηθούν με το υστέρημα τους, τις οικογένειες τους.
Η ζοφερή κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Δήμο μας είναι αποτέλεσμα αφενόςτων μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε. που ακολούθησαν απαρέκλειτα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και οι όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα και θα ισχύουν και για τις επόμενες γενιές καθότι είναι ενσωματωμένες σε πάνω από 900 εφαρμοστικούς νόμους και αφαιτέρου των πολιτικών των δημοτικών αρχών των τελευταίων ετών, ειδικά της τελευταίας δημοτικής αρχής.

Όλα αυτά μας κάνουν να σας κοιτάμε κατ΄ ευθείαν στα μάτια και να σας μιλάμε με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και μετεκλογικά όταν θα αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου.

Δεν είμαστε ΙΑΝΟΙ με δύο πρόσωπα, άλλα να λέμε από εμπρός άλλα πίσω. Οι προτάσεις μας και οι λύσεις που αναπτύσσουμε ακουμπάνε στις ρίζες των προβλημάτων και δεν είναι συρραφή υποσχέσεων, αντιγραφή πανεπιστημιακών εγχειριδίων και προπάντων δεν είναι προσαρμοσμένες στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που απ’ ότι φαίνεται ήδη έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην περιοχή μας, βοηθούμενοι από ότι φαίνεται, όπως θα σας πούμε και πιο κάτω και επιβουλεύονται τον πλούτο, της περιοχής, σε βάρος του λαού μας και του περιβάλλοντος.

Γενικά προκύπτει το ερώτημα:
Θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς συμβούλους οσφυοκάμπτες, που να σκύβουν τη μέση τους, διαχειριστές και εκφραστές επιχειρηματικών συμφερόντων και αντιλαϊκών πολιτικών;

Ή θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικούς συμβούλους αγωνιστές και οραματιστές που θα είναι κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού και θα παλεύουν για αυτά μαζί με τον λαό αξιοποιώντας όλα τα εργαλιακά δεδομένα που τους παρέχονται;

Εμείς, η ΛΑΣ, είμαστε Δύναμη που αντλεί την Δύναμη της κατευθείαν από το Λαό. Δεν παίρνουμε δύναμη από κάπου αλλού, για να ξεγελάμε και να κοροϊδεύουμε το λαό, ούτε παίρνουμε δύναμη από το λαό, για να την υποθηκεύουμε σε ξένα προς αυτόν συμφέροντα. Εμείς παίρνουμε δύναμη κατ ευθείαν από το λαό και την επιστρέφουμε πολλαπλάσια σ αυτόν. Και μαζί με τον Λαό θα πορευτούμε!
Για αναβάθμιση της πόλης , της ζωής και των εισοδημάτων των πολιτών.
Για ποιότητα ζωής με αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
Για Πολιτισμό-Αθλητισμό
Για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια
Για πόλη χωρίς ανέργους και φτώχεια.
Εμείς δεν είμαστε γενικά και αόριστα με την πόλη. Είμαστε με τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες,τους νέους και τις νέες. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από την επόμενη των εκλογών. Για μας όμορφη πόλη είναι μία πόλη χωρίς ανέργους, χωρίς φτώχεια, χωρίς κατοίκους και οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, με την νεολαία να οικοδομεί την ζωή της όπως θέλει και δικαιούται και όχι να φοβάται να δημιουργήσει οικογένεια ή να μεταναστεύει στο εξωτερικό, μια νεολαία χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά.

Τοπική διοίκηση, κράτος κεντρική διοίκηση, ευρωενωσιακοί μηχανισμοί, όλοι μαζί, ενιαία και από κοινού, δρουν ενάντια στον λαό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Λειτουργούν σαν μηχανισμοί ενσωμάτωσης και απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας προσπαθώντας να πείσουν ότι εργαζόμενος λαός και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κοινά συμφέροντα.

Αφού για χρόνια πλάσαραν το αφήγημα για «χρεωκοπία της χώρας» για να οδηγήσουν σε χρεωκοπία τον λαό, τώρα θέλουν να πείσουν ότι για να δουν λεφτά στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου πρέπει πρώτα να πλουτίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η κυβέρνηση με τον « Κλεισθένη» βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της τοπικής Διοίκησης. Οι φορείς της εξοπλίζονται θεσμικά ώστε να συνδράμουν σε τοπικό επίπεδο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ο έλεγχος από το κράτος να γίνεται πιο ασφυκτικός όπως αποτυπώνεται μέσα από τις μνημονικές δεσμεύσεις που έχουν κρατηθεί ατόφιες στην λεγόμενη «μεταμνημονιακή περίοδο» και τα περιθώρια για όποια φιλολαϊκή διαφοροποίηση μπορεί να γίνει κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα και των λαϊκών κινητοποιήσεων, να περιορίζονται ασφυκτικά έως και να εξαφανίζονται.

Τόσο η παρούσα δημοτική αρχή, όσο και οι άλλες δημοτικές κινήσεις που εμφανίστηκαν ακολουθούν χωρίς καμιά
αντίρρηση, παρά τις όποιες διαφορές στο περιεχόμενο και τις προτεραιότητες των προγραμμάτων τους, αυτές τις κατευθύνσεις.

Για αυτό και τα επιχειρήματα για «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια και «ανεξάρτητους υποψηφίους» είναι κενά γράμματα χωρίς περιεχόμενο που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να εγκλωβίσουν συνειδήσεις, συμπεριλαμβάνοντας σ’ όλα αυτά και την ακατάσχετη υποσχεσιολογία που γίνεται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και σε τοπικό επίπεδο, από διάφορους κομματάρχες. Η ομοιότητα των υπολοίπων ψηφοδελτίων εξηγεί και τις συνεχείς μετακινήσεις από το ένα ψηφοδέλτιο στο άλλο, που γίνεται από τους κατά τα άλλα συμπαθείς, τουλάχιστον απ΄ αυτούς που γνωρίζω, υποψηφίους. Ούτε οι μετακινήσεις τους από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδελτιο σημαίνει, ότι ξεπλένουν τις όποιες ευθύνες είχαν, ακολουθώντας τα ψηφοδέλτια που εγκατέλειψαν και τον οδήγησαν την πόλη σ’ αυτήν την κατάσταση ψηφίζοντας τις αποφάσεις και με τα δυο χέρια.

Σε τοπική εφημερίδα την 30/9/19 της Νάουσας ο επικεφαλής του «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» με πληρωμένη καταχώρηση μάς πληροφορούσε ότι συμμετείχε σε μία σημαντική ημερίδα του χώρου της διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων στη Αθήνα και μάλιστα ήταν προσκεκλημένος σαν ομιλητής.Την οργάνωση της ημερίδας είχαν διάφορα ινστιτούτα και κοινότητες εκτιμητών ακίνητης περιουσίας, η Ένωση Ελλήνων Πιστοποιημένων Εκτιμητών, Ελληνικές Τράπεζες, ενώ τη φιλοξενία και την οργάνωση ανέλαβε η Eurobank. Ομιλητές ήταν διάφοροι ειδικοί του χώρου όπως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Properties, διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα «άνω των 2 δις» και όπως χαρακτηριστικά διαφήμιζε ο ίδιος βρίσκονταν στο «γήπεδό του» και σε σχετική ερώτηση σε σχέση με διάφορα ακίνητα της Νάουσας (π.χ. Αγ. Νικόλαος, Πηγάδια) απάντησε ότι οι «συζητήσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό».

Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτές οι εταιρείες, τα λεγόμενα «κοράκια», αγοράζουν καταχρεωμένα ακίνητα καψοχρονιάς, για να τα πουλήσουν στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας, το μέγιστο κέρδος. Τα δε golden boys, αυτών των εταιριών, με τα οποία φωτογραφήθηκε ο επικεφαλής του «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» είναι τα μαντρόσκυλα τους, που τρέχουν για τα συμφέροντα τους και με το παραμικρό λάθος που θα βλάψει τις εταιρίες τους, τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Αλήθεια με τέτοιες «εταιρείες-κοράκια» συνδιαλέγεται ο κ. Καρανικόλας για να φέρει ανάπτυξη στην Νάουσα? Kαι μάλιστα αυτό το κάνει εδώ και καιρό ερήμην της κοινωνίας της Νάουσας;

Και οι συζητήσεις αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα ακίνητα; Μήπως αφορούν και άλλα που ανήκουν στην βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας; Μήπως αφορούν και τις περιοχές, που σχεδιάζονται για να ανατηχθούν τα αιολικά πάρκα; Μήπως αφορά και τις κατοικίες των λαϊκών οικογενειών που πρόκειται να πλειστηριαστούν;

Βλέπουμε λοιπόν «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ» και «ΕΝΑ ΜΑΖΙ», ο ένας έρχεται να συμπληρώσει το έργο του άλλου. Ο «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ» απαξίωσε εντελώς την δημοτική περιουσία «Αγ.Νικοάο-3/5 Πηγάδια» και ο «ΕΝΑ ΜΑΖΙ» έρχεται να την ξεπουλήσει σε τιμή ευκαιρίας σε διάφορους ειδικούς με τους οποίους, ο επικεφαλής του, λόγω της δουλειάς του, έχει ιδιαίτερες σχέσεις.

Εμείς λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση το ξεπούλημα αυτών των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολόκληρη την οικογένεια της Νάουσας όπως δεν θα επιτρέψουμε και τους πλειστηριασμούς κατοικιών λαϊκών οικογενειών. Όπως κάθε οικογένεια έχει αποκτήσει την όποια περιουσία της με κόπο και ιδρώτα μιας ζωής έτσι και η οικογένειά της Νάουσας έχει κτίσει αυτή την περιουσία, Άγιος Νικόλαος, 3-5 Πηγάδια, εργοστάσια, με τον κόπο τον ιδρώτα αλλά και πολλές φορές με το αίμα, ειδικά στα εργοστάσια, πολλών γενιών, από τους παππούδες μας και πολύ πιο πριν, από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Όπως και από χιλιάδες εργάτες των γύρω περιοχών. Αυτά τα εργοστάσια, αυτή η περιουσία ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια της Νάουσας και δε θα την αφήσουμε με κανένα τρόπο να φύγει από τα χέρια μας.

Θα απαιτήσουμε να αποκτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να χρησιμοποιηθεί για τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός θα μπορούσε να είναι η βαριά βιομηχανία σήμερα της πόλης μας. Θα μπορούσαν αυτά τα κτίρια να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη π.χ. ενός πανεπιστημίου, αυτοτελούς, αυτόνομου και ολοκληρωμένου, να μην είναι δηλαδή παράρτημα άλλου Πανεπιστημίου με διεθνές κύρος με δικιά του πρυτανεία, δικές του σχολές, δικές του φοιτητικές εστίες και λοιπές υποδομές.

Εδώ, σε αυτή την περιοχή συναντήθηκαν, δυο ιστορικές προσωπικότητες, που εκ των πραγμάτων και αποδεδειγμένα επηρέασαν την ιστορία και τον πολιτισμό ολόκληρης της ανθρωπότητας, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Εδώ μπορεί να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο αυτόνομο με διεθνές κύρος, που καμία άλλη πόλη δεν μπορεί να το διεκδικήσει. Αυτή η πρόταση, δεν έχει καμία σχέση με τα πρότυπα που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Δηλαδή να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο για να αναπτυχθεί η περιοχή. Να βάλουμε δηλαδή το κάρο μπροστά από τον ζευγά.

Αυτή η πρόταση, αφορά μόνο αυτή την πόλη, αφορά την ιστορία της τον πολιτισμό της, από αρχαιοτάτων χρόνων, που και αυτά θα αναδειχτούν με την αρχαιολογική έρευνα και η όποια ανάπτυξη θα έρθει σαν φυσική συνέπεια και θα είναι διαχρονική και σταθερή. Επίσης η παλιά Βετλανς, να αποδοθεί σε διάφορα πολιτιστικά σωματεία, όπως Θεατρικές ομάδες, που τόσα έχει η πόλη μας και μπορεί να αναπτύξει και άλλα με την τόσο δημιουργική νεολαία της.
Είναι ένα αίτημα και μία ανάγκη που πρέπει να υλοποιηθεί.
Δεν θέλω να αναπτύξω, προς το παρόν, άλλο την πρόταση μου περί ακινήτων, για να μείνει ΚΑΘΑΡΗ έτσι όπως την ανέπτυξα χωρίς παραπέρα σχόλια Την αφήνω στην κρίση του Ναουσαίικου Λαού.
Φίλες και φίλοι δεν είμαστε αιθεροβάμονες, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι όλα θα είναι εύκολα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε.

Δεν θα συμβιβαστούμε όμως, όπως ο συμβιβασμός δεν υπάρχει πουθενά μέσα στην Ιστορία της Νάουσας. Θα παλέψουμε για τα μικρά και τα μεγάλα και θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα που οδηγεί στην καταστροφή. Άλλη καταστροφική πορεία και συνέχεια της, αυτής που γνωρίσαμε ειδικά την τελευταία τετραετία δεν χωράει.
Θα είμαστε Δημοτική Αρχή αλλά ταυτόχρονα θα είμαστε και Λαϊκή Αντιπολίτευση, απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση, όταν πάει να μας στερήσει το δίκιο μας, κόντρα στα συμφέροντα μας.

Καλούμε το Λαό της Νάουσας, να αναπτύξει την αρετή της διάκρισης, για να μπορέσει να διακρίνει, την κάλπη από την φάκα που πάνε να του στήσουνε.Όραμα και αγώνας πάνε μαζί και χωρίς αγώνα δεν μπορεί να αποκτηθεί τίποτα.
Σ’ αυτόν τον αγώνα τον καλούμε να συμπορευτούμε μαζί.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας