Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη “Χίλιες ανάσες” – Ένα βιβλίο για τους αφανείς καθημερινούς ανθρώπους

Δήμητρα Σμυρνή

Στον Πολυχώρο «Ελιά», σε μια αίθουσα γεμάτη από κόσμο που γνωρίζει την αξία της Ιωάννας Καρυστιάνη και την ιδιαίτερη πορεία της στη γραφή, η συγγραφέας και ο Παντελής Βούλγαρης επικοινώνησαν με το κοινό της πόλης, με αφορμή την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της «Χίλιες ανάσες», Εκδόσεις Καστανιώτης, σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων και της ΕΛΜΕ  Ημαθίας, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευγενία Καβαλάρη και η φιλόλογος Έφη Λιακοπούλου.

Αφού τόνισε το μέγεθος της συγγραφέως στον πρόλογό της, η Ευγενία Καβαλάρη διάβασε στη συνέχεια το βιογραφικό της.

Η Έφη Λιακοπούλου έδωσε σύντομα τον αφηγηματικό κορμό του βιβλίου, για να περάσει στη συνέχεια στην προσέγγισή του σε βάθος.

Ψηφίδες γραφής που δίνουν την ιστορία του τόπου αλλά και των ανθρώπων του, των αφανών καθημερινών ανθρώπων, χαρακτήρισε η Λιακοπούλου το βιβλίο, για να μιλήσει στη συνέχεια για τους πυρήνες του, τον έρωτα και το θάνατο, σ’ ένα παιχνίδι ονείρου και πραγματικότητας.

Μιλώντας για  τις δραματικές κορυφώσεις του, την κινηματογραφική εικονοπλασία του, την ευθύβολη γλώσσα, το ύφος, λιτό και κάποιες φορές πικρά ειρωνικό, μίλησε για ένα βιβλίο που, ενώ εντάσσεται στη πεζογραφία, μετέρχεται ποιητικούς τρόπους στη γραφή του.

Η Ευγενία Καβαλάρη το χαρακτήρισε πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο, με αποχρώσεις αστυνομικής αλλά και ψυχογραφικής προσέγγισης.

Δίνοντας το χρόνο στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα, χρόνια της κρίσης και της ανέχειας για την Ελλάδα, η συγγραφέας κάνει τον τόπο του βιβλίου της έναν καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας.

Οι ήρωες, οι καθημερινοί άνθρωποι της βιοπάλης, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες, πορεύονται σ ΄έναν κόσμο σκληρό που ακύρωσε τα όνειρά τους.

Μυστικοί ανταγωνισμοί, συμβάσεις, ενοχές αλλά και φιλία και έρωτας αποκαλύπτουν μέσα από τη μυθοπλασία μια γραφή βιωματική.

«Πρόκειται για ένα έργο φωτεινό που διαβάζεται απνευστί» κατέληξε η Ευγενία Καβαλάρη.

Τον ενθουσιασμό της από την επίσκεψή της στη Βέροια διατύπωσε η Ιωάννα Καρυστιάνη, αφού το πρωί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μαθητές του 4ου Λυκείου, που πλησίασαν με το δικό τους τρόπο την ίδια και τον Παντελή Βούλγαρη.

«Είναι ιδιαίτερη μέρα για μένα, είπε απευθυνόμενη στο κοινό, και σας εύχομαι να είστε γεροί, όρθιοι και να αγωνίζεστε.»

Αφού έδωσε με γρήγορες πινελιές τους ήρωες και τους πυρήνες του βιβλίου της – οι ήρωές μου είναι οι καθημερινοί άνθρωποι, τα θέματά μου είναι ο έρωτας, ο θάνατος, η φιλία, η ξενιτειά, η συμφιλίωση, η λησμονιά, η συντριβή, η τύψη –  μίλησε για την κοινωνική της αφετηρία, τη λαϊκή τάξη, που την ωθεί να αποδώσει και μέσα από τα βιβλία της αυτό το ιδιαίτερο σύμπαν των ανθρώπων.

Εντυπωσιάζοντας με τον χειμαρρώδη λόγο της και τη δική της οπτική των πραγμάτων, σαφής και τολμηρή, μίλησε για κείνα που καθορίζουν τον άνθρωπο.

«Η οικογενειακή ταυτότητα, ο γενέθλιος τόπος και η μητρική γλώσσα,  είναι ταυτότητες μόνιμες και όχι περιστασιακές, και νοηματοδοτούν ολόκληρη τη ζωή» είπε.

Μέσα σ’ αυτό το περίγραμμα, μ’ αυτές τις συντεταγμένες, έστησε το βιβλίο της με μια ματιά όχι άμεσα πολιτική, αναζητώντας σε βάθος την ψυχολογική διάσταση των πραγμάτων, χωρίς, όπως είπε, να αγνοεί ποτέ τους αναγνώστες των βιβλίων της, με τους οποίους θέλει να επικοινωνεί μέσα από τις σελίδες της, προσπαθώντας να οδηγηθεί μαζί τους σ’ έναν νόστο στην ανθρωπιά.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μικρό πορτρέτο που έκαναν μαθητές του 4ου Λυκείου για τον Παντελή Βούλγαρη, με σταθμούς στο βιογραφικό του αλλά και στην ιδιαίτερη σκηνοθετική του πορεία.

Ο Βούλγαρης, αφού μίλησε για τη ζεστασιά που αποπνέει η πόλη μας για τον ίδιο και την Καρυστιάνη, πέρασε στην καλλιτεχνική του πορεία, στη διαφορά λόγου και εικόνας, που ουσιαστικά εκφράζουν αντίστοιχα τη συγγραφέα και το σκηνοθέτη, καταλήγοντας για την κινηματογραφική του πορεία έτσι: «Έμαθα μέσα από τις ταινίες μου ν’ ακουμπώ τη συγκίνηση, να αναζητώ τις εμπειρίες της ζωής και τα ερωτήματα. Και εξακολουθώ να δοκιμάζω τις αντοχές μου.»

Η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της μέσα σ’ ένα κλίμα ζεστής επικοινωνίας.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων