Βέροια

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας στη Γερμανία

Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας υλοποιεί  το 6o πρόγραμμα Erasmus+ . Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε 16ήμερη μετακίνηση (20 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2019) στο ‘Ααχεν της Γερμανίας στα πλαίσια του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus + KA1 του σχολείου, με τίτλο: «Η κομποστοποίηση των απορριμμάτων στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Την Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούσαν οι 15 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης: Αβετίδης Γ., Αράβας Π., Γεωργίου Ν., Δημητριάδης Π., Δινάλη Χρ., Καραγιάννης Β., Λάζου Ι., Λέκα Χρ., Λεση Αρν., Μπιζακίδης Αν., Παυλίτσας Μ., Σαπουντζόγλου Κ., Τράιου Σ., Τσακλίδης Κ., Χασότης Σ, καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικός-γεωπόνος Ψιψίκα Κατερίνα  και η συνοδός εκπαιδευτικός -γεωπόνος Τσαχουρίδου Παναγιώτα.

Πριν την κινητικότητα οι μαθητές και οι γονείς τους ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες καθηγήτριες και τον διευθυντή για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μέρος του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης η ομάδα παρακολούθησε εισηγήσεις κι επισκέφθηκε επιχειρήσεις και φορείς στην Γερμανία και το Βέλγιο , όπως :

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές εκτός από τα παραπάνω, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολιτιστικά σε Γερμανία και Ολλανδία τις πόλεις :

  • ’Ααχεν
  • Κολωνία
  • Μαάστριχτ

Η Ομάδα θέλει να ευχαριστήσει τον Δ/ντή του σχολείου μας κ. Παντή Βαπτιστή για την αμέριστη υποστήριξη τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση της μετακίνησης, αλλά και τους μαθητές και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο και στις συνοδούς εκπαιδευτικούς. Επίσης τον φορέα υποδοχής στην Γερμανία, την εταιρία «CG AUSBILDUNG und BERATUNG» για την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία.
Η μετακίνηση  γέμισε με γνώσεις, δεξιότητες κι εμπειρίες τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς, τόσο σε σχέση με την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, την γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης η διαμονή σε μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης όπου ζουν πληθυσμοί πολλών εθνικοτήτων ήταν εμπειρία ανεπανάληπτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται με μετακίνηση το επόμενο φθινόπωρο της 2ης ροής του τομέα μηχανολογίας του σχολείου (15 μαθητές και 2 συνοδοί) στη Γερμανία, συνεργασία των 2 τομέων και συνεργασία του σχολείου με τον Δήμο Βέροιας στην κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας