Πολιτισμός

Μουσική και φαντασία στο φεστιβάλ Fantasmagoria  με “Μονόγραμμα” και “Artguitaristas”

Η φαντασία ανέκαθεν ήταν συνυφασμένη με τον υπερρεαλιστικό κόσμο της μουσικής κι αυτό είναι ένα γεγονός που το φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria τίμησε ιδιαίτερα στη φετινή διοργάνωσή του. Το φεστιβάλ διεξήχθη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου 2019 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την EFFE πιστοποίηση (EFFE Label) που αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

Για πρώτη φορά προγραμματίστηκαν από τη διοργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ ζωντανές συναυλίες και μουσικοχορευτικές παιδικές παραστάσεις, στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ Fantasmagoria (στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης) που συνέδεσαν τις τέχνες μεταξύ τους και κορύφωσαν τη διήμερη έκρηξη του φεστιβάλ, ανανεώνοντας το ραντεβού δυναμικά.

Όλες οι συναυλίες και οι παραστάσεις ξεχώρισαν και συγκίνησαν με τον δικό τους τρόπο, αλλά οι δύο από αυτές μετουσίωσαν το φεστιβάλ και πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερο κίνητρο την αγάπη για τις τέχνες, με την πολύ τιμητική παρουσία καλλιτεχνών που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, παρέα με τα μουσικά τους όργανα. Σε απόλυτη σύμπνοια με τον εθελοντικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα του φεστιβάλ Fantasmagoria απέδειξαν έμπρακτα ότι η αγάπη για τις τέχνες και τη φαντασία είναι «άνευ ορίων και όρων», όπως κι ο έρωτας κατά τον Εμπειρίκο και δεν περιορίζεται από την ηλικία.

Ακόμα πιο ιδιαίτερα, οι δυο αυτές συναυλίες στήριξαν με μεγάλη έμπνευση τη θεματική ενότητα που για πρώτη φορά φέτος είχε το φεστιβάλ Fantasmagoria κι ανέδειξε μέσα από όλες τις ομιλίες, παρουσιάσεις κι εκδηλώσεις του κι η οποία ήταν: “Η φαντασία στην ελληνική λογοτεχνία και τέχνη διαχρονικά”.

Το εξαιρετικό φωνητικό οργανικό σύνολο “Μονόγραμμα”, άνοιξε τις ζωντανές συναυλίες κλεισίματος του φεστιβάλ και τίμησε με την παρουσία του το Fantasmagoria. Η δίφωνη γυναικεία χορωδία ξεχώρισε με δυνατές διασκευές, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Πέτρου Ρίστα (συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας) και μετέτρεψε την κεντρική σκηνή του φεστιβάλ Fantasmagoria σε κάτι πρωτόγνωρο.

Προετοίμασαν κι ερμήνευσαν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων ποιητών που έχουν μελοποιηθεί από σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, στην πολύ εμπνευσμένη και ποιοτική εκδήλωσή τους “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι”.

Τους συνόδευσαν οι μουσικοί Πέτρος Φάκας (πιάνο), Σίσυ Γεωργοπούλου (φλάουτο), Κώστας Αρσενίου (μαντολίνο & κιθάρα) ενώ το κοινό ταξίδευε και σιγοτραγουδούσε μαζί τους μαγεμένο.

Ακολούθησε η περίφημη ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας “Artguitaristas” (με τη σύμπραξη του “Μουσικού Συνόλου Γιαννιτσών” του Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών) υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Πέτρου Ρίστα, με σολίστ την Κική Καλαϊτζίδου. Με την εξαιρετική εμφάνισή τους στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ Fantasmagoria, τα παιδιά έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο μαγείας στην ατμόσφαιρα και ξεσήκωσαν με τη ζωντανή μουσική τους που ηχούσε δυνατά και έδινε παλμό στο κατάμεστο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Οι “Artguitaristas” και το “Μουσικό Σύνολο Γιαννιτσών” xάρισαν σ’ όλους “Ένα ταξίδι στ’ όνειρο με δυο χορούς” που ενώνουν και αγκαλιάζουν δύο ανθρώπους, το βαλς και το τάνγκο, θολώνοντας τα όρια της φαντασίας με την πραγματικότητα, υπό τις μελωδίες τους.

Έπαιξαν κομμάτια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Ειδικά η εκδήλωση αυτή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, όχι μόνο επειδή οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν παιδιά και νέοι που μας απέδειξαν ότι όλα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, αλλά κι επειδή το ενήλικο τμήμα του Fantasmagoria συνδέθηκε τόσο όμορφα, αρμονικά και συμβολικά με το παιδικό, μέσα από τις μοναδικές τέχνες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού, της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης.

Η διοργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria και το Δ.Σ. του συλλόγου “Ενίσχυσης και Διάδοσης της Φαντασίας στη ζωή και στις τέχνες – Φαντασμαγορία” που το διοργανώνει (στο οποίο συμμετέχουν και τρεις Ημαθιώτες, η Ευαγγελία Παπανίκου από Βέροια και οι Κωνσταντίνος Ζαφείρκος & Ηλίας Τσιάρας από Νάουσα), θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα για την υποστήριξη και να συγχαρούν τα μέλη του Φωνητικού Οργανικού Συνόλου “Μονόγραμμα” και την πρόεδρό τους κυρία Αλεξάνδρα Ανανιάδου, τους καταπληκτικούς “Artguitaristas” και το μοναδικό “Μουσικό Σύνολο Γιαννιτσών” και τους γονείς τους, τον κύριο Πέτρο Φάκα και τον κύριο Πέτρο Ρίστα και να ευχηθούν σε όλους καλή συνέχεια κι επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους εντός ή εκτός νομού, ανανεώνοντας με πολλή χαρά το ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση του Fantasmagoria.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που έλαβε χώρα στο 3ο φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria 2019, αφενός επειδή είναι κι αυτή σχετική με τη φαντασία και τη μουσική, αφετέρου επειδή πραγματοποιήθηκε κι αυτή από μια καλλιτέχνιδα της Ημαθίας. Πρόκειται για την ομιλία: «Η ελληνική μυθολογία στην όπερα» της Πόπης Φιρτινίδου, καθηγήτριας πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας η οποία υποστήριξε και ανέδειξε με βαθιά καλλιτεχνικότητα τη θεματική ενότητα του φεστιβάλ. Παρόλα τα σημεία των καιρών μας, εμπνεύστηκε και ανέπτυξε ένα τόσο δύσκολο αλλά ενδιαφέρον θέμα γεμίζοντας με τον μεστό της λόγο την αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιπες, σχετικές με τη μουσική, εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, επιγραμματικά ήταν:

Συναυλίες:

Ξεχωριστό Happening και Performance (επιτέλεση) στο φεστιβάλ πραγματοποίησαν οι μουσικοί του δρόμου «Remi & the road» από την Αθήνα, με τους Άγγελο Κυπριανό, Αριάδνη Κωνσταντακωπούλου, Αλέξανδρο Γκινάλα και Ανανία Ποταμίτη.

Οι αυθεντικοί και τόσο ταιριαστοί στο φεστιβάλ φανταστικού “Bard Noir” (με τους: Χρήστο Αγγελόπουλο, vocals, Δημήτρη Αγαθαγγελίδη, Lead Guitar, Αχιλλέα Στόικο, Rhythm Guitar, Tάσο Μαυρίδη, Bass, Θωμά Γουρλομάτη, Drums & Percussion) με Performance-έκπληξη από τον Σταμάτη Βαρσάμο, έκλεισαν εκρηκτικά το διήμερο του φεστιβάλ Fantasmagoria. Και να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι ο Δημήτρης Αγαθαγγελίδης και ο Τάσος Μαυρίδης κατάγονται επίσης από τη Βέροια.

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις:

«Η Τιτί και η Μουσικοχώρα» της σοπράνο Έλενας Τιτίρλα και του «Unplugged Studio» (με την Έλενα Τιτίρλα και τη Χριστίνα Χασάπη) και «Ο γύρος του κόσμου σε 5 παραμύθια» του «ΝΤΟΥέΝΤΕ Θέατρο και Τέχνη» (με τη Ράνια Μιχαηλίδου, τη Στέλλα Κουγιουμτζή, την Κορίνα Βολιώτη, τη Μαριάνθη Σαμαρά και τη Ντίνα Γιαννακίδου).

Μένοντας στην καλλιέργεια της φαντασίας μέσω της μουσικής πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τη μουσική παραγωγή, τη μουσική τεχνολογία και την παρουσίαση των νέων δημιουργιών του καταξιωμένου διεθνώς συνθέτη, μουσικού παραγωγού και σκηνοθέτη Etostone, ο οποίος ήταν κι ένας από τους τρεις επίσημους καλεσμένους του φεστιβάλ (οι άλλοι δύο επίσημοι καλεσμένοι ήταν ο Πασχάλης Τσαρούχας, συγγραφέας, ηθοποιός και ο Θανάσης Τριαρίδης συγγραφέας).

Τέλος, έλαβε χώρα εργαστήριο εκμάθησης αρχαίας λύρας με την Λίνα Παλερά και τον πολυχώρο πολιτισμού και χορηγού του φεστιβάλ “Seikilo” και την οργανοποιία “Luthieros” που παρείχε τις αρχαίες λύρες.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη του οράματός μας.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του φεστιβάλ Fantasmagoria
Ευαγγελία Παπανίκου
Πρόεδρος

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ στον σύνδεσμο:

http://fantasyfest.gr/to-festival/

και περισσότερες πληροφορίες για τον φορέα που στηρίζει φέτος, το “Nina Service Dogs – Νίνα Σκύλοι Βοηθοί” στον σύνδεσμο:

http://fantasyfest.gr/stirizoume/.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας