Απόψεις

“Μαύρη τρύπα” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν δύο συγκλονιστικές για τους θιασώτες του διαστήματος ανακοινώσεις. Η μια από αυτές τις ανακοινώσεις ταξιδεύει τον νου του ανθρώπου στα απώτατα όρια του σύμπαντος και του ανεξήγητου. Η άλλη προσγειώνει τον φευγάτο νου στη μίζερη πραγματικότητα.

Η πρώτη ανακοίνωση έχει να κάνει με τις πρώτες πραγματικές φωτογραφίες μιας μαύρης τρύπας που δημοσιοποίησε η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Η φωτογραφία της μαύρης τρύπας και η περιγραφή των ιλιγγιωδών διαστάσεών της επαναφέρει ακόμη και τους πλέον υπερόπτες από εμάς στη μικρή ελάχιστη πραγματικότητά μας, καθώς υποχρεωνόμαστε να συγκρίνουμε την ελάχιστη ύπαρξή μας με το συμπαντικό απέραντο.

Η εν λόγω σύγκριση είναι καταλυτική εις βάρος μας καθώς το μόνο ίσως μεγαλύτερο μέγεθος που έχουμε τη δυνατότητα να αντιπαραβάλουμε στο σύμπαν είναι η βλακεία.

Η δεύτερη συγκλονιστική ανακοίνωση, ως προς τη διατύπωσή της τουλάχιστον, είναι ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παπά, «με την αποστολή “Η Ελλάδα στη Σελήνη”, η χώρα μας μπαίνει στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών οι οποίες έχουν πατήσει στο έδαφος της Σελήνης με δικό τους όχημα». Ο Έλληνας υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση έπειτα από συμφωνία που υπέγραψε με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για μια ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αποστολών στη Σελήνη που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί.

Δεν είναι κακό να κοιτάζει κάποιος πάνω και ψηλά, ίσως μάλιστα να είναι και απαραίτητο σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από μικρότητες και τετριμμένα που βασανίζουν την ύπαρξη. Κακό και επικίνδυνο, ωστόσο, είναι αν, κοιτώντας ή δείχνοντας ψηλά, ξεχνά κάποιος πού πατάει και πού βρίσκεται.

Και αν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει λόγους να ξεχνάει πού βρίσκεται η χώρα και πού πατούν εκατομμύρια τσακισμένοι κάτοικοί της, αυτοί οι τελευταίοι δυσκολεύονται να γοητευτούν από τα νοικιασμένα ταξίδια στη Σελήνη που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς στα πόδια τους χάσκει η μαύρη τρύπα. Η μαύρη τρύπα της οικονομικής εξαθλίωσης, της ανασφάλειας, της ατέλειωτης λιτότητας και της μηδαμινής προοπτικής.

Πρόκειται για τη μαύρη τρύπα που χάσκει κάτω από τα πόδια και της κυβέρνησης, η οποία προχωρά κοιτώντας τη Σελήνη.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων