Βέροια

Οι θέσεις του συνδυασμού “Προτεραιότητα στον Πολίτη” για αδέσποτα, στάθμευση – κυκλοφοριακό

  1. Αδέσποτα: η μόνη λύση είναι η εφαρμογή του Νόμου

-Απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4039/2012, όπως ισχύει),

-Εντατικοποίηση των στειρώσεων και σταθερό πρόγραμμα για αυτές, σύμφωνα με τους ορισμούς του ν. 4039/2012,

-Άμεση ανταπόκριση για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από συνεργεία κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 § 3 ν. 4039/2012),

-Διανυκτερεύον κτηνιατρείο,

-Αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία και τις φιλοζωικές οργανώσεις,

-Εντοπισμός των περιοχών εγκατάλειψης για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου,

-Κατάλληλη διαμόρφωση του κυνοκομείου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος στους πολίτες και να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η δυνατότητα υιοθεσίας των υγιών αδέσποτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 9 § 6 του ν. 4039/2012,

-Επιλογή των εκπαιδευτών σκύλων με διαγωνισμούς, για την εξασφάλιση της σωστής διαχείρισης των ζώων και την απρόσκοπτη λήψη αποφάσεων από την Πενταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 9 § 12 ν. 4039/2012,

-Αυστηρή εφαρμογή του κατασταλτικού τμήματος της νομοθεσίας για τους παραβάτες (άρθρο 21 του ν. 4039/2012), στο πλαίσιο της υλικής και χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου,

-Ευαισθητοποίηση των πολιτών (οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προγράμματα πληροφόρησης και εκπαίδευσης των ατόμων, που είναι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων συντροφιάς και των ατόμων, που ασχολούνται με την εκτροφή, εκπαίδευση, εμπόριο και φύλαξη των ζώων αυτών, ενημέρωση τοπικών κοινωνιών και ομάδων σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των ζώων, προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, σεμινάρια αντιμετώπισης και χειρισμού αδέσποτων ζώων και άλλα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα).

 

  1. Στάθμευση-κυκλοφοριακό: δύο συνδεόμενα μεγέθη.

Όλες οι δράσεις μας στον τομέα της στάθμευσης και του κυκλοφοριακού θα γίνουν με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ολοκληρωμένου σχεδίου.

Προτείνουμε:

-Εκπόνηση μελέτης που θα προϋποθέτει τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης περιφερειακά της πόλης και συγκεκριμένα στις εισόδους της, με σταθμούς ταξί και αφετηρίες mini αστικών λεωφορείων δέκα θέσεων που θα διασχίζουν ακτινωτά τον αστικό ιστό.

-Φύλαξη των χώρων στάθμευσης

-Μεταφορά των Σταθμαρχείων Υπεραστικών, Αστικών Λεωφορείων, των Πρακτορείων τρίτων χωρών κ.λπ. εκτός κέντρου. Έτσι, θα μπορέσει και πάλι να αναπνεύσει το κέντρο, να ξαναγίνει λειτουργικό, ικανό να εξυπηρετήσει με σχετική έστω άνεση τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και κάθε επισκέπτη, με αποτέλεσμα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αυτό.

-Αξιοποίηση των χώρων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτοι (αναξιοποίητα οικόπεδα).

-Αλλαγή των διαγραμμίσεων στάθμευσης από στοίχους σε υπό γωνία, όπου υπάρχει επαρκής χώρος για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης.

-Δημιουργία ειδικών, μικρών χώρων στάθμευσης για μοτοσυκλέτες.

 

-Καθιέρωση της στάθμευσης επί πληρωμή (συμβολικού ποσού)

Οι οδηγοί μηχανοκίνητων μέσων θα πρέπει να καταβάλλουν ένα συμβολικό ποσό για τη χρήση των χώρων στάθμευσης. Με το μέτρο αυτό είναι δυνατή η διαχείριση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης, του κυκλοφοριακού προβλήματος καθώς και η απόκτηση εσόδων από τον Δήμο. Τα έσοδα αυτά μπορούν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση τοπικών προγραμμάτων μεταφοράς (π.χ. mini λεωφορεία). Ο μηχανισμός της επί πληρωμή στάθμευσης πρέπει να είναι ηλεκτρονικός (μέσω του Διαδικτύου ή μηνυμάτων SMS∙ έξυπνη στάθμευση) και όχι συμβατικός (κάρτες πωλούμενες σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.λπ.). Ο λόγος είναι ότι ο συμβατικός τρόπος υποχρεώνει τον οδηγό να προβλέπει τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίον το όχημά του θα παραμείνει σταθμευμένο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποζημιωθεί σε περίπτωση που εγκαταλείψει νωρίτερα τον χώρο στάθμευσης (έτσι, ο πολίτης επιλέγει να μην πληρώνει). Το καταβαλλόμενο τίμημα θα λειτουργεί ανταποδοτικά, αφού οι χώροι στάθμευσης θα είναι φυλασσόμενοι.

-Οικονομικά κίνητρα για τον περιορισμό της χρήσης των οχημάτων εντός πόλεως

Η δημιουργία οικονομικών κινήτρων για τους πολίτες είναι κρίσιμη για τη μείωση της χρήσης των μηχανοκίνητων οχημάτων εντός του κέντρου της πόλης. Ως παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί η μείωση του τιμήματος του εισιτηρίου των αστικών λεωφορείων για τους εργαζομένους των γύρω περιοχών, μέσα από τις αναγκαίες συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς.

-Διαμοιρασμός χώρων στάθμευσης (Shared Parking)

Ο διαμοιρασμός χώρων στάθμευσης είναι ένας τρόπος αύξησης των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης. Με το σύστημα αυτό, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης ενοικιάζουν τους χώρους τους, για τις ώρες που δεν τους χρησιμοποιούν. Ο ιδιώτης εκμισθωτής θα μπορεί μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα να ορίζει το μίσθωμα, την ελάχιστη διάρκεια που επιθυμεί να εκμισθώσει τον χώρο του καθώς και προκαθορίσει τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα χρησιμοποιεί ο ίδιος τον χώρο του. Η αναζήτηση των διαθέσιμων θέσεων θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν στο κινητό τους.

-Εκπόνηση μελέτης για υπόγειο χώρο στάθμευσης

-Αποτελεσματική αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής (κυλιόμενος διάδρομος και ασανσέρ) προκειμένου ο χώρος στάθμευσης κάτω από την Ελιά να χρησιμοποιηθεί αποδοτικότερα.

Η απόφαση για το ΣΗΜΕΡΑ –  Η εγγύηση για το ΑΥΡΙΟ!

Προτεραιότητα στον Πολίτη | Αντώνης Μαρκούλης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας