Βέροια Ρεπορτάζ

Μ. Χρυσοβελώνη από τη Βέροια: “Στηρίζουμε δυναμικά τη γυναίκα στην κοινωνία και την αγορά εργασίας”

Συμβουλευτικά Κέντρα ΟΤΑ, δομές και ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας, κάτω από την «ομπρέλα» του Κράτους

Τη διαβεβαίωσή της ότι θα ενδυναμωθούν και θα υποστηριχτούν Συμβουλευτικά κέντρα ΟΤΑ, δομές και ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας και κακοποίησης γυναικών με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό, μετά την εκπνοή του ΕΣΠΑ το 2020, κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην πόλη.

Η κ. Χρυσοβελώνη πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψή στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, τον Δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Ημαθίας Φ. Καρασαρλίδου και Χ. Αντωνίου, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλευτικού Κέντρου Δ. Βέροιας, του Συλλόγου Κοινωνικής παρέμβασης “Έρασμος”, του Συλλόγου “Πρωτοβουλία για το παιδί” και άλλων φορέων της Ημαθίας με συναφές αντικείμενο.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε κάποιους από τους κεντρικούς πυλώνες του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Ειδικότερα, έκανε εκτενή λόγο για τη σπουδαιότητα του έργου των Συμβουλευτικών Κέντρων, των δομών και των ξενώνων φιλοξενίας που δραστηριοποιούνται από χρόνια σε εθελοντικό κυρίως επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην κρατική μέριμνα που, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, προβλέπει ειδικό σχεδιασμό για την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των θυμάτων της έμφυλης, ενδο-οικογενειακής ή όποιας άλλης μορφής βίας που εκδηλώνεται απέναντι στο γυναικείο πρόσωπο.


Παράλληλα μίλησε για την επιδιωκόμενη ομαλή, ασφαλή και επιτυχή ένταξη της γυναίκας, κάθε κατάστασης, τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μάλιστα το πνεύμα του συγκεκριμένου στόχου αποτυπώνεται ξεκάθαρα, όπως είπε, στη στελέχωση των ψηφοδελτίων των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών (κατά τον Κλεισθένη)   με αύξηση του αριθμού των υποψηφίων (ποσόστωση) από κάθε φύλο, στο 40%, με φιλοδοξία την σταθερή ενεργοποίηση του γυναικείου ρόλου στο στίβο των κοινών και των πολιτικών αγώνων, ως μια προέκταση της χαρισματικής προσωπικότητας της δοτικής γυναικείας φύσης.

Αναλυτικότερα μιλώντας για το μέλλον των δομών τόνισε ότι θα ενταχθούν στο σύστημα της κρατικής πρόνοιας με θεσμοθέτηση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, και με παραμονή των υπαρχόντων υπαλλήλων τους (μετά και από σχετική ερώτηση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας Θ. Κορωνά) αφού όπως είπε, το ζητούμενο δεν είναι η ανακύκλωση της ανεργίας αλλά η αξιοποίηση της εμπειρίας και η αναβάθμιση της παροχής  υπηρεσιών προς τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από τις δομές αυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε η κ. Χρυσοβελώνη, είναι πολύτιμη η αρωγή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός συζήτησε με τους εκπροσώπους των δομών που παραβρέθηκαν, και ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση λειτουργίας τους, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων