Βέροια Πολιτισμός

1ο ΓΕΛ Βέροιας – Βασιλική Ηλιοπούλου. Κουβεντιάζοντας με τη συγγραφέα


Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας μαθητές του 1ου ΓΕΛ συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Βασιλική Ηλιοπούλου, κουβεντιάζοντας για το τελευταίο της βιβλίο «Το τέρας του μετρό».

Μαζί τους ο φιλόλογος και διευθυντής του Σχολείου Χρήστος Σκούπρας και η μουσικός και συγγραφέας Πόπη Φιρτινίδου. Την υποστήριξη της εκδήλωσης είχε το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Προλογίζοντας ο Χρήστος Σκούπρας μίλησε για την γόνιμη ιδέα να επικοινωνήσουν τα παιδιά με μια σημαντική συγγραφέα, όπως η Βασιλική Ηλιοπούλου, που η ιδιαίτερη γραφή της εκτιμήθηκε ευρύτατα και τιμήθηκε και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2010. Δίνοντας το πορτρέτο της μέσα από ένα ενδιαφέρον βιογραφικό με εξομολογητικό χαρακτήρα, ο διευθυντής έδωσε το λόγο στους μαθητές του Σχολείου.

Οι μαθητές, Μανούσος Βασιλειάδης, Λεμονιά Γατοπούλου, Ελένη Γκερντούκη, Ελένη Κουτρουμάνη, Αγορίτσα Σιδηροπούλου, Κατερίνα Τάσκα και Χριστίνα Τζορμπατζιάν, διάλεξαν διηγήματα από το βιβλίο που τους εντυπωσίασαν, ενεργοποιώντας τον συναισθηματικό τους κόσμο αλλά και την κριτική σκέψη. Τα προσέγγισαν με τρόπο απλό και αυθόρμητο, καταθέτοντας στη συγγραφέα, που τα παρακολουθούσε με προσοχή, την προσωπική τους άποψη, αλλά ζητώντας και τη δική της πάνω στον τρόπο γραφής της και τα πορτρέτα των ηρώων της.

Η Πόπη Φιρτινίδου στη συνέχεια, με πολύ γρήγορες και καθοριστικές πινελιές, εστίασε στα θέματα της Ηλιοπούλου και στη στόφα των ηρώων της. Απλοί, καθημερινοί, ανήμποροι και μοιραίοι, όπως τους χαρακτήρισε, αποδίδονται από την Ηλιοπούλου κινηματογραφικά, με εσωτερική και εξωτερική δράση που δημιουργεί έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη.

Η Βασιλική Ηλιοπούλου, κουβεντιάζοντας και με τα παιδιά αλλά και με το κοινό της Βιβλιοθήκης, επεσήμανε την προσωπική οπτική κάθε αναγνώστη πάνω στα βιβλία, την πάλη του κακού με το καλό στη ζωή, που συχνά αποτελεί και αφορμή της θεματογραφίας για έναν συγγραφέα, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να διαβάζουν τα πάντα, αντιμετωπίζοντάς τα στη συνέχεια μέσα από την κουβέντα.

Η συγγραφέας θα παραμείνει απόψε στη Βέροια και αύριο θα επισκεφτεί το 1ο ΓΕΛ, καθώς είναι καλεσμένη του, συζητώντας με ακόμη περισσότερους μαθητές.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας