Βέροια Σχόλια

Κούλουμα και χαρταετοί στον Αλιάκμονα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και όλοι ξεχύθηκαν στην εξοχή να γιορτάσουν τα Κούλουμα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον κάμπο της Βέροιας να ροζίζει από τις πρώτες ανθισμένες ροδακινιές, στο δασάκι του Αλιάκμονα στήθηκαν ψησταριές και έγιναν με πείσμα απόπειρες να πετάξουν χαρταετοί.

Αν και το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας απαιτεί την προσαρμογή στους διαιτητικούς  κανόνες της Σαρακοστής, οι ψησταριές που άναβαν και η τσίκνα στον αέρα έλεγαν πως ο Έλληνας έχει συνδέσει την  έξοδο στην εξοχή  με το ψήσιμο.

Πιο πέρα, σ’ ένα μικρό ξέφωτο, γονείς και παιδιά αγωνίζονταν να σηκώσουν χαρταετούς, ο άνεμος όμως δεν είχε σύμφωνη γνώμη.

Περνώντας τη Γέφυρα, κατά μήκος της Λίμνης του Αλιάκμονα, οι προσπάθειες για το σήκωμα του χαρταετού είχαν μεγαλύτερη επιτυχία. Παιδιά αλλά περισσότερο οι γονείς τους, που πήραν πολύ πατριωτικά το πέταγμα του χαρταετού, επιδίδονταν σε μια συνεχή προσπάθεια, που αποδείκνυε όχι μόνο πόσο θέλαν να κάνουν τα παιδιά τους να χαρούν αλλά και πόσο όλοι θέλουμε κατά βάθος να ξαναγίνουμε παιδιά!

Ήλιος, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και διάθεση για ξενοιασιά και χαρά ήταν τα χαρακτηριστικά μιας μέρας που φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την υποδοχή της άνοιξης!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

  

banner-article

Ροη ειδήσεων