Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η Ορχήστρα Smyrna στη Βέροια – Άρωμα παράδοσης από γυναίκες για γυναίκες

Δήμητρα Σμυρνή

Η παρουσία της Ορχήστρας  Smyrna στη Βέροια, στο Χώρο Τεχνών, ήταν ένα γεγονός που σηματοδοτούσε μια καθαρά γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία, αφιερωμένη στην παράδοση αλλά και στη γυναίκα και την προσφορά της στη ζωή.

Η εκδήλωση, με την οποία ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ, με την υποστήριξη  της  Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Δ. Βέροιας και του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημιούργησε ένα πραγματικά εορταστικό κλίμα απονομής στη γυναίκα της οφειλόμενης τιμής.

Προλογίζοντας εκ μέρους της ΚΕΠΑ η Νανά Καραγιαννίδου και χαιρετίζοντας στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, έδωσαν το ιστορικό περίγραμμα των αγώνων της γυναίκας για ισότητα και ισονομία, αγώνων που εν μέρει δικαιώθηκαν μέσα στο χρόνο, αν και υπάρχουν κοινωνίες που σ’ αυτές ακόμα η δικαίωση δε στάθηκε εφικτή, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας στη ζωή.

Με γεμάτο το Χώρο Τεχνών από γυναίκες, με την ανδρική παρουσία να μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι νεαρές καλλιτέχνιδες της Smyrna έδειξαν τι σημαίνει επιστημονική γνώση της μουσικής, σεβασμός και αγάπη στην παράδοση αλλά και προσωπική σφραγίδα στη δημιουργική τους έκφραση.

Έγχορδα και κρουστά, φωνές, άλλοτε η καθεμιά μόνη κι άλλοτε όλες μαζί, οι χαρισματικές Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο, τραγούδι), Άντρια Ζήκου (κιθάρα, τραγούδι), Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), Δανάη Λουκίδη(βιολί, τραγούδι) και Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), συνέθεσαν έναν καμβά ηχοχρωμάτων που απλώθηκε αγκαλιάζοντας τραγούδια και μουσικές της Μικράς Ασίας, της Πόλης, της Θράκης και της Μακεδονίας, γοητεύοντας το ακροατήριο.

Σημαντικά πλάι στα μέρη του τραγουδιού τα ορχηστρικά κομμάτια που ακούστηκαν, κάποια από τα οποία αποτελούν και συνθέσεις του ίδιου του συγκροτήματος, που όχι μόνο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με γνωστά ονόματα του τραγουδιού, αλλά έχει στο ενεργητικό του και δισκογραφική παραγωγή.

Ανεβάζοντας όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς περνούσαν από τη μια μουσική γειτονιά στην άλλη, άλλοτε με τραγούδια του έρωτα, της ξενιτιάς, του γάμου, άλλοτε παθητικά του καημού κι άλλοτε ρυθμικά του κεφιού, κράτησαν για πάνω από δύο ώρες το κοινό τους, προκαλώντας το σε κάποια στιγμή να χορέψει, για να χειροκροτηθούν στο τέλος με ενθουσιασμό.

Ευχάριστη έκπληξη της χθεσινής βραδιάς η παρουσία της Ερωφίλης, που συνοδεύει τις νεαρές καλλιτέχνιδες σήμερα στα Ιωάννινα. Έκλεισε τη βραδιά τραγουδώντας μαζί τους το αγαπημένο σε όλους «Μενεξέδες και ζουμπούλια».

Μια βραδιά που ικανοποίησε ιδιαίτερα, κλείνοντας τον κύκλο μιας ουσιαστικής και ενδιαφέρουσας διαδρομής στους δρόμους της παράδοσης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας