Κόσμος

Κίνα: Εφαρμογή προειδοποιεί αν κάποιος δίπλα σου… χρωστάει

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Μπορεί να μοιάζει με δυστοπικό μέλλον βγαλμένο από κάποιο επεισόδιο του Black Mirror, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Οι Αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι (λέμε τώρα επαρχία… με 75 εκατ. πληθυσμό!) ανακοίνωσαν το λανσάρισμα μίας νέας εφαρμογής του WeChat, η οποία θα εντοπίζει οποιονδήποτε έχει χρέος (είτε στο Δημόσιο είτε σε ιδιώτες), όπως μεταδίδει η China Daily.

Το πρόγραμμα, το οποίο ορθώς έχει ονομαστεί «χάρτης για κακοπληρωτές οφειλέτες», αναβοσβήνει φωτεινή προειδοποιητική ένδειξη όταν κάποιος που χρωστάει, βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων από το χρήστη – με την εφαρμογή μάλιστα να καταδεικνύει την ακριβή τοποθεσία του… επαίσχυντου οφειλέτη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω screenshot!

debt222.PNG

Το αν η εφαρμογή αποκαλύπτει και το όνομα καθώς και φωτογραφίες του χρεώστη παραμένει ακόμη άγωνστο, ενώ η China Daily δεν διευκρινίζει επίσης αν θα δημοσιεύεται και το πόσα χρήματα χρωστά και σε ποιον – σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα, η εφαρμογή επιτρέπει στους ανθρώπους να καταδίδουν τους οφειλέτες που είναι ικανοί να πληρώσουν το χρέος τους.

Με άλλα λόγια αν γνωρίζετε τον «ένοχο» και πιστεύετε πως κανονικά είναι ικανός να αποπληρώσει τα χρέη του, μπορείτε να τον καταδώσετε στην κυβέρνηση για να τον… τακτοποιήσει καταλλήλως.

«Αποτελεί μέρος των μέτρων προκειμένου να τεθούν σε ενέργεια οι πολιτικές μας για ένα πιο κοινωνικά αξιόπιστο περιβάλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου του Χεμπέι, που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή.

Ο «χάρτης των κακοπληρωτών οφειλετών» αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει ένα σύστημα «κοινωνικής βαθμολόγησης» βασισμένο στη… ντροπή, το οποίο και «τρέχει» ήδη σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την προηγούμενη κυβερνητική αναφορά του Νοεμβρίου, το Πεκίνο έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο να ελέγχει τους πολίτες της Κίνας μέσω ενός συστήματος «κοινωνικού σκορ» που τιμωρεί όποια συμπεριφορά δεν εγκρίνει.

«Debt Shaming»

Ανεπίσημα η εφαρμογή αποκαλείται «Debt Shaming» (από το debt=χρέος και shaming=ντροπή) και έχει ήδη πυροδοτήσει την κατακραυγή του διαδικτύου στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στην Κίνα δε φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να υπάρχει κάποια λαϊκή αντίδραση.

Και στην περίπτωση που αναρωτιέστε αν στα αλήθεια θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή, οι Κινέζοι δε δείχνουν ως τώρα να έχουν κανένα πρόβλημα (ή τουλάχιστον δείχνουν συμβιβασμένοι με αυτό) με το να χρησιμοποιούν τη μητρική εφαρμογή επικοινωνίας (και όχι μόνο, πληρωμών κλπ) WeChat, η οποία επίσημα μάλιστα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Οποιοδήποτε μήνυμα προσβάλλει την κυβέρνηση λογοκρίνεται και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σύλληψη του «δράστη».

Ωστόσο οι επικριτές της εφαρμογής του Debt Shaming προειδοποιούν πως το νέο αυτό σύστημα βρίθει από ρίσκα και απειλεί να συρρικνώσει την ανθρώπινη ύπαρξη, περιορίζοντάς την σε τίποτα παραπάνω από μια… κάρτα αναφοράς, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο καλός, ο κακός κι ο άσχημος

Η Χανγκτσόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσετσιάνγκ, λάνσαρε το κοινωνικό σύστημα αξιολόγησης νωρίτερα μέσα στο έτος, επιβραβεύοντας «καλές κοινωνικές συμπεριφορές που ωφελούν την κοινωνία», όπως αιμοδοσία, υγιείς τρόπους ζωής, εθελοντική εργασία, και τιμωρώντας από την άλλη όσους παραβαίνουν των κυκλοφοριακό κώδικα, καπνίζουν και πίνουν, ή μιλάνε άσχημα για την κυβέρνηση.

Στα μέσα του 2018 η Κίνα είχε μπλοκάρει περισσότερες από 11 εκατ. πτήσεις και 4 εκατ. διαδρομές με τα υψηλής ταχύτητας τρένα σε όσους έπαιρναν «κακό βαθμό» στο κοινωνικό σκορ, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Πεκίνου, διάφοροι οργανισμοί στη χώρα θα συνδέσουν τις βάσεις δεδομένων τους προκειμένου να υπάρξει μια πιο λεπτομερής καταγραφή των κοινωνικοοικονομικών αλληλεπιδράσεων των κατοίκων.

Talk to the hand

Το Μάρτιο η Κίνα λάνσαρε ένα προηγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπων, με ένα ακόμη πιο τρομακτικό όνομα… το αποκαλούμενο SkyNet (όπως στη γνωστή ταινία «ο Εξολοθρευτής»), για την «ασφάλεια και προστασία» της χώρας, όπως είχε μεταδώσει η Worker’s Daily.

Το δίκτυο αυτό καμερών (και όχι μόνο) είναι ικανό να σκανάρει και ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο με ποσοστό επιτυχίας 99,8%, καθώς και να το διασταυρώσει μέ απίστευτη ταχύτητα με βάσεις δεδομένων προκειμένου να εντοπιστεί κάποιος ύποπτος.

Από το SkyNet μέχρι το «Debt Shaming», η Κίνα έχει πραγματικά κάνει μεγάλα βήματα προς ένα, αν μη τι άλλο, δυστοπικό μέλλον…

newmoney

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας