Βέροια Ρεπορτάζ

Με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας για τη γυναίκα – μητέρα

 

Με το αδιαχώρητο στο «εκτός χάρτη», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας, πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση από την πλευρά του θέματος, «Μητέρες, γυναίκες, ισότητα των φύλων», αλλά και του έντονου ενδιαφέροντος που αυτή προκάλεσε.

Τιμώντας τη γυναίκα αλλά και το ρόλο της ως μητέρας, με σημαντικές αναφορές στον υποβιβασμό της, που πολλές φορές εκφράζεται από τον άντρα με τη μορφή ποικιλόμορφης βίας, οι ομιλήτριες της εκδήλωσης που ανήκουν στο Συμβουλευτικό Κέντρο κράτησαν, με τις επιστημονικές αλλά και τις γεμάτες προσωπική εμπειρία απόψεις τους, αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Εισηγήτριες: Η  Έφη Τσαπαροπούλου ψυχολόγος, η Χαρούλα Νατσιοπούλου κοινωνική λειτουργός και η Σταυρούλα Λυμούση νομική σύμβουλος του Κέντρου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Έλλη Μάλαμα με χαιρετισμό της.

Η Έφη Τσαπαροπούλου, αφού έδωσε τον καθορισμό της ημερομηνίας της 2ας Φεβρουαρίου1929 ως ημερομηνίας εορτασμού της γιορτής της μητέρας, που η Εκκλησία συνέδεσε με την Υπαπαντή, πέρασε σε μια ιστορική αναδρομή της θέσης της γυναίκας ξεκινώντας από τις πρώτες μητριαρχικές κοινωνίες, για να περάσει στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα και Σπάρτη και στη συνέχεια στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, μέχρι τις μέρες μας.

Δίνοντας τον πολλαπλό και απαιτητικό ρόλο της σημερινής γυναίκας, ως συζύγου, μητέρας και εργαζόμενης, έδειξε τα αντίστοιχα  προβλήματα που προκύπτουν, στα οποία το Συμβουλευτικό Κέντρο μπορεί να βοηθήσει.

Με 12 συνεδρίες οι γυναίκες που προσφεύγουν στο Κέντρο αποκτούν την ενδυνάμωση που τους λείπει, για να αντιμετωπίσουν την κάθε μορφή βίας, κατά την κ. Τσαπαροπούλου.

Η Χαρούλα Νατσιοπούλου μίλησε εκτενέστερα για το ρόλο του Κέντρου, που από τον Οκτώβρη του 2013 έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά, γύρω στα 400, με επιτυχία. Ενώ το Κέντρο ξεκίνησε με κακοποιημένες γυναίκες, σήμερα αντιμετωπίζει ποικίλα περιστατικά, εργασιακής και ηθικής στήριξης επιδιώκοντας την αυτονόητη αλλά όχι πάντα υπαρκτή ισότητα των δύο φύλων στην ελληνική καθημερινότητα, δείχνοντας ταυτόχρονα τη σχέση συνεργασίας που έχει το Κέντρο και με άλλες σημαντικές δομές της Βέροιας, όπως είναι ο «Έρασμος» και η «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Η Σταυρούλα Λυμούση φώτισε το θέμα από τη νομική πλευρά, επισημαίνοντας τη διεύρυνση του νομικού πλαισίου μέρα με τη μέρα.

Καταθέτοντας τις μορφές βίας που τιμωρεί ο νόμος, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις, τονίζοντας πως το σημαντικότερο είναι η πρόληψη της βίας και όχι η αντιμετώπισή της.

Οι τρεις εισηγήσεις φάνηκε ότι βρήκαν γόνιμο έδαφος, γιατί προκάλεσαν την ανταπόκριση του κοινού, που εκφράστηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση.

far

Φωτογραφίες:  faretra.info    

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας