Κοινωνία

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και “Πόθεν Έσχες” για όλους

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το… σενάριο που συζητείται για πάνω από μια πενταετία, φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που γίνεται η φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων. Εκτιμάται δε ότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές με αύξηση του φόρου ώστε να αντισταθμιστούν και οι μειώσεις που έκανε η κυβέρνηση πρόσφατα στον ΕΝΦΙΑ.

Στο σχέδιο είναι να επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας του υπόχρεου. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορίας. Όσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.

Όταν το περιουσιολόγιο θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει τη συνολική περιουσία και θα μπορεί να υπολογίσει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του καθενός. Δεν θα μπορεί π.χ. κάποιος να έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο και να έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ στις τράπεζες ή ακριβό αυτοκίνητο ή ακόμη να διάγει βίο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει.

Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στην συνολική αξία των ακινήτων όπως ισχύει σήμερα αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από το συνδυασμό των δυο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Με άλλα λόγια, για την επιβολή του φόρου σε κάθε φορολογούμενο που διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση συνδυαστικά δηλαδή η φοροδοτική του ικανότητα. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται σταδιακά:

  • Ακίνητα

  • Οχήματα

  • Μετρητά

  • Χρυσός

  • Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής

  • Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες

Άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες
Κοσμήματα μεγάλης αξίας

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο

1.      Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
2.      Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

  • Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

  • Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

  • Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

  • Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

  • Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

  • Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας