Αστέρης Γκέκας “Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα” στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Μια εικαστική τομή στο χρόνο
Στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΦΑ Ημαθίας με τίτλο «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα», ο Αστέρης Γκέκας καταθέτει τη δική του εικαστική ματιά, με την οποία αγκαλιάζει το ίδιο θέμα, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσής του, που έγιναν την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το Συνέδριο, με πλήθος εκλεκτών συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων, ο Αστέρης Γκέκας, μετά από εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, είχε την ευκαιρία να δείξει τη δουλειά του και στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, που αναδεικνύει τα έργα του, δένοντάς τα με την ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος χώρου.
Τα «Παλίμψηστα» του Γκέκα διαπερνούν τον χρόνο παίζοντας μαζί του με μια ματιά παιδική και ταυτόχρονα στοχαστική, δουλεύοντας το ξύλο και το χρώμα σ’ ένα ιδανικό πάντρεμα ψυχής και σκέψης.
Πάνω σε λεπτά μεταλλικά υποστηρίγματα τα έργα του υψώνονται ανάλαφρα γλυκαίνοντας το χώρο με μια σοφή αίσθηση του μέτρου, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες της έκθεσης.
Οι εποχές με τα αποτυπώματά τους είναι εκεί, μα πάνω απ’ αυτές και στο κέντρο τους πάντα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος μέσα στους αιώνες, που τους δαμάζει δημιουργώντας.
Μορφές που θυμίζουν βυζαντινά ψηφιδωτά, αναφορές σε δαχτυλίδια της Βακτριανής, ένας γυμνός ανδρικός κορμός να υποδηλώνει το αρχαίο κάλλος, ένας σταυρός αλλά και μια ημισέληνος πιο εκεί να δένουν σ’ έναν χορό σχημάτων και χρωμάτων, όπου η Ιστορία μπορεί να συμπορεύεται με τον Έρωτα, κι ένας αέρινος χαρταετός του ονείρου με τη σκληρή υπόμνηση του πολέμου μέσα από λόγχες ανάγλυφες στο ξύλο…
Λεπτοδουλεμένο ξύλο και χρώμα που δένουν αρμονικά δημιουργώντας μιαν αύρα Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού που ξέρει όμως τα μονοπάτια μέσα από τα οποία πέρασε, τι έδωσε και τι πήρε μέσα στην πορεία του χρόνου.
Με τους συνέδρους παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης αλλά και επισκέπτες που ήρθαν ειδικά γι’ αυτήν και τη θεατρική παράσταση που ακολούθησε, “Ο ξεπεσμένος δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν”, ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα, έδωσε το στίγμα της έκθεσης και του καλλιτέχνη κι ο Γκέκας, καλωσορίζοντας κι αυτός το κοινό στα Αγγλικά, δεν παρέλειψε μια φράση στην τουρκική γλώσσα, θέλοντας να δείξει τις αλληλοεπιδράσεις των πολιτισμών μέσα στην παγκόσμια μήτρα της ζωής.
Η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αγγελική Κοτταρίδη είπε στη faretra.info για την έκθεση:
«Η έκθεση είναι εξαιρετικά ταιριαστή με το θέμα του Συνεδρίου. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά βάλαμε έκθεση στο καινούριο Μουσείο. Πιστεύω ότι είναι επιπέδου και θα συνεχίσει την πορεία της στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας για δύο μήνες, όπου θα έχει την ευκαιρία να τη δει πολύ περισσότερος κόσμος. Είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο, με μερικά έργα πραγματικά εξαιρετικά. Αναδίδει ολόκληρη το πνεύμα του παλίμψηστου, το οποίο ο καλλιτέχνης έχει συλλάβει έξοχα. Τα φεγγάρια του, τα καραβάκια του, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Καππαδοκία, το Αιγαίο, οι πρόσφυγες, όλα δένουν με μια ικανότητα συμβολισμών πάρα πολύ δυνατών και μ’ έναν τρόπο που θυμίζει λαϊκή τέχνη.»
Ο Αστέρης Γκέκας, πριν από τα εγκαίνια, είπε στη faretra.info:
«Χαίρομαι που καταθέτω τη δουλειά μου σ’ ένα τόσο σημαντικό Μουσείο. Με τη δουλειά μου αυτή θέλω να ‘μαι κοντά στην ιδέα της εξέλιξης των πολιτισμών. Κάθε πολιτισμός αφήνει το αποτύπωμά του κι αυτά τα αποτυπώματα ξαναεμφανίζονται, γίνονται παλίμψηστα. Έτσι, λοιπόν, τα λάβαρα, τα στοιχεία των πολιτισμών που περάσαν, βρίσκονται εδώ μέσα, στα δικά μου έργα και γίνονται ευχετήρια λάβαρα για τον μέλλοντα χρόνο, που μοιραία κουβαλά τη μνήμη. Η συντήρηση του Πολιτισμού και η εξέλιξή του είναι προτάσεις για το μέλλον.
Κέντρο, πυρήνας του έργου μου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Το σημαντικότερο πράγμα είναι το πέρασμα του ανθρώπου.
Να, εδώ ένα φεγγάρι που κατέβηκε να δώσει την ευχή του, εδώ ο νικητής που κρατά λάφυρα της νίκης του, τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα. Εδώ μνήμες βυζαντινές από την Καππαδοκία… Πιο εκεί μούσες κι ένα τέμπλο αγνώστων αγίων. Να κι ένας έλικας που θυμίζει τον Ηράκλειτο με το ‘Τα πάντα ρει’.
Τούρκοι επισκέπτες των εκθέσεών μου, από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μου έχουν πει παλιότερα «ντρεπόμαστε ως λαός που καταστρέψαμε δύο πολιτισμούς και τον Αρχαίο Ελληνικό και τον Βυζαντινό».
Αστέρης Γκέκας: “Ρίχνω δολώματα για τις ψυχές” – Ζωντανεύοντας με φλέβες από χρώμα το σώμα του ξύλου
Σύμβολα της έκθεσης που παραπέμπουν στους πολιτισμούς ο σταυρός, η ημισέληνος αλλά και ο έρωτας, η ενότητα, η φύση, οι ρίζες… Άλλωστε και η ιδέα της έκθεσης, που στήνεται παραπέμποντας σε λάβαρα, ξεκινά από τις δικές μου ρίζες και παιδικές μνήμες από την πατρίδα μου το Λιτόχωρο, όπου στη γιορτή των Φώτων βγαίνουν στους δρόμους τα ‘Σίχνα’, τα θρησκευτικά λάβαρα.
Κέντρο του αξιακού μου κόσμου πάντα ο άνθρωπος.»
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες όσο διαρκεί το Συνέδριο στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή και από τις 19 Δεκεμβρίου μεταφέρεται στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας για δύο μήνες.
Φωτογραφίες: faretra.info