Βέροια Πολιτισμός

“Βεροιέων συνύπαρξις”. Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο 2019 του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

 

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το Ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας του  2019, με τίτλο «Βεροιέων συνύπαρξις», σε επιμέλεια του Μανώλη Ξυνάδα.

Η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Μάλαμα Έλλη είπε χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που συνδέει το σημερινό πρόσωπο της πόλης με τις κοινότητες που το αποτελούσαν στον 20ο αιώνα, ένα ημερολόγιο που επιθυμεί να φέρει σε επαφή τους σύγχρονους Βεροιώτες με το παρελθόν τους. Αφιερώνεται σ’ όλους τους κατοίκους του 20ου αιώνα.

Το ημερολόγιο επιμελήθηκε ο Dr. Μανώλης Ξυνάδας, που συμβάλλει με την επιστημονική του κατάρτιση στους στόχους της έκδοσης.»

Ο Μανώλης Ξυνάδας παίρνοντας το λόγο συγχάρηκε το Λύκειο Ελληνίδων για το θέμα του Ημερολογίου, θεωρώντας την έκδοσή του επίκαιρη όσο ποτέ.

«Το Λύκειο αντιλήφθηκε το θέμα της πολυφωνίας στον Πολιτισμό. Πρέπει να κάνουμε το παν για να διαδώσουμε τις πατροπαράδοτες αξίες μας, μέσα στις οποίες εντάσσεται και η συνύπαρξη» είπε.

Ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα, εποχή που η Βέροια εντάσσεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και όλος ο ελλαδικός χώρος, μίλησε για την συνύπαρξη τριών κοινοτήτων, Εβραίων, Μουσουλμάνων και Βλάχων μαζί με τους ντόπιους κατοίκους, συνύπαρξη που σαφώς δεν ήταν εύκολη λόγω βασικών διαφορών, γλώσσας, θρησκείας, κουλτούρας, η οποία όμως υπερνίκησε τα εμπόδια της συμπόρευσης.

Όταν έρχονται οι πρόσφυγες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης και τα μεγάλα κύματα Ποντίων και Μικρασιατών μετά το ‘22 η συνύπαρξη σαφώς και γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αλλά σταδιακά προχωρεί και αποδεικνύει πως μπορεί να νικήσει.

Δίνοντας ο εισηγητής ένα μικρό πορτρέτο της κάθε κοινότητας της εποχής εκείνης, χαρακτηριστικά τους, ασχολίες τους και περιοχές ή γειτονιές στις οποίες ζούσαν, αναφέρθηκε στην ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης με την αποχώρηση του μουσουλμανικού στοιχείου από την πόλη, αλλά και στη σκληρή μοίρα των Εβραίων που φορτωμένοι στα τρένα εγκατέλειψαν  τη Βέροια για τα στρατόπεδα εξόντωσής τους.

«Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης Βέροιας. Άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης, θρησκείας και κουλτούρας αλλά με ένα σημαντικό πνεύμα συνεργασίας» είπε ο Μανώλης Ξυνάδας.

«Πώς μπορούμε να πετύχουμε τη συνύπαρξη σήμερα;» αναρωτήθηκε ο ομιλητής δίνοντας την απάντηση μέσα από τα λόγια του Αναστασίου Αλβανίας :

«Το αντίθετο της ειρήνης είναι ο εγωκεντρισμός, που επιστρατεύει τις διάφορες μορφές βίας. Αντίδοτο είναι η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στις κοινωνίες χωρίς σύνορα και προκαταλήψεις.»

Η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων πλουτίστηκε και με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που απέδωσαν στη μικρή σκηνή της Βιβλιοθήκης τα μέλη του φωνητικού συνόλου Φίλιππος GLEE υπό τη διεύθυνση της Νίκης Μπραβάκη.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για το Λύκειο η προσφορά από τον Πυθαγόρα Ιερόπουλο στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου ενός σπανιότατου τεύχους του 1912-13, της Καλλιρόης Παρέν, της ιδρύτριας του  πρώτου Λυκείου Ελληνίδων. Η βραδιά έκλεισε με κεράσματα μέσα σε ευχάριστη και γιορτινή ατμόσφαιρα.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων