Κόσμος

“Χάος” στο Παρίσι: 100 τραυματίες και 287 συλλήψεις στις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” (Video | Photo)

Έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο συγκαλεί σήμερα Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν, μια μέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι, σηματοδοτώντας μια κλιμάκωση στην ένταση με τα «κίτινα γιλέκα» η οποία τείνει, πια, να πάρει διαστάσεις πολιτικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας που επιστρέφει σήμερα στη χώρα έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή, πρόκειται να συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ καθώς και τις «αρμόδιες υπηρεσίες» με σκοπό να δοθεί μια απάντηση σε ένα κίνημα που πλέον δρα εκτός ελέγχου…

«Δεν θα δεχθώ ποτέ τη βία. Δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» δήλωνε από το Μπουένος Άιρες ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που το κέντρο του Παρισιού έμοιαζε με πύρινη κόλαση.

Η έκταση, μάλιστα, των βίαιων επεισοδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. «Οι εικόνες που είδαμε είναι απίστευτα σοκαριστικές. Κι αυτές οι εικόνες δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτό που βιώσατε. Δεν αντανακλούν την πίεση που υποστήκατε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, όταν επισκέφθηκε τη βάση της γαλλικής αστυνομίας, για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Καμένα αυτοκίνητα, βιτρίνες καταστημάτων κατεστραμμένες, βανδαλισμοί σε σύμβολα της Γαλλίας… ένα απίστευτο χάος στο κέντρο του Παρισιού ήταν η εικόνα που άφησε η διαμαρτυρία των «Κίτρινων Γιλέκων»

Πρόκειται για τα πιο σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι την τελευταία δεκαετία. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 αστυνομικοί, ενώ 287 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Συμπλοκές των διαδηλωτών με αστυνομικούς, οδοφράγματα, φωτιές σε σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζες, αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες στους πιο «ακριβούς» δρόμους της πόλης, χρήση χημικών από την αστυνομία.

«Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, τόσο η αντιπολίτευση όσο και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Μακρόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αιτήθηκε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων