Υγεία

Συνήθειες υπεράνω υποψίας βλάπτουν την καρδιά μας

 
 –
Ποιες συνήθειες που δεν έχουμε φανταστεί βλάπτουν την καρδιά μας και πώς μπορούμε να τις τροποποιήσουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα;

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι εφόσον δεν καπνίζουμε και δεν έχουμε πολλά παραπανίσια κιλά, κάνουμε ό,τι καλύτερο για την καρδιά μας. Και η αλήθεια είναι ότι ως ένα σημείο έχουμε δίκιο, αφού το κάπνισμα είναι πράγματι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία της καρδιάς μας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου όλων των καρδιαγγειακών θανάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν και πολλές άλλες συνήθειες που, αν και δεν το γνωρίζουμε, βλάπτουν την καρδιά. Συνήθειες που δεν είναι μόνο οι προφανείς, όπως το να τρώμε πολλά λιπαρά, πολύ αλάτι, να μην ασκούμαστε, να μην ελέγχουμε τις τιμές του σακχάρου, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης και να αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις…
Προτού βιαστούμε να σκεφθούμε ότι πιθανώς δεν μας αφορούν, ας λάβουμε υπόψη μας ότι τα καρδιαγγειακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ότι σε αυτά αποδίδονται 17,3 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο, οπότε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από αυτά είναι σημαντικό.

Δεν κοιμόμαστε καλά

Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο από όσους κοιμούνταν 8 ώρες ή και περισσότερο. Επίσης, καθώς στη διάρκεια του ύπνου μειώνεται η αρτηριακή πίεση, όσοι δεν κοιμούνται αρκετά δεν έχουν αυτή την ευκαιρία και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι εκτός από τη διάρκεια, σημασία έχει και η ποιότητα του ύπνου, αφού πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από υπνική άπνοια, και μάλιστα συχνά χωρίς να το ξέρουν.

Δεν γελάμε αρκετά

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυξάνονται έτσι οι καρδιακοί παλμοί και στενεύουν οι αρτηρίες, ένας πολύ κακός συνδυασμός για την υγεία της καρδιάς. Εκτός από το στρες, ο θυμός και η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Το αντίδοτο; Το γέλιο, που χαλαρώνει και διευρύνει τις αρτηρίες, προάγοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

Ξεχνάμε το οδοντικό νήμα

Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ουλίτιδα και στα καρδιακά προβλήματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα βακτήρια που μαζεύονται στα ούλα είναι πιθανό να δημιουργήσουν φλεγμονή και σε άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της αρτηριοσκλήρωσης και της θρόμβωσης.

Μένουμε σε μεγάλη πόλη

Σίγουρα οι πιεστικές και γρήγορες συνθήκες ζωής σε μια μεγάλη πόλη βλάπτουν την καρδιά, αλλά έρευνες δείχνουν ότι, εκτός των άλλων, και η ρύπανση της μεγάλη πόλης έχει επιβαρυντική επίδραση στην καρδιά μας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο πιο αυξημένη ήταν η ρύπανση στην πόλη, τόσο πιο φραγμένες ήταν οι αρτηρίες των κατοίκων της.

Δεν κάνουμε ασκήσεις ευλυγισίας

Ιαπωνική έρευνα σε περισσότερους από 500 ενηλίκους έδειξε ότι όσοι άνθρωποι είναι ευλύγιστοι φαίνεται να έχουν και πιο ευλύγιστες αρτηρίες, οπότε και καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Ίσως λοιπόν δεν είναι κακή ιδέα να εντάξουμε και ασκήσεις ευλυγισίας στο πρόγραμμά μας, καθώς θεωρείται ότι οι ασκήσεις που εξασκούν την ευλυγισία του σώματος ενδεχομένως κινητοποιούν διεργασίες που επιβραδύνουν την ηλικιακή γήρανση των αρτηριών, αποτρέποντας τη δυσκαμψία.

Δεν κάνουμε σάουνα

Τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, που λαμβάνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μπορεί να κάνουν κακό στην καρδιά μας αυξάνοντας την πίεση και τη χοληστερίνη μας. Έρευνες δείχνουν ότι η αεροβική άσκηση και η σάουνα με τον ιδρώτα που μας προκαλούν βοηθούν στην αποβολή των τοξικών αυτών ουσιών.

Καθόμαστε πολύ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τις τιμές των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια είναι τόσο επιβαρυντική για την καρδιά όσο το κάπνισμα.

Τρώμε μπέικον

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το πεπερόνι αυξάνουν τις πιθανότητες να μας απασχολήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα όχι μόνο έχουν πολύ αλάτι, που είναι πολύ επιβαρυντικό για την αρτηριακή μας πίεση, αλλά έχουν και μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, που είναι επίσης πολύ κακά για την καρδιά μας.

vita

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας