Απόψεις

“Ώστε, λοιπόν, η βιταμίνη D;” γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 

Σε όλο τον κόσμο, σε χώρες οπισθοδρομικές αλλά και προηγμένες, όπου υποτίθεται ότι ο νόμος προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, πολύ λίγες βιασθείσες παίρνουν την απόφαση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Φοβούνται τον δεύτερο βιασμό, που δεν είναι λιγότερο βίαιος, προσβλητικός και διαλυτικός επειδή δεν είναι σαρκικός: Φοβούνται τους αστυνομικούς, που θα τις ξεψαχνίζουν με τις ερωτήσεις τους από ενδιαφέρον όχι αποκλειστικά αστυνομικό. Φοβούνται τους γείτονες, τους συντοπίτες, τους συναδέλφους, που θα τις δικάσουν πριν γίνει η δίκη τους, βασιζόμενοι στα πατροπαράδοτα: «Ε, ήθελές τα κι έπαθές τα. Ας μην κούναγες την ουρίτσα σου…».

Φοβούνται τους δικηγόρους, οι οποίοι («τη δουλειά τους κάνοντας») θα τις βομβαρδίζουν με εξευτελιστικά ερωτήματα. Φοβούνται τους δικαστές, που θα τις πιέζουν να μάθουν πόσο μακρύ ήταν το φουστάνι τους κι αν ήταν βαμμένα τα χείλη και τα νύχια τους. Φοβούνται τους θαμώνες των δικαστηρίων, το κουτοχαμόγελο και το βλέμμα τους: «Καλά τώρα, λες και δεν καταλαβαίνουμε».

Τα θύματα βιασμού φοβούνται φυσικά και τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως την τηλεόραση. Ξέρουν δα πώς εμφανίζουν τις γυναίκες τα κανάλια, ακόμα και στα ειδησεογραφικά δελτία. Και την παρέλαση των εθνικών εορτών να δείχνουν, η δασκαλεμένη κάμερα θα σταθεί στα ίδια σημεία του γυναικείου σώματος που αποσπούν την προσοχή της στις παραλίες.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ενός καναλιού που δεν συναριθμείται στα ασόβαρα περιθωριακά, του «Αντένα», το κοινό, θηλυκό και αρσενικό, πληροφορήθηκε από χείλη που ο σταθμός τα παρουσίαζε ως απολύτως αρμόδια ότι για τους βιασμούς ενέχονται πρωτίστως ο ήλιος, η βιταμίνη B και τα γυναικεία ρούχα. Για το αν η κ. Αδαμαντία Καζάκου είναι όντως «σύμβουλος ψυχικής υγείας» (και επιπλέον «αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης, με ειδίκευση στην αυτοπεποίθηση»), όπως αυτοσυστήνεται, δεν παίρνω όρκο. Τα «πειστήρια» πάντως που παρουσιάζει η ίδια είναι ισχνότατα, δεν στέκουν. Και σίγουρα τα ελληνικά της χρειάζονται μια κάποια ενδυνάμωση. Ιδού η άκρως επιστημονική γνωμάτευσή της: «Σε συνδυασμό με τον ήλιο ο οποίος ήλιος όπως γνωρίζουμε καλά ενεργοποιεί τη βιταμίνη D,  η βιταμίνη D μας φέρνει και έχουμε ερωτική διάθεση περισσότερο το καλοκαίρι και εκείνη την ώρα, τα ρούχα παίζουνε πολύ δυνατό ρόλο»…

Αθώοι λοιπόν οι βιαστές. Αθώος ο κόσμος μας έτσι όπως τον έχουμε φτιάξει. Ο ήλιος φταίει. Και τα μανιτάρια. Κι ο σολομός. Και τα αυγά. Που περιέχουν βιταμίνη D.

 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων