Κόσμος

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η τελευταία φάση της επιχείρησης και για τους τελευταίους πέντε εγκλωβισμένους

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής των διασωστών θα βγουν μαζί και τα τέσσερα παιδιά και ο προπονητής – «Ελπίζουμε να πάμε πιο γρήγορα σήμερα» η ευχή του – Στο σπήλαιο μπήκαν 19 δύτες

 Λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής των διασωστών διευκρινίζοντας ότι στις 4:08 (ώρα Ελλάδος) στο σπήλαιο μπήκαν 19 δύτες.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, στην επιχείρηση αυτή σχεδιάζεται να βγουν και οι πέντε διασωθέντες, καθώς αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έβγαιναν τα τέσσερα παιδιά και θα έμενε πίσω ο 25χρονος προπονητής επειδή, όπως έλεγαν οι ειδικοί μέχρι στιγμής όλες οι επιχειρήσεις είχαν σχεδιαστεί για τέσσερις και όχι για πέντε διασώσεις.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα η επιχείρηση θα γίνει πιο γρήγορα ή τουλάχιστον στον ίδιο χρόνο με τις προηγούμενες» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian όταν έγινε η ανακοίνωση από τον επικεφαλής των διασωστών οι παρόντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η έναρξη της τρίτης φάσης της επιχείρησης σημαίνει ότι η βροχή που έπεφτε τις προηγούμενες ώρες δεν επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις συνθήκες μέσα στο σπήλαιο ώστε να καταστήσουν απαγορευτική τη διάσωση των εναπομείναντων πέντε εγκλωβισμένων.

Καλά στην υγεία τους τα παιδιά που σώθηκαν – Στο σπήλαιο έχει μείνει το νεαρότερο μέλος της ομάδας

Οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποιό νοσηλεύονται τα 8 παιδιά που έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα τέσσερα που βγήκαν από το σπήλαιο συνάντησαν τους γονείς τους ενώ το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί σήμερα και με τα επόμενα τέσσερα.

Η συνάντηση, ωστόσο, έγινε με απόσταση καθώς οι γιατροί είχαν τοποθετήσει ένα τζάμι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος για την εύθραυστη υγεία τους.

Συνολικά τα οχτώ παιδιά είναι σε καλή κατάσταση εκτός από δύο που λαμβάνουν αγωγή για μια ελαφρά μόλυνση στα πνευμόνια τους. Και τα 8 παιδιά αναμένεται να μείνουν στο νοσοκομείο για συνολικά επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα παιδιά που έχουν διασωθεί είναι ηλικίας 12 έως 16 ετών που σημαίνει ότι στα τέσσερα παιδιά που βρίσκονται στο σπήλαιο είναι και το νεαρότερο μέλος της ομάδας των 12, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng.

Τα τέσσερα πρώτα παιδιά ζήτησαν – και έφαγαν – το πρωί της Τρίτης ψωμί και σοκολάτα ενώ σε όλα τα δωμάτια υπάρχει τηλεόραση μόνο που δεν επιτρέπεται ακόμα στα παιδιά να δουν τα αγαπημένα τους προγράμματα για να μην επηρεαστεί η διανοητική τους κατάσταση.

Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

banner-article

Ροη ειδήσεων