Βέροια Πολιτισμός

Βασίλης Δασκαλάκης “PLEXUS”

O μεγάλος   αμερικανός  συγγραφέας  Χένρι Μίλερ σε διάστημα δέκα ετών 1949-1959 ολοκληρώνει την τριλογία SEXUS – PLEXUS – NEXUS. Η επιρροή του Μίλερ στην παγκόσμια λογοτεχνία ήταν παραπάνω από εμφανής. Το 1953 καταθέτει το δικό του πλεκτό (PLEXUS) , όπου όλα γυρίζουν με ένα φρενήρη εσωτερικό ρυθμό γύρω από τις σχέσεις των ανθρώπων και τις συμπεριφορές τους, που περιπλέκουν τους πρωταγωνιστές , σε οριακές  καταστάσεις.

  Τι είναι λοιπόν ένα πλεκτό ή το πλέξιμο εν γένει; Η διαπλοκή; Η συναρμογή, κλωστών και χρωμάτων που δίνουν ζωή σε ένα υλικό όπως το μαλλί και το μεταποιούν σε έργο τέχνης; Ή μήπως η ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την ευρηματικότητά του ; Θα μπορούσαμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες πλεκτάνες, ματαίως να συνθέτουμε και να ξεπλέκουμε και πάλι να είμαστε έμπλεοι χαράς και δημιουργίας.

Όμως το νήμα που στριφογυρίζει ανάμεσα στις δυο βελόνες μπορεί να γίνεται στίχος ή πολύχρωμος τοίχος ή ένας θώρακας ή σκουφί, κάποτε γάντια και σάλι ή κασκόλ και εντέλει ένα αμάνικο πουλόβερ ζεστό, της μνήμης των παιδικών χρόνων. Οι επιπλοκές του πλεξίματος είναι στο κάτω κάτω και τα τερλίκια που αγκάλιαζαν τα πέλματα και τις καρδιές μας.

Εν κατακλείδι εκτός από τα πραγματικά νήματα, υπάρχουν και τα αόρατα, αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους, στεριώνουν φιλίες , καλλιεργούν μέσα από την μοναξιά του δημιουργού μια νέα συλλογικότητα σε δίσεκτα χρόνια. Είναι η χαρά και η προσφορά, το χτίσιμο μιας ελπίδας.

Βασίλης Δασκαλάκης    Βέροια , Ιούνιος 2018

( Με αφορμή την ομάδα πλεξίματος που λειτουργεί και δημιουργεί αθόρυβα «εκτός χάρτη» με την αρωγή της art- gallery Papatzikou)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας