Σχόλια

“Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, αλλά για ποιους;” γράφει ο Τεύκρος

Είναι γεγονός ότι μας έχουν κατακλύσει οι…  Παγκόσμιες Ημέρες! Φυσικό λοιπόν μεταξύ τους να υπάρχει και αυτή του Γάλακτος, που γιορτάζεται 1η Ιουνίου κάθε χρόνο, για να μας θυμίζει τα οφέλη αυτής της εξαιρετικά θρεπτικής και απαραίτητης τροφής, για τον άνθρωπο και κυρίως για το μεγάλωμα των μικρών παιδιών.

Και ως εδώ καλά! Όμως πόσοι μπορούν σήμερα να  αγοράσουν το γάλα,  όταν  έχουμε φτάσει σχεδόν ένας στους δυο να ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, μιας και το γάλα  αλλά και τα προϊόντα που παράγονται με βάση αυτό φτάνουν στον καταναλωτή σε όχι ευκαταφρόνητες τιμές;

Και όχι μόνο αυτό. Ποια είναι η ποιότητα του γάλακτος και των προϊόντων του, όταν χρησιμοποιούνται κατά κόρον συντηρητικά για την όλο και μεγαλύτερη διάρκειά του;

Ίσως και να μην θέταμε αυτά τα ερωτήματα αν δεν είχαμε μια πρόσφατη  σχετική συζήτηση με κτηνοτρόφο – παραγωγό πρόβειου γάλακτος, ο οποίος μάς τόνισε ότι η κατάσταση για τους γαλακτοπαραγωγούς είναι  πλέον απελπιστική και ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

“Πέρσι πουλούσαμε, μας είπε,  το πρόβειο γάλα 98 λεπτά και φέτος αυτή τη στιγμή 68 λεπτά με την τιμή του να πέφτει συνεχώς. Οι έμποροι εκβιάζουν μιας και έχουν τη δυνατότητα απεριόριστης εισαγωγής, όπως και διατήρησης του,  μ’ αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλεονάσματα χαμηλής φυσικά ποιότητας.

Και ενώ η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό πέφτει, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με την τιμή στα super market.

Πώς είναι δυνατόν  ένα κιλό πρόβειο γάλα να αγοράζεται από τον παραγωγό 68 λεπτά και ένα κιλό  γιαούρτι να έχει σχεδόν 5 ευρώ;  Επτά φορές ακριβότερο δηλαδή;

Όσο για τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος αυτοί πουλούν με 15 λεπτά το κιλό!  Στα ράφια των  super market το συναντάς 8 με 10 φορές πιο πάνω.

Δηλαδή  ο  παραγωγός  χρειάζεται  να πουλήσει περισσότερο από 3  κιλά γάλα,  για να πάρει ένα μικρό μπουκάλι νερό από το περίπτερο!

Το κράτος  έχει αφήσει τους εμπόρους ασύδοτους να εκβιάζουν και να μας εκμεταλεύονται!”

Κι εμείς θα ρωτούσαμε: Μήπως οι Παγκόσμιες Ημέρες  συνοδεύονται και από μεγάλες δόσεις υποκρισίας;

banner-article

Ροη ειδήσεων