Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η Μαρία Ευθυμίου στη Βέροια. Βιβλιοπαρουσίαση ή ένα ακόμη συναρπαστικό μάθημα Ιστορίας και ζωής;

Δήμητρα Σμυρνή

Σάββατο βράδυ στη Βέροια κι όμως το Εκκοκκιστήριο Ιδεών είναι γεμάτο από τους φανατικούς θαυμαστές της Μαρίας Ευθυμίου στην παρουσίαση του βιβλίου της «Μόνο λίγα χιλιόμετρα – Ιστορίες για την Ιστορία», εκδόσεις Πατάκης.

Ο ερχομός της Μαρίας Ευθυμίου, της Καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει διασχίσει όλη σχεδόν την Ελλάδα διδάσκοντας Ιστορία με μια άλλη ματιά και μια άλλη γλώσσα, γοητεύοντας τους πάντες, ήταν για τη Βέροια ένα γεγονός, μετά τα δεκαπέντε μαθήματα που έδωσε πέρυσι στο Εκκοκκιστήριο εντυπωσιάζοντας.

Το ενδιαφέρον πολλαπλασιάστηκε, αφού αυτήν τη φορά θα παρουσιαζόταν το βιβλίο της, που, όπως αναμενόταν, θα πύκνωνε στις σελίδες του τις γνώσεις της και η ιδιαιτερότητα του λόγου της θα αποτυπωνόταν και γραπτά. Πολύ περισσότερο όταν το βιβλίο θα είχε τη μορφή συνέντευξης, πράγμα εξαιρετικά πρωτότυπο.

Στη  βιβλιοπαρουσίαση, με διοργανωτές το Εκκοκκιστήριο, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και τις εκδόσεις Πατάκη, ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου –αφού το βιβλίο είχε τη μορφή συνέντευξης, που ο ίδιος πήρε-  ήταν παρών παρουσιάζοντάς το μαζί με τη φιλόλογο Δέσποινα Καρυπίδου, που εκπροσωπούσε το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας.

Η Δέσποινα Καρυπίδου δίνοντας την προσωπική της άποψη για το βιβλίο είπε χαρακτηριστικά: […]«Η διασταύρωση γνώσεων και πληροφοριών του βιβλίου με κείνες που έχουμε οδηγεί σε πληρέστερη γνώση του κόσμου αλλά και του Έλληνα. Οι Έλληνες επαίρονται για την Ιστορία τους, στην πραγματικότητα όμως δεν τη γνωρίζουν, όπως δεν γνωρίζουν και την Παγκόσμια.»[…]

Ο Μάκης Προβατάς, «ανιχνευτής… μετάλλων» στο ορυχείο της γνώσης της Μαρίας Ευθυμίου, όπως ειπώθηκε από τον Γιάννη Ναζλίδη με το γνωστό του χιούμορ, χαρακτήρισε το «ορυχείο» ανεξάντλητο!

«Η Μαρία Ευθυμίου είναι ένα είδος ιστορικού που τείνει να εκλείψει, καθώς σήμερα επικρατεί τρομερή εξειδίκευση. Τη χαρακτηρίζουν όχι μόνο η γνώση αλλά και η μεταδοτικότητα. Γνώση, μεταδοτικότητα και ακρίβεια! Πράγμα σπάνιο! Και μάλιστα στην εποχή του διαδικτύου!

Τι κάνει η Μαρία Ευθυμίου; Παίρνει τους δρόμους και μαθαίνει στους συμπατριώτες της Ιστορία. Αυτό λέγεται λαϊκή παιδεία. Ανήκει στην παράλληλη Ελλάδα και το αποδεικνύετε κι εσείς με την τρομακτική συμμετοχή σας σήμερα!» κατέληξε ο Μάκης Προβατάς.

Η ίδια η συγγραφέας, με το γνωστό της τρόπο να κινείται ασταμάτητα ανάμεσα στο ακροατήριό της ή καλύτερα στους «μαθητές» της, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου, χάρη στην τελικά πολύ γόνιμη επιμονή του Μάκη Προβατά, τον οποίο χαρακτήρισε φιλομαθή και φιλίστορα, μίλησε για την ιδιαιτερότητά του βιβλίου να προκύπτει μέσα από μια συνέντευξη με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων αλλά και για τη χρήση της ποίησης στις σελίδες του, με την οποία εκφράζεται με τόση αφαίρεση η αποτύπωση σκέψεων αλλά και συναισθημάτων.

Στη συνέχεια έδωσε ένα διάγραμμα της δομής του, ξεκινώντας από ερωτήσεις  που αφορούσαν  την ίδια και το πάθος της για την Ιστορία και τη διδασκαλία.

Συγκεκριμένα για το δάσκαλο και τη διδασκαλία είπε:

«Η διδασκαλία είναι έρωτας, είναι ένωση μυαλών και αισθημάτων. Ο δάσκαλος είναι ηθοποιός! Ποιεί ήθος! Οι άνθρωποι που μας σημάδεψαν είναι κάποιοι δάσκαλοι. Είναι οι άνθρωποι που μ’ αυτούς επικοινωνούμε πολύ δυνατά. Η διδασκαλία δεν είναι διεκπεραίωση, είναι έρωτας!»

Για την Ιστορία:

«Υπάρχει ιστορική αλήθεια; Όχι! Τα γεγονότα δεν είναι Ιστορία, τα γεγονότα είναι μόνο το κέλυφος. Όπως στη ζωή μας αναθεωρούμε μετά από χρόνια μια περασμένη περίοδο, έτσι συμβαίνει και με την Ιστορία. Τα δεδομένα υπάρχουν και οι αναθεωρήσεις είναι φυσικές.»

Για τον τίτλο του βιβλίου της:

«Μόνο λίγα χιλιόμετρα». Ο τίτλος σημαίνει ότι έχουμε διανύσει μόνο μία μικρή απόσταση …10.000 χρόνων, γιατί η Ιστορία είναι εκατομμυρίων χρόνων. Συζητάμε για ένα πολύ μικρό διάστημα μπροστά στα εκατομμύρια έτη φωτός.»

Και συνέχισε με λόγο διαρκή, όπου η λογική και η γνώση κρατούσαν μια χαρισματική ισορροπία με το συναίσθημα, να μιλά για πράγματα που είναι δίπλα μας κι όμως ίσως τα προσπερνούμε, πράγματα της Ιστορίας αλλά και της ζωής…

Η γιγαντιαία αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη μας, αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας την ηλικία, τα πολιτικά συστήματα στον κόσμο και η πολλαπλή εμπειρία της Αρχαίας Ελλάδας σ’ αυτά, οι μεγάλες επαναστάσεις και οι επιδράσεις τους, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μέσα από τον άγονο μιμητισμό των προηγμένων χωρών της Δύσης, η απώλεια της ελληνικής παράδοσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος να χαθεί η γλώσσα μας, το καλύτερο όπλο μας που αποτελεί και την ταυτότητά μας, οι επιστημονικές επαναστάσεις και οι εφευρέσεις, η φυσική φθορά όχι μόνο ανθρώπων αλλά και δυνατών κρατών και πολιτισμών…

«Τίποτα δεν είναι αιώνιο, ο κύκλος της φθοράς είναι αναπόφευκτος» πρόσθεσε.

Και ολοκλήρωσε έτσι:

«Το να στέκεσαι πάνω από τα γεγονότα –το πέταγμα του πουλιού-  και να αποστασιοποιείσαι σε βοηθά να βλέπεις καλύτερα τα πάντα αλλά και τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι γενικά είμαστε πολύπλοκοι, αλλά ειδικά εμείς είμαστε μια συναρπαστική κοινωνία με τις ιδιαιτερότητές μας ως λαός. Και δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον κ. Προβατά που μ’ έβαλε σ’ αυτήν την πτήση…»

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ανάλογη της ποιότητας της όλης εκδήλωσης.

Φωτογραφίες: faretra.info    

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας