Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο Διονύσης Σιμόπουλος στη Βέροια. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός, ο συναρπαστικός ομιλητής και το βιβλίο του “Είμαστε αστρόσκονη”

Δήμητρα Σμυρνή

«Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ’ ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου…»       Οδυσσέας Ελύτης « Άξιον εστί»

Δύσκολο να μην έρθουν στο νου σου οι στίχοι αυτοί του Ελύτη, όταν ακούς το Διονύση Σιμόπουλο να μιλά για το Σύμπαν και τ΄ αστέρια, με μια γλώσσα και μια γνώση, όπου η επιστήμη, πράγμα ασυνήθιστο, συναντά την ποίηση, τον άνθρωπο και την καθημερινότητα.

Γιατί αυτό ακριβώς ήταν η παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, η παρουσίαση ενός βιβλίου  με τρόπο συναρπαστικό, τρόπο που συνδύαζε τη βαθιά επιστημονική γνώση με την απλότητα, που αποδείκνυε την ξεχωριστή ευφυία του συγγραφέα και ομιλητή, που έχει την ικανότητα να κατεβεί στο επίπεδο και του πιο αμύητου ακροατή, γοητεύοντάς τον με τη δική του γνώση.

Το βιβλίο του Σιμόπουλου «Είμαστε αστρόσκονη», εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάστηκε στη Βέροια  με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Επίκαιρο.

Προλόγισε και συντόνισε τη  συζήτηση ο φυσικός Κωνσταντίνος Ζώκος,  ξεκινώντας με τη φράση «Ο ουρανός σήκωσε από τη γη τον άνθρωπο» και συμπληρώνοντας  «ο συγγραφέας  με το βιβλίο του μας ανοίγει αυτήν την πόρτα τ’ ουρανού».

«Το βιβλίο, που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, παρόλο που είναι ένα βιβλίο χωρίς φωτογραφίες, είναι γεμάτο από εικόνες, που κυλάει σαν το νερό για όλους» πρόσθεσε, για να καταλήξει στην παράθεση ενός χαρακτηριστικού αποσπάσματος.

Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στον ίδιο το συγγραφέα, που παρέσυρε το ακροατήριό του σ’ ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του Σύμπαντος.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, που είναι φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου  Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων αλλά και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές, μηδένισε τις αποστάσεις ανάμεσα σ’ αυτόν και τους ακροατές του μιλώντας για πάνω από μία ώρα και καταλήγοντας στην επόμενη δεύτερη ώρα σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.

«Θέλω να περιγράψω τα στάδια της γέννησης και του θανάτου των άστρων αλλά και να δείξω πως αποτελούμαστε από άτομα χημικών ενώσεων» δήλωσε στην αρχή, επισημαίνοντας τον πυρήνα της παρουσίασης του βιβλίου.

Ξεκινώντας από τον Αριστοτέλη και την άποψή του πως είναι στη φύση του ανθρώπου να μαθαίνει,  πέρασε στο Γαλιλαίο και στο πρώτο τηλεσκόπιο, για να φτάσει στις σημερινές κατακτήσεις της Αστρονομίας, ειδικά στον τομέα των τηλεσκοπίων.

Συνδέοντας την επιστήμη με τις πρακτικές της εφαρμογές στη ζωή, που στην εποχή μας είναι άπειρες, ονόμασε τους αστροφυσικούς αρχαιολόγους του Σύμπαντος, αφού οποιαδήποτε γνώση  δεν είναι παρά μελέτη του παρελθόντος. «Μελετάμε τις αναμνήσεις» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δείξει πως οποιοδήποτε συμπέρασμα μελέτης δεν μπορεί να αναφέρεται παρά στο παρελθόν, αφού οι αποστάσεις που χωρίζουν τη γη από τα άλλα αστέρια μετριούνται με έτη φωτός.

Ειδικά αυτές οι ιλιγγιώδεις αποστάσεις και η εξίσου ιλιγγιώδης μέτρηση του χρόνου εντυπωσίασαν το κοινό, που δεν αποτελούνταν μόνο από γνώστες του αντικειμένου.

Περνώντας στο πρώτο πορτρέτο του Σύμπαντος και στη σταδιακή από άποψη γνωστική προσέγγισή του, μίλησε για τους μεγάλους επιστήμονες – οι περισσότεροι νομπελίστες-  που προχώρησαν την έρευνα, κάνοντας το τοπίο όλο και περισσότερο βατό, χωρίς όμως να μπορούν με τα βήματα αυτά να καλύψουν την αχανή γνωστική ανεπάρκεια που το χαρακτηρίζει.

Μικρά άστρα, μεγάλα, οι λεγόμενοι γίγαντες, οι συγκρούσεις μεταξύ τους, η γέννηση και ο θάνατός τους, τα βαρυτικά κύματα, οι μαύρες τρύπες, τα στοιχεία τα χημικά από τα οποία αποτελούμαστε ως όντα, ήταν πράγματα που αιχμαλώτισαν κυριολεκτικά την προσοχή όλων. «Σε τελευταία ανάλυση δεν είμαστε παρά αστρόσκονη» κατέληξε ο ομιλητής.

Επισημαίνοντας ότι οι γνώσεις μας των τελευταίων χρόνων γύρω από το Σύμπαν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες,  τις αντιπαρέβαλε με την άγνοια που έχουμε σε άπειρα άλλα ζητήματα, ονομάζοντας «σκοτεινή ύλη» την άγνωστη ύλη  γύρω απ’ αυτό.

«Μάθαμε πολλά τα τελευταία αυτά 50 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερα μάς είναι τελείως άγνωστα» ολοκλήρωσε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν ερωτήματα που απαντήθηκαν όλα με την καλύτερη διάθεση και με μία γενναία δόση χιούμορ πλάι στη επιστημοσύνη, που έκανε τη βραδιά πραγματικά ιδιαίτερη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας