Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Κ. Καλφοπούλου “Ο Γιάννης που αγάπησα”. Μαθηματικά – Λογοτεχνία – Ζωή

 Δήμητρα Σμυρνή

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για όλους η παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Καλφοπούλου «Ο Γιάννης που αγάπησα», εκδόσεις Τραυλός, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Γιατί έκπληξη και μάλιστα ευχάριστη; Γιατί τα Μαθηματικά για τους περισσότερους και ιδιαίτερα για τους μαθητές είναι ένας χώρος μάλλον δυσπρόσιτος, που προκαλεί φόβο. Εδώ, μέσα από το βιβλίο της Κατερίνας Καλφοπούλου, τα Μαθηματικά συναντούν τη Λογοτεχνία και τη Ζωή, μέσα από 36 ιστορίες της εκπαιδευτικής πράξης, που ανατρέπουν όλα τα προηγούμενα.

Δασκάλα με όλη τη σημασία της λέξης η συγγραφέας, δικαιώνει αυτόν τον τίτλο μέσα από την καθημερινή επαφή της με τους μαθητές της και τον αγώνα της να τους βάλει στον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών, με το δικό της τρόπο, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις πρωτότυπες και βιωματικές που αναθεωρούν τo προηγούμενο status.

Το βιβλίο παρουσίασαν η εκπαιδευτικός Κατερίνα Ζιαμπούλη και η Γραμματέας της ΕΜΕ Ημαθίας Αλεξάνδρα Στυλιανίδου. Συντονίστρια η Πρόεδρος της ΕΜΕ Ημαθίας Χαρούλα Σαραφοπούλου.

Η  Χαρούλα Σαραφοπούλου ξεκινώντας με μια χαρακτηριστική κινέζικη παροιμία «Ένα βιβλίο είναι ένα τσεκούρι που σπάει την παγωμένη θάλασσα μέσα μου», έδωσε το βιογραφικό της συγγραφέως, μέσα στο οποίο  διακριτές έννοιες είναι η εθελοντική δράση, οι βραβεύσεις της αλλά και η έρευνα και η αγάπη της για τη Λογοτεχνία, που βρίσκει έκφραση στο χώρο «Μαθηματικά και Λογοτεχνία».

Η Κατερίνα Ζιαμπούλη επισήμανε από την αρχή κιόλας της εισήγησής της τον πυρήνα του βιβλίου, που είναι η σχέση των Μαθηματικών με τη ζωή.

«Η τάξη για τη συγγραφέα λειτουργεί σαν μια ορχήστρα[…] Αντιμετωπίζει διαφορετικά τους μαθητές της, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της διδασκαλίας σ’ αυτούς[…]

Πρόκειται για μια δασκάλα με ευρύτερη παιδαγωγική ματιά, με γνώσεις ψυχολογίας και φιλοσοφίας, που μέσα στην τάξη μεταμορφώνεται πολλές φορές από πρωταγωνίστρια σε θεατή.

Δυο πράγματα αποκομίζει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο: 1.Τη γοητεία που ασκούν τα Μαθηματικά στη συγγραφέα και 2.την αγάπη για τους μαθητές της. Αγάπη που υποδηλώνεται παντού.

Τα Μαθηματικά για τη συγγραφέα είναι ένας συναρπαστικός τρόπος ζωής» κατέληξε η Κατερίνα Ζιαμπούλη.

Η Αλεξάνδρα Στυλιανίδου ξεκίνησε εντάσσοντας το βιβλίο στον κύκλο «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» και αποκωδικοποιώντας τον τίτλο του είπε: «Ο Γιάννης του βιβλίου είναι ο μαθητής γενικά, έτσι όπως φωτίζεται μέσα από 36 ιστορίες βγαλμένες από τη διδακτική πράξη».

Το βιβλίο κατά την παρουσιάστρια αποτελεί  πηγή έμπνευσης για τους μαθηματικούς, και γεμίζει αισιοδοξία όσους το διαβάζουν.

«Μέσα από το βιβλίο φαίνεται πως τα Μαθηματικά δεν περιορίζονται σε αριθμούς και πράξεις, είναι η γλώσσα που περιγράφει τον κόσμο. Μελετώντας τα μέσα από την προσέγγιση της Καλφοπούλου οι μαθητές γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο[…]

Συναρπαστικό βιβλίο που σου δίνει την αφορμή να τ’ αγαπήσεις. Εύχομαι να εμπνεύσει» ολοκλήρωσε η Αλεξάνδρα Στυλιανίδου.

Η συγγραφέας, η Κατερίνα Καλφοπούλου, έδωσε τη σχέση της με την κίνηση «Μαθηματικά και Λογοτεχνία», της οποίας και είναι μέλος από το 2007, χαρακτηρίζοντας πραγματική τύχη την ένταξή της σ’ αυτήν.

Ονομάζοντας Μέντορά της τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, μαθηματικό και λογοτέχνη, έδωσε την πορεία του βιβλίου από τη σύλληψή του μέχρι την έκδοση, με σταθμό την προβολή αποσπασμάτων του στο διαδίκτυο, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.

«Δε μετανιώνω για όσα έζησα στην τάξη» κατέληξε η συγγραφέας, ολοκληρώνοντας το πορτρέτο μιας πραγματικής δασκάλας , που εμπνέεται από τους μαθητές της και τους εμπνέει.

Μετά από συζήτηση με το κοινό, η Κατερίνα Καλφοπούλου υπέγραψε τα βιβλία της.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας