Σε κατάληψη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας προχώρησαν από το πρωί της Τρίτης, τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, διεκδικώντας να πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, να ανακοινωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας και να τους δοθούν οι σπόροι άμεσα για να προλάβουν να καλλιεργήσουν, καθώς σε 10 μέρες τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και συνάμα τη δική τους αγωνία για το μέλλον της βιομηχανίας.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα και συμβολικά φόρτωσαν σακιά με ζάχαρη που είναι αποθηκευμένα, δηλώνοντας ότι εφόσον δεν τους πληρώνουν τα χρήματα που τους οφείλουν θα πληρωθούν σε είδος.
Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τράπεζας Πειραιώς κινδυνεύει να χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά και ζητούν δοθεί εδώ και τώρα λύση τέτοια που να διασφαλίζει το μέλλον ΕΒΖ, με λειτουργία όλων των εργοστασίων και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας.
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δικαιωθούν. Θύμισε ότι ακόμη εκκρεμεί απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή στο τέλος του Γενάρη.
Μιλώντας στους αγρότες, προειδοποίησε ότι έρχεται ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα εναπομείναντα σε λειτουργία εργοστάσια (Πλατύ, Ορεστιάδα).
Όπως είπε «είναι αυτονόητη η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των εργαζομένων που παλεύουν για να πληρωθούν άμεσα οι αγρότες, να συνεχιστεί η καλλιέργεια, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να δοθούν σπόροι στους αγρότες, λιπάσματα κ.λπ., και να διασφαλιστεί η συνέχιση της καλλιέργειας και η παραγωγή και φυσικά η λειτουργία των εργοστασίων».
Πρόσθεσε πως ενόψει και του αναπτυξιακού συνεδρίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Κεντρική Μακεδονία, η περίπτωση της ΕΒΖ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για να βγουν συμπεράσματα για το ποιον ωφελεί η «δίκαιη ανάπτυξη» που προωθεί. Όπως είπε, «η βασική αιτία που οδηγείται σε αυτήν την απαξίωση η ΕΒΖ είναι γιατί συνολικά η οικονομία λειτουργεί με βάση το κέρδος. Αυτό που προσπαθούν να διασφαλίσουν είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κέρδη των τραπεζών. Θέλουν να σώσουν τράπεζες και επιχειρηματίες ρίχνοντας στα τάρταρα και σε μεγαλύτερα βάσανα τους αγρότες και τους εργαζόμενους». Και κάλεσε τους αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους να βρεθούν μπροστάρηδες στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν τα ταξικά συνδικάτα την Τετάρτη 28 Μάρτη. Να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην αναπτυξιακή φιέστα και να προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις, που βάζουν τις προϋποθέσεις για να δυναμώσει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.