Βέροια Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα

“Η Πολιτεία των Πουλιών”, μια τρυφερή εικαστική κατάθεση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δήμητρα Σμυρνή

Και μόνο ο τίτλος της έκθεσης, «Η Πολιτεία των Πουλιών», παραπέμπει στον Αριστοφάνη, στους «Όρνιθες» και τη «Νεφελοκοκκυγία» του, έναν φανταστικό κόσμο των πουλιών, όπου όλα είναι πολύ διαφορετικά από τον ανθρώπινο κόσμο κι όπου καταφεύγουν οι πρωταγωνιστές της, ταλαίπωροι Αθηναίοι πολίτες, αποζητώντας να ξεφύγουν από τη διαφθορά και την καταπίεση του πολιτισμένου κόσμου που ζουν.

Και αφού στην εποχή μας δεν υπάρχουν «νεφελοκοκκυγίες», μπορούμε να ξεφύγουμε για λίγο στον κόσμο των πουλιών μέσα από την έκθεση ζωγραφικής των Χάρη Κουρουζίδη και Απόστολου Χολέβα, που περιμένει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Η έκθεση, που ξεκίνησε χθες 13 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 20 Μαρτίου, φιλοξενείται στη Στέγη είναι Συνδιοργάνωση από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Θέμα της έκθεσης τα πουλιά, ενδημικά, μεταναστευτικά αλλά και απειλούμενα.

Οι δύο εικαστικοί καταγράφουν με την καλλιτεχνική τους ευαισθησία αυτόν τον τρυφερό κόσμο των πουλιών, δίνοντας πολλές φορές  λεπτότατες συναισθηματικές αποχρώσεις στην αποτύπωση των «μοντέλων» τους.

Πουλιά που σε κοιτούν διεισδυτικά, όπως μια αυστηρή, δοσμένη μόνο με μολύβι κουκουβάγια, πουλιά που ερωτεύονται, πουλιά που ταυτίζονται με τη μελωδία της Μουσικής δίπλα σε μια κιθάρα, είναι κάποια από τα πολλά που υπενθυμίζουν μέσα από τα ταμπλό την ύπαρξή τους αλλά και τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας.

Τα έργα είναι τα περισσότερα ακουαρέλες, ταιριαστή η χρήση της με την απόδοση του τρυφερού κόσμου των πουλιών, και φυσικά η αποτύπωσή των πουλιών γίνεται μέσα από φωτογραφίες, αφού τα συγκεκριμένα «μοντέλα» αδυνατούν να… ποζάρουν!

Οι μαθητές που επισκέφτηκαν χθες τα έργα, πρώτη μέρα της έκθεσης, φρόντισαν να τοποθετήσουν σ’ αυτά δικές τους λεζάντες.

Οι δύο εικαστικοί είπαν για την έκθεσή τους χθες στη faretra :

Χάρης Κουρουζίδης:

«Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σ’ αυτήν την έκθεση είναι κυρίως υδατοχρώματα, δηλαδή νερομπογιές, ακουαρέλες, τέμπερες, ακρυλικά και φυσικά μολύβι. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και ξυλομπογιές ακουαρέλας.

Είμαι μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας εδώ και 13-14 χρόνια, μελετώ και φωτογραφίζω τα πουλιά, αλλά ξεκίνησα να τα αποτυπώνω εικαστικά κοντά στο 2010-11.

Δυστυχώς η εικαστική αποτύπωση των πουλιών είναι δύσκολο να γίνει στη φύση, γιατί κινούνται και φυσικά όταν στέκονται δεν μπορείς να είσαι κοντά τους ζωγραφίζοντας. Λύση είναι το ισχυρό τηλεσκόπιο, το οποίο όμως είναι πολύ ακριβό. Αρκείσαι λοιπόν στις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, για να περάσεις στην εικαστική αποτύπωσή τους στη συνέχεια.

Τελευταία ζωγραφίζω πουλιά που τα φωτογράφισα την ίδια μέρα, παρατηρώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Γιατί ζωγραφίζω πουλιά; Πέρα από την απεικόνιση του πραγματικού, πέρασα στον κόσμο των πουλιών μετά από την χρόνια εικαστική μου ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα, αναζητώντας καινούργια στοιχεία έκφρασης, και κάποιες φορές αποδίδοντας και ανθρωπομορφική διάσταση στα ίδια τα πουλιά, όπως παρατηρούσαν κάποιοι φίλοι μου.

Σημασία έχει πως η συγκεκριμένη έκθεση έχει ήδη κερδίσει τα παιδιά που ήρθαν το πρωί μελετώντας τους μικρούς πίνακες και βαφτίζοντάς τους, βάζοντας δηλαδή λεζάντες στον καθένα.

Την επόμενη Τρίτη φιλοδοξούμε να κλείσουμε την εβδομάδα της έκθεσης μ’ ένα… tango dance bird!»

Απόστολος Χολέβας:

«Τα έργα μου είναι αποκλειστικά δοσμένα με υδατοχρώματα, είναι ακουαρέλες χωρίς καμία πρόσθεση μολυβιού.

Προτιμώ την ακουαρέλα, γιατί τη μεταφέρω εύκολα. Είναι βέβαια χρονοβόρα, γιατί κάθε πινελιά της είναι και μια σωστή απόφαση, μιας και το χρώμα διαχέεται πάρα πολύ εύκολα. Αν είναι λάθος μια απόφαση, τότε το έργο αποτυγχάνει.

Γιατί επέλεξα την απεικόνιση των πουλιών; Είναι κομμάτι της ζωής μου. Μένω σε χωριό, στην Κυψέλη Ημαθίας, και ο κόσμος της Φύσης ήταν ο κόσμος μου από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Άρχισα να ζωγραφίζω πουλιά, έντομα, λουλούδια, τοπία, αλλά και νεκρές φύσεις από πολύ νωρίς. Βιωματική ζωγραφική.

Μέσα από την πολλή παρατήρηση άρχισα από παιδί να αποτυπώνω τον κόσμο των πουλιών, χωρίς πια να τα έχω μπροστά μου. Απέκτησα αυτήν την άνεση.

Δυστυχώς, σήμερα, εμείς οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε βαθιά σύγχυση, η οποία μεταφέρεται και στα πουλιά. Κάποτε έρχονταν πουλιά στην πατρίδα μας, που δεν μας επισκέπτονται πια με την αλλαγή του περιβάλλοντος.

Κάποιες φορές προσθέτω στα έργα μου την ανθρώπινη παρουσία, θυμίζοντας τη βαθύτερη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το πουλί. Να, βλέπετε εδώ, άνθρωπος-πουλί-Άνοιξη και η κλωστή του Μάρτη, που υποδηλώνει τον ερχομό της Άνοιξης, ή πιο πέρα πουλί και κιθάρα που υποδηλώνει την έννοια της Μουσικής… Ποιος είναι όμως ο σημαντικότερος κρίκος που συνδέει άνθρωπο και πουλί; Το πάθος για ελευθερία. Και ποιος εκφράζει περισσότερο από ένα πουλί την ελευθερία;»

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν και υλοποίησαν οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των ΔΠΕ και ΔΔΕ Ημαθίας (Έφη Αντωνιάδου και Ελένη Δημητριάδου) και η εικαστικός Γώτα Χρύσα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους μαθητές κάθε πρωί και για το κοινό κάθε απόγευμα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων