Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για την έλευση στην Ημαθία του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού
Είχα την χαρά σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου να καλωσορίσω στην Ημαθία τον υπουργό υγείας κ.Ανδρέα Ξανθό. Έναν σοβαρό πολιτικό, που προέρχεται από τον χώρο της ιατρικής και είναι γνώστης των πραγμάτων.
Του μετέφερα την βούληση του Ημαθιώτικου λαού να απολάβει τις υπηρεσίες που δικαιούται στον χώρο της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Στην Βέροια η ΠΚΜ παραδίδει εντός των επόμενων μηνών μια νέα υπερσύγχρονη κτιριακή μονάδα, για την οποία δαπάνησε μέσω των επιχειρησιακών της προγραμμάτων και με την άοκνη βοήθεια του Απόστολου Τζιτζικώστα, 14,5 εκ. ευρώ.
Ευχής έργο είναι η κυβέρνηση να την στελεχώσει με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεν είμαι αιθεροβάμων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες των μνημονίων. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καθήκον να βοηθά την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση ασκείται άλλωστε από τα θεσμικά όργανα στο Κοινοβούλιο.
Είναι λοιπόν στο χέρι του κυρίου υπουργού να επιλύσει αυτόν τον «Γόρδιο» δεσμό, στηρίζοντας τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης του Νοσοκομείου Ημαθίας. Μια δευτεροβάθμια μονάδα δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης όμως, πάνω στον κόμβο της Εγνατίας πρέπει να έχει την δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες ακόμη και τριτοβάθμιας φροντίδας, αφού διαθέτει ικανό και φιλότιμο προσωπικό, που πρέπει όμως να ενισχυθεί σημαντικά.
Κυρίαρχο μέλημα μας επίσης η στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Αλεξάνδρειας.
Για το Νοσοκομείο της Νάουσας. Εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς αξονικό τομογράφο. Καλύπτομαι από την τοποθέτηση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Κίρκου, ότι το θέμα διευθετήθηκε και ότι εντός των επομένων μηνών θα έχουμε την χαρά να τον δούμε να λειτουργεί.
Όπως του τόνισα η διοίκηση του έλαβε από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ 5 εκ. ευρώ, τα οποία πήγαν ΟΛΑ για ανάγκες των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Η Ημαθία έχει τις δικές της ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές, όπως και σε σύγχρονα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Η σοβαρότητα και η μη παροχολογία εκ μέρους του κ. υπουργού μου δημιούργησαν το αίσθημα ότι ανοίγει ένας σοβαρός διάλογος του ιδίου με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους βουλευτές της Ημαθίας.
Στέκομαι στην δέσμευση του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει το Νοσοκομείο της Νάουσας, το οποίο όπως πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε παθολόγους και άλλες ειδικότητες.
Κλείνω με δυο επισημάνεις. Η διοικητική ένωση των δυο Νοσοκομείων, της Νάουσας και της Βέροιας, πρέπει να περάσει στο στάδιο της λειτουργικής συνένωσης και της αλληλοσυμπλήρωσης των αναγκών όλων των κλινικών τους, ειδικά αυτών της «πρώτης γραμμής».
Οι πολίτες πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς, έχοντας την δυνατότητα να μεταβούν στο πλησιέστερο Νοσοκομείο της περιοχής τους.
Γνωστοί οι γεωγραφικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν τον κάτοικο του Ροδοχωρίου να διακομιστεί έγκαιρα στην μονάδα της Βέροιας.
Ο ρόλος των δυο Νοσοκομείων μας πρέπει να είναι ενισχυτικός προς την παροχή αξιόπιστης, δωρεάν, δημόσιας δευτεροβάθμιας φροντίδας, αφού εξασφαλιστεί και η αντίστοιχη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία μας.
Η Π.Ε Ημαθίας και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να είμαστε στο πλευρό όποιας θετικής εξέλιξης, αλλά και να αντιπαλέψουμε κάθε αρνητική, όπως πράξαμε σε όλη αυτή την αυτοδιοικητική μας περίοδο, με όλες τις κυβερνήσεις.
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας