Ρεπορτάζ Υγεία

Ενδιαφέρουσα η ενημέρωση για την “πρόληψη του καρκίνου του προστάτη” από το ΚΕΠ Υγείας Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Το ΚΕΠ Υγείας Βέροιας πρόσθεσε μια ακόμη εκδήλωση ενημέρωσης, για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αυτήν τη φορά, μετά από τις δύο προηγούμενες για τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέλη του ιατρικού κόσμου, δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης κι ένα ικανοποιητικό ακροατήριο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ειδικούς επιστήμονες που ανέπτυξαν το θέμα.

Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Διαμαντόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ( Παράρτημα Βέροιας) κ. Παπαχαραλάμπους,  τόνισαν τη σημασία της γνώσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να προληφθεί έγκαιρα, επισημαίνοντας τη συχνότητα του καρκίνου του προστάτη στον ανδρικό πληθυσμό.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Αθανάσιος Κούτρας, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας και Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, πριν δώσει το λόγο στους εισηγητές, είπε προλογίζοντας:

«Είναι εγκληματικό να ξεπεράσει κανείς τα 50 χωρίς να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινήσει νωρίς και να επαναλαμβάνεται συχνά.»

Εισηγητές οι: Κικιδάκης Δημήτρης, Επιμελητής Α’ της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν Βέροιας και η Βιοπαθολόγος (Μικροβιολόγος), Χαρά Κοντού.

Ο κ. Κικιδάκης μίλησε αρχικά για τη φύση του προστάτη, ενός αδένα που μεγαλώνει καθώς περνά η ηλικία, και πρόσθεσε το αισιόδοξο  ότι, στην περίπτωση της εμφάνισης κακοήθειας, η εξέλιξη της ασθένειας, που είναι αργή,  μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Φυσικά επικεντρώθηκε στην πρόληψη του καρκίνου και όχι στην αντιμετώπισή του, επιμερίζοντας την εισήγησή του σε τρία μέρη, στη διατροφή, στη φαρμακευτική αντιμετώπιση και προπαντός στον συχνό και έγκαιρο έλεγχο.

Διατροφικούς παράγοντες μεγάλου κινδύνου χαρακτήρισε το ζωικό λίπος και το κάπνισμα, όσο για τα φαρμακευτικά σκευάσματα  τόνισε ότι αντιμετωπίζουν μόνο ήπιες καταστάσεις.

Ο έλεγχος, με τις τρεις μορφές του, PSA, δακτυλική εξέταση και μαγνητική τομογραφία,  ήταν εκείνος που κάλυψε όλο το υπόλοιπο μέρος της εισήγησής του, δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι για την πρόληψη.

Ειδικά για το PSA, «έναν εργαστηριακό δείκτη κλινικά χρήσιμο», μίλησε η Χαρά Κοντού,  δίνοντας πληροφορίες  σημαντικές για το ρόλο που παίζει στην πρόληψη.

Ξεκινώντας από το  τι είναι το PSA, πού βρίσκεται και ποια είναι η κύρια λειτουργία του, πέρασε στην παραγωγή του, πού και πότε παράγεται, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του, στα επίπεδά του και στους παράγοντες που τα ρυθμίζουν.

Η κλινική σημασία του PSA, με σημαντικότερη διαπίστωση αυτήν που διατυπώθηκε έτσι: «Συμβάλλει στην πρώιμη ανίχνευση περιπτώσεων καρκίνου για μια δεκαετία πριν από τη διάγνωση» την οδήγησε στην κατακλείδα της εισήγησής της, που ήταν: «Απαραίτητη η  παρακολούθηση και  κλινική αξιολόγηση από ουρολόγο, απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα σε κλινικό και εργαστηριακό γιατρό για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή.»

Η ενημέρωση έκλεισε με συζήτηση.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας