Βέροια Ρεπορτάζ

ΠΑΜΕ Ημαθίας: “Κάτω τα χέρια από την απεργία – Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Θα μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας”

Συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, σήμερα το απόγευμα 15 Ιανουαρίου 2018,  και στη Βέροια, για να εκφράσει την αντίθεση του στο πολυνομοσχέδιο με τις αντιλαϊκές διατάξεις   που αποτελούν προαπαιτούμενα  της 3ης αξιολόγησης,  και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η κεντρική ομιλία έγινε από το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ημαθίας και μέλους του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Τσεχελίδη . Ο ομιλητής μεταξύ των άλλων επικεντρώθηκε στο ζήτημα της απεργίας που στην κυριολεξία καταργείται, στη φοροληστεία που ενισχύεται ακόμη περισσότερο,  καθώς και  στο θέμα   των ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών  που επεκτείνονται και   θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και στο  Δημόσιο.

Όλα τα μέτρα που ψηφίζονται  αποτελούν τη θέληση των «Θεσμών, είναι αρεστά στο μεγάλο κεφάλαιο και  αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμη καθορίζονται κριτήρια που θα οδηγήσουν σε νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων, σε κλείσιμο σχολείων, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στα αστικά κέντρα.

Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Θα έχει συνέχεια και διάρκεια», κατέληξε ο ομιλητής

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία με συνθήματα στους δρόμους της Βέροιας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία η οποία έχει ως εξής:

Συναγωνιστές συναγωνίστριες,

Χαιρετίζουμε όλους τους απεργούς , τους εργαζόμενους που έδωσαν τη μάχη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενάντια σε εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό που έβαλαν του κόσμου τα εμπόδια για να μη φανεί ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που θέλουν και παρουσιάζουν κυβέρνηση, εργοδότες και τα τσιράκια τους στο εργατικό κίνημα. Δηλαδή συμβιβασμός, σιγή ιχθύος.

Το πολυνομοσχέδιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή κλιμακώνει την επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες από έναν τεράστιο όγκο αντεργατικών μέτρων. Μέτρα που είναι ήδη συμφωνημένα με τους δανειστές, είναι αναγκαία για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές καθώς και τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου, αφού υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Αφορούν ιδιωτικοποίηση σε ότι έχει απομείνει.

Η ανάκαμψη της οικονομίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, σημαίνει παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης ώστε να διαμορφώνεται το αναγκαίο και ελκυστικό περιβάλλον στους κάθε είδους «επενδυτές».

Όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει “φως στο τούνελ” για το λαό, η πραγματικότητα τη διαψεύδει.  Οι σχεδιασμοί της για το χτύπημα της απεργίας, για το φίμωμα κάθε φωνής που αγανακτά, αμφισβητεί και αγωνίζεται, η πρόσφατη τροπολογία με την οποία ποινικοποιείται η δράση όσων αντιστέκονται απέναντι στους πλειστηριασμούς επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιχειρούν να βάλουν με κάθε τρόπο στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να υψώσουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.

Η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, τον χώρο που αποτελεί την πηγή της κερδοφορίας.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση για την οποία γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Δε θα το κάνουμε δώρο στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους.

Το δικαίωμα της απεργίας είναι αδιαπραγμάτευτο!

Στις δυναμικές κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στο Υπουργείο Εργασίας μπήκε η ταμπέλα που του αξίζει, «Υπουργείο ΔΝΤ – ΕΕ – εργοδοσίας».

Μετά την αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα γραφεία του ΣΕΒ, οι βιομήχανοι εξέδωσαν ανακοίνωση και μιλούν για «βανδαλισμούς». Είναι θρασείς και ξεδιάντροποι. Οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους μέτωπο το ΠΑΜΕ τους απαντάμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά.

Βανδαλισμός είναι η απληρωσιά μηνών που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσα σε επιχειρήσεις-κάτεργα του ΣΕΒ.

Βανδαλισμός είναι τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στους χώρους δουλειάς που αφήνουν εργαζόμενους σακατεμένους ή ακόμα και νεκρούς.

Βανδαλισμός είναι το ξήλωμα των δικαιωμάτων που επιδιώκει ο ΣΕΒ μαζί με την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ΕΕ.

Αυτός είναι ο πραγματικός βανδαλισμός που ο ΣΕΒ μαζί με την Κυβέρνηση και το υπόλοιπο πολιτικό του προσωπικό θέλουν να συνεχίσουν και να οξύνουν.

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως η δημοκρατία τους σταματάει στις πύλες των εργοστασίων τους, στις ενώσεις προσώπων και τους υπόλοιπους μηχανισμούς που “δημοκρατικά” στήνουν για να ελέγχουν τους εργαζόμενους.

Δίνουμε την απάντηση:

«Κάτω τα χέρια από τη ζωή και τη δράση των συνδικάτων!

Κάτω τα χέρια από την απεργία και τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες!»

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σε ρόλο ανοιχτής απεργοσπασίας και διατεταγμένης υπηρεσίας από την κυβέρνηση και την εργοδοσία η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΕ) στη ΓΣΕΕ, όπως και σε άλλα Εργατικά Κέντρα – Ομοσπονδίες και στην περιοχή μας.

Αυτές είναι οι δυνάμεις που κάθονται στο σβέρκο χιλιάδων εργαζόμενων.

Άξιος ο μισθός και οι θέσεις τους.

Είναι όλοι τους όμως γελασμένοι αν νομίζουν ότι η ταξική πάλη καταργείται με νόμους και διατάγματα όπως προσπάθησε και ο Λάσκαρης (υπουργός ΝΔ) πολλά χρόνια πριν από αυτούς.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα “χωρίς να βραχούν” είναι γελασμένοι!

Δε θα τους περάσει.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο που μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΜΕ αλλά παράλληλα δεν αντέχει στη βαρβαρότητα που τσακίζει τη ζωή του και αηδιάζει με τη σαπίλα του ξεπουλημένου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να κάνει ένα βήμα μπροστά και να δώσει δύναμη στους αγώνες του, στις διεκδικήσεις του. Να συμπορευτεί με τις δυνάμεις που μπορούν να οργανώσουν την αντεπίθεση μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγαλεμπόρων, των θεσμών, των κομμάτων που έχουν στηρίξει κάθε είδους μνημόνιο μαζί με τους ανθρώπους τους στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα πήρε αγωνιστική απάντηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να ενισχύσουν τις μαζικές διαδικασίες.

  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών, των στοιχειωδών, βασικών αναγκών.
  • Να μπει τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
  • Να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών – λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.
  • Να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία, για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαράτσια.
  • Να υπερασπιστούμε το μοναδικό όπλο μας, το δικαίωμα μας στην απεργία, την οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση.
  • Να μην ανεχτούμε την εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστολή στους χώρους δουλειάς!
  • Να δυναμώσουμε τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους,

Κανένας εργάτης, κανένας άνεργος δεν πρέπει να ξεγελαστεί, να πιστέψει ότι η επίθεση θα σταματήσει, ότι θα την ανακόψει κάποιος άλλος πέρα από εμάς. Μόνο η οργανωμένη πάλη και ο διεκδικητικός αγώνας του εργαζόμενου λαού, μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση

Οι εργαζόμενοι να μη φοβηθούν σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι μόνοι τους. Απομονωμένα δεν είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που βαδίζουμε το δύσκολο και σκληρό αγώνα και οργανώνουμε την πάλη κατά των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Απομονωμένος είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που φανέρωσε την γύμνια του σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Oι εργαζόμενοι έχουν δυνάμεις και συνδικάτα να στηριχτούν. Είναι τα συνδικάτα του ταξικού κινήματος και άλλα συνδικάτα που θα πορευτούμε μαζί.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Εμείς έχουμε τη δύναμη, το δίκιο! Όλοι στον αγώνα!

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο