Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Στη χώρα των Κιμ”. Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου της Φ. Μεγαλούδη στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Βέροια παρουσιάστηκε, στον Πολυχώρο Ελιά, το βιβλίο της Φραγκίσκας Μεγαλούδη «Στη χώρα των Κιμ», εκδόσεις «Εντύποις», ένα βιβλίο που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον με το θέμα του, αφού αποκαλύπτει μέσα από τις σελίδες του άγνωστες πτυχές της ζωής της πολυσυζητημένης σήμερα Βόρειας Κορέας.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλάρη, ο εκδότης Γιάννης Κρανιάς και η ίδια η συγγραφέας.

Η συγγραφέας έχει στο βιογραφικό της σπουδές Αρχαιολογίας, Τέχνης και Ιστορίας σε Ελλάδα και Γαλλία, διδακτορικό στην Αρχαιοβοτανική, θέση λέκτορα στα Πανεπιστήμια του Αιγαίου και του Περθ της Αυστραλίας, καθώς και αξιόλογη ανθρωπιστική δράση. Εδώ και χρόνια δημοσιογραφεί.

Ως δημοσιογράφος η Φραγκίσκα Μεγαλούδη έζησε στη Βόρεια Κορέα για περίπου δύο χρόνια ως συνεργάτιδα του δημοσιογραφικού τμήματος IRIN του ΟΗΕ. Τις πρώτες εντυπώσεις της από αυτήν τη χώρα τις μετέφερε με συχνές αναρτήσεις στο μπλογκ που διατηρούσε τότε, θέλοντας να ενημερώσει τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί, μια κατάσταση που πολλές φορές τα δυτικά ΜΜΕ περιέγραφαν υπερβολικά και με τα μελανότερα χρώματα.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου ο εκδότης του Γιάννης Κρανιάς είπε γι αυτό χαρακτηριστικά:

«Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι βιβλίο εμπειριών, δεν είναι πολιτικό βιβλίο, αποκαλύπτοντας, όμως,  πως εκεί, στη Βόρεια Κορέα, δεν τρώνε ανθρώπινο κρέας, όπως αφήνει η τηλεόραση να φανεί!

Τα αμερικάνικα μέσα προσπαθούν να φωτίζουν τον εχθρό, για να τον χτυπήσουν, όπως έκαναν πριν με το Ιράκ, με τη Λιβύη, και τώρα με τη Βόρεια Κορέα. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί, όλοι το καταλαβαίνουν.»

Η Ευγενία Καβαλάρη στη συνέχεια τοποθέτησε το βιβλίο μέσα στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο που θεώρησε απαραίτητο να ενταχθεί, ώστε να γίνει καλύτερη η προσέγγισή του.

«Η συγγραφέας με το βιβλίο της μας δίνει την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά μια χώρα που βάλλεται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Μια χώρα που ταυτίστηκε με τον “παρανοϊκό ηγέτη” της και το “αιμοσταγές καθεστώς” του, όπως παρουσιάζονται από τα Μέσα.

Η  οπτική της Φ.Μ είναι καθαρά προσωπική, βασίζεται στις εμπειρίες της, που τις μετατρέπει σε πλήθος στοιχείων τα οποία καταθέτει.

Δεν απολογείται για το καθεστώς. Ακούει, βλέπει, καταγράφει. Η αξία του βιβλίου βρίσκεται στο ότι εκδόθηκε σε μια εποχή έξαρσης της αντικομουνιστικής υστερίας.»

Κάνοντας αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που  προσδιόρισαν την Κορέα παλιότερα και φτάνοντας μέχρι τη διχοτόμησή της σε Βόρεια και Νότια, και στο πέρασμα της πρώτης στο καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε εγκληματική την αντιμετώπιση της χώρας από κείνους που θέλουν να την παρουσιάζουν ως τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο, ενώ η χώρα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν λαό.

Η συγγραφέας, η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της από την προσέλευση του κόσμου, δήλωσε από την αρχή με σαφήνεια «το βιβλίο μου είναι αποκομμένο από οποιαδήποτε πολιτική χροιά».

Στόχος της μ’ αυτό το βιβλίο θέλησε να δείξει πως είναι η ίδια η αναζήτηση της αλήθειας, που πρέπει να είναι και στόχος της δημοσιογραφίας, και όχι η παραχάραξή της, που οδηγεί στη μαύρη προπαγάνδα.

Κάνοντας το πορτρέτο μιας χώρας που δεν είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε παράδεισος ούτε γκούλαγκ, έδωσε τα προβλήματα που επεσήμανε και η ίδια με την παραμονή για δύο χρόνια εκεί.

«Αναφέρω πηγές με διασταυρωμένα στοιχεία, χωρίς μέσα από το βιβλίο μου να προσπαθώ να ευχαριστήσω κανέναν. Πάνω απ’ όλα μ’ ενδιαφέρει η πληροφορία, η σωστή πληροφορία, που διαμορφώνει συνειδήσεις.»

Το τοπίο φωτίστηκε καλύτερα μέσα από πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στη συγγραφέα, που απέδειξαν το  έντονο ενδιαφέρον του κοινού και για τη χώρα και για το βιβλίο.

Ο λιμός που ξέσπασε πριν χρόνια, οι αιτίες και οι επιπτώσεις του, η υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση, το καθεστώς και ο χαρακτήρας των κατοίκων της χώρας, αποτέλεσαν πυρήνες της συζήτησης που είχε ασυνήθιστη διάρκεια.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ