Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Συγκινητική κατάθεση μνήμης και τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
Δήμητρα Σμυρνή
Κάθε χρόνο ο Νοέμβρης θυμίζει το Πολυτεχνείο. Είναι ο μήνας του. Θυμίζει νιάτα, θυσίες, αποπνέει ένα άρωμα άλλο, που όσο κι αν τα γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας αποπνέουν όχι αγώνες αλλά έναν πικρό ραγιαδισμό, τα σχολεία μας αντιστέκονται με τις γιορτές τους της μνήμης, προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή. Γιατί λαοί χωρίς μνήμη είναι λαοί χωρίς ταυτότητα.
Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας είχε τη δική του παρουσία και φέτος σ’ αυτήν τη γιορτή της ανυπότακτης νιότης, με την εκδήλωσή του «Αν η ηχώ της φωνής τους χαθεί, θα χαθούμε κι εμείς». Παρουσία με τη σφραγίδα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της σκληρής δουλειάς, για να βγει το τελικό αποτέλεσμα, και της ευαισθησίας.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που την κατέκλυσε για μια ακόμη φορά ο κόσμος, που πάντα ανταποκρίνεται σε εκδηλώσεις ποιότητας, η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική.
Ο λόγος μέσα από κείμενα εύστοχα διαλεγμένα, καθόλου «φορεμένα», πέρασε στα νεανικά χείλη και έσμιξε με τη μουσική, που δυνατή, άλλοτε υποβλητική και άλλοτε επιβλητική, δημιούργησε την ατμόσφαιρα για να κινητοποιηθεί η μνήμη.
Και ήταν η μνήμη όχι απλά μνήμη αναφοράς αλλά μνήμη δράσης, καθώς το χθες παρέπεμπε στα προβλήματα του σήμερα δυναμικά.
Δεν ταιριάζει στη νιότη η αδράνεια και ο εφησυχασμός και το Πολυτεχνείο έδειξε πριν 44 χρόνια το δρόμο. «Είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…» έγραψε ο Ρίτσος στο «Καπνισμένο τσουκάλι», κι η νιότη βρίσκει πάντα τρόπους, όσο κι αν θέλουν να την αποκοιμίσουν, να τον πάρει αυτόν το δρόμο, αργά ή γρήγορα.
Τα κείμενα που επέλεξε η Έλσα Ιωαννίδου και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της εκδήλωσης, ενώ ήταν κείμενα διαφορετικού ύφους και εποχών, έδεσαν τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε να αποτελέσουν ένα σύνολο που το διέκρινε μια θαυμαστή αλληλουχία.
Ο Οδυσσέας Ελύτης πλάι στο Μακρυγιάννη, το Γιάννη Ρίτσο και τον Αλέκο Παναγούλη, και ο Αζίζ Νεσίν πλάι στην Κατερίνα Γώγου και τον Πωλ Ελυάρ!
Και τα τραγούδια, Λάγιος, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος, Μούτσης, πλάι στον Ξαρχάκο, το Γιαννουλάτο, το Λοΐζο, τον Τουρνά! Ο κάθε συνθέτης με τα δικά του χρώματα και τα μεγέθη, αλλά πάντα σ’ ένα αρμονικό ακουστικά σύνολο.
Εξαιρετική όπως πάντα η ενορχήστρωση των κομματιών και η διεύθυνση της ορχήστρας και της χορωδίας από τη Βιργινία Καραφούσια, η οποία είχε και τη διδασκαλία της ορχήστρας σε συνεργασία με το Γιάννη Μπαλιάκα.
Αλλά στα χέρια των άξιων δασκάλων τους οι πραγματικοί πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά του Σχολείου, τα «ακριβά» παιδιά, όπως τα χαρακτήρισε ο Διευθυντή Γιάννης Γεωργουδάκης προλογίζοντας. Αυτά που καλλιεργούν μέσα στις τάξεις τους τη «μουσική νοημοσύνη» -όρος καινούργιος αλλά τόσο εύστοχος!
Δουλεμένη ορχήστρα, δουλεμένες φωνές, είτε τραγουδούσαν είτε διάβαζαν, όμορφα πρόσωπα, όπου όλοι είδαμε να διαγράφεται η υπόσχεση της ελπίδας για το αύριο, ελπίδα που η ανάγκη της είναι επιτακτική όσο ποτέ σήμερα.
Μια βραδιά κατάθεσης μνήμης και τιμής στα μηνύματα του Πολυτεχνείου, που συγκίνησε με την αρτιότητά της και το υψηλό καλλιτεχνικό της επίπεδο.
Τα σχολεία μας αντιστέκονται. Είναι φωλιές, όπου γεννιέται το αύριο…
Φωτογραφίες: faretra.info
Συντελεστές της εκδήλωσης
Α’ Λυκείου
Δήμητρα Αβραάμ, Μάριος Βράνας, Ουρανία Γαλανίδου, Ραφαέλα Γκέγκα, Ιωάννα Γκέκα, Σπύρος Καλαντζόπουλος, Αναστάσιος Κετίκογλου, Βασίλης Λιολιόπουλος, Ευδοκία Μακρίδου, Γιάννης Μαντρατζής, Ευαγγελία Μπλατσιώτη, Ιωάννα Μποσμαλή, Σοφία Πανίδου, Αγνή Πελεκίδου, Αναστάσιος Σαρήογλου, Αλέξανδρος Τσάνι, Κατερίνα Τσιρώνη, Εύα Χατζίδου
Β’ Λυκείου
Γεωργία Παπανίδου, Κατερίνα Τάσκα, Ζωή Παπαευθυμίου, Έκτορας Κεβρεκίδης, Αντώνης Κουτσαντάς, Αλέξης Σακαλής, Παναγιώτης Λιολιόπουλος, , Θάνος Ρόμπης, Νικολέτα Γιαννοπούλου, Ελένη Καραμούτη, Βασίλης Θεοδωρίδης, Αδριανός Θεοδωρίδης
Γ’ Λυκείου
Όλγα Αλεξίου, Δημήτρης Βαλαβάνης, Μαρία Γεωργίου, Μαρία Γουλτίδου, Ευδοξία Δαρλοπούλου, Μαρία Δρακοπούλου, Μάριος Δασκαλάκης, Σταυρούλα Ζαμπέτα, Χρήστος Καλφόπουλος, Αλεξία Μπερίσα, Αγγελική Μποσμαλή, Γεωργία Παμπούκα, Αναστασία Παπαδοπούλου, Γιώργος Πυροβολάκης , Ειρήνη Σταμούλη, Γιώργος Τερζάκης, Χρήστος Τρέβλας, Γιώργος Τσιρώνης, Χριστίνα Χαραλαμπίδου
Επιμέλεια κειμένων: Έλσα Ιωαννίδου
Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας: Βιργινία Καραφούσια
Διδασκαλία ορχήστρας: Βιργινία Καραφούσια, Γιάννης Μπαλιάκας
Ζωγραφιά Αφίσας: Δήμητρα Αβραάμ
Βοήθησε η Τατιάνα Παπά