Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα στη Βέροια για τον καρκίνο του μαστού. Ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε με μεγάλη επιτυχία
Δήμητρα Σμυρνή
Και φέτος, για τρίτη χρονιά, ο καρκίνος του μαστού είναι ο στόχος που βάζουν φορείς με όπλα την επιστήμη και την ενημέρωση, ώστε να τον αντιμετωπίσουν, πριν αποτελέσει οδυνηρή πραγματικότητα για ένα μεγάλο γυναικείο πληθυσμό, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα στην Ελλάδα.
Ο Δήμος Βέροιας, το ΚΕΠ Υγείας, το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας συστρατεύθηκαν σε μια καμπάνια, που ξεκίνησε νωρίτερα και κορυφώθηκε χθες με την ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία», στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας.
Η οργάνωση και η επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν και πάλι της Ακτινοδιαγνώστριας-Επιμελήτριας Α’, Υπεύθυνης Ακτινολογικού Εργαστηρίου Κ.Υ. Βέροιας Βασιλικής Καραδήμου. Η Βασιλική Καραδήμου με τις ημερίδες αυτές καταφέρνει σε συνεργασία με εκλεκτούς συναδέλφους της να πετύχει πάντα το διπλό στόχο στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Κι αυτό γίνεται όχι μόνο με τον κλασικό τρόπο της κατάθεσης της επιστημονικής γνώσης αλλά και με τη σύμπραξη της Τέχνης σε συμπόρευση με την προσωπική μαρτυρία, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ακόμη ευαισθητοποίηση, καθώς αγγίζει τα όρια της συγκίνησης.
Έτσι, οι εισηγητές της φετινής εκδήλωσης κατέθεσαν τις απόψεις τους σε εναλλαγή με βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο και βγήκαν νικήτριες, προσδίδοντας στην ημερίδα την αμεσότητα που μόνο το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη μπορεί να προσφέρει.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός, ΕΣΥ Γ.Ν. Ημαθίας – Μον. Βέροιας.
Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε: «Σήμερα ο Δήμος βάζει κι αυτός το λιθαράκι του στο θέμα της πρόληψης, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούμε τους γιατρούς.»
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος: «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό, με τεράστιο ποσοστό νοσηρότητας. Η έγκαιρη διάγνωσή του όμως σώζει ζωές.»
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους: «Βρισκόμαστε δίπλα σας εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μαζί σας.»
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου: «Ο ρόλος μας είναι να στηρίζουμε τα μέλη μας στον τομέα της ψυχολογίας, προσπαθώντας να μεταδώσουμε αισιοδοξία.»
Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου: «Το πρόβλημα μάς αφορά όλους και θα είμαστε πάντα αρωγοί στο θέμα της πρόληψης.»
Στη συνέχεια οι εισηγητές φώτισαν το τοπίο με πρώτο τον Γενικό Χειρουργό Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου. Τίτλος της εισήγησής του «Το ταξίδι των γυναικών με καρκίνο του μαστού».
«Πρόκειται για ένα ταξίδι μακρύ κι επίπονο, που η πορεία του από την αρχή μοιάζει με λαβύρινθο.»
Μιλώντας για την οπτική γωνία της γυναίκας με καρκίνο του μαστού, παρουσίασε στατιστικά, ποιες ειδικότητες επισκέπτονται οι γυναίκες, ποιες είναι οι πηγές κάλυψης των ιατρικών εξόδων, καθώς και τα στάδια θεραπείας.
«Ο καρκίνος θεραπεύεται και μας μαθαίνει πώς πρέπει να ζούμε» κατέληξε.
Ο γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους χαρακτήρισε τον καρκίνο του μαστού πάθηση των αναπτυγμένων χωρών, επισημαίνοντας το ρόλο που παίζει το γενετικό υλικό στην εμφάνισή του.
Τα μεταλλαγμένα γονίδια οδηγούν σε καρκίνο του μαστού ανέφερε, χωρίς όμως να είναι δυνατός ένας προληπτικός έλεγχός τους, αφού κάτι τέτοιο κοστίζει πολύ.
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας Μαρία Παπαϊωάννου ανέπτυξε το θέμα «Νοσηλευτική προσέγγιση στον καρκίνο του μαστού».
Μιλώντας αρχικά για τη σημασία του μαστού για την κάθε γυναίκα, πέρασε στο ρόλο της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών. Ποια είναι η προεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα, η ψυχολογική προετοιμασία, η μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα που παρέχουν οι νοσηλευτές, οι νοσηλευτικές ενέργειες στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία του μαστού, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας, η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, ποιος ο ρόλος και η προσφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη του καρκίνου.
«Παρηγοριά και στήριξη, λοιπόν, κατέληξε η κ. Παπαϊωάννου, γιατί όλα μπορείς να τα αγοράσεις με τα λεφτά εκτός από έναν καλό θάνατο!»
Η ακτινοδιαγνώστρια Βασιλική Καραδήμου κατέθεσε τη δική της εισήγηση με θέμα «Η ακτινοδιαγνωστική – θεματοφύλακας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού».
Μιλώντας για το ρόλο της ακτινοδιαγνωστικής -ο ρόλος της είναι σημαντικός γιατί μπορεί να αναδείξει μη ψηλαφητούς όγκους (μαστογραφία) – για τα είδη της ακτινοδιαγνωστικής, για τη μαστογραφία, για το χρονοδιάγραμμα της εξέτασης, τη συχνότητα εξέτασης, για το υπερηχογράφημα μαστών, την τομοσύνθεση , την μαγνητική μαστογραφία και την βιοψία, δεν παρέλειψε να τονίσει και το ρόλο της κλινικής εξέτασης.
« Στόχος μας να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Βέροια» τόνισε.
Ο Γενικός Χειρουργός Πρόδρομος Ισαακίδης είχε ως θέμα του «Παθήσεις μαστού – Χειρουργική παρέμβαση».
Παρουσιάζοντας αρχικά την ανατομία του μαστού, μίλησε για τις παθήσεις του, τα είδη καρκίνου του μαστού, για τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση (κατευθυνόμενη βιοψία), τι γίνεται μετά, ποια είναι τα είδη επεμβάσεων στον μαστό, και τέλος έδειξε πώς γίνεται η αυτοψηλάφιση του μαστού, που έχει τεράστια σημασία για τη διάγνωση.
«Αξίζει ο προληπτικός έλεγχος με την αυτοεξέταση, ώστε να μην φτάσουμε στους χειρουργούς» ολοκλήρωσε.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Παθολόγος – Ογκολόγος PhD, PharmaD, Επιστημονικός υπεύθυνος ογκολογικού τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μπουκοβίνας, ο οποίος μίλησε για τα «Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».
Παρουσιάζοντας αρχικά στατιστικά στοιχεία, μίλησε για φάρμακα και νέες μεθόδους με στόχο την επιβίωση όσων νοσούν από καρκίνο του μαστού.
Τονίζοντας την επανάσταση που φέρνουν νέα φάρμακα, ειδικά στο προεγχειρητικό στάδιο, αλλά και το τεράστιο κόστος τους, επισήμανε και τις ταυτόχρονες ελλείψεις που παρατηρούνται γενικά στα αντικαρκινικά φάρμακα, που οδηγούν τους ασθενείς σε μια πραγματική «Οδύσσεια».
«Η κοινωνία πρέπει να πιέσει, ώστε πέρα από τη διάγνωση και η θεραπεία να αντιμετωπιστεί καλύτερα» πρόσθεσε κλείνοντας.
Με εμβόλιμες τις βιντεοσκοπημένες εξομολογήσεις των πέντε γυναικών, που συγκίνησαν αλλά προπαντός έκαναν το κοινό να νιώσει μια μαχητική αισιοδοξία απέναντι στον μεγάλο αλλά όχι ανίκητο εχθρό, τον καρκίνο του μαστού, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και αργότερα μουσική εκδήλωση στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που προσφέρθηκε από την ΚΕΠΑ στον κοινό αυτόν αγώνα. Τραγούδησε η Μάγδα Πένσου με τον Πέτρο Ρίστα στην κιθάρα, τη Νάντια Μωχάμεντ στο βιολί, τη Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο και την Παιδική Χορωδία της ΚΕΠΑ.
Μια ημερίδα στην οποία συμπορεύτηκαν η επιστημονική γνώση, η Τέχνη και η ανθρώπινη ζεστασιά σε αρμονική συνεργασία.
Σχετικά με τη μουσική εκδήλωση μπορείτε να δειτε ΕΔΩ
Φωτογραφίες: faretra.info