Εκδηλώσεις

ΑΘΩΝΟΣ Art Space στην Παπαμάρκου – Έκθεση χαρακτικής Βασίλη Καρκατσέλη

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Αγαπητοί φίλοι

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζουμε με μία άλλη μορφή και με νέα διεύθυνση, ίσως πιο σύγχρονη,  την γκαλερί μας  με την επωνυμία ΑΘΩΝΟΣ Art Space στην  Παπαμάρκου 24 (περιοχή Πλατείας Άθωνος).

Αφορμή μας δίνει η ετήσια γιορτή των καταστηματαρχών του ξεχωριστού αυτού δρομάκου του κέντρου της πόλης. Σας περιμένουμε από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 10:00 το βράδυ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα.  Εφέτος συμμετέχουν και τα 13 καταστήματα του δρόμου και η γιορτή (με συναυλίες, happening, εργαστήρια κτλ) θα είναι απλωμένη από τη μία έως την άλλη γωνία.

Στο δικό μου χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση χαρακτικής του Βασίλη Καρκατσέλη (σε επιμέλεια του Ηρακλή Γκουντάρα, Ιστορικού Τέχνης – Μουσειολόγου), ενώ παράλληλα θα εκτεθούν φωτιστικά, μπλουζάκια και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Έξω από την γκαλερί (στον πεζόδρομο) θα λειτουργήσει, από τον ίδιο καλλιτέχνη, αντίστοιχο εργαστήριο παραγωγής και εκτύπωσης χαρακτικού έργου. Για την παρουσία της φωτογραφίας δε θα αναφερθώ εδώ. Ας λειτουργήσουν και κάποιες εκπλήξεις!

Ευελπιστώ πως θα περάσουμε υπέροχα και θα γλεντήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως.

Όσοι πιστοί προσέλθετε. Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Νίκη Καρκατσέλη

(Τηλ 6978 734 513)

Λίγα λόγια για την Οδό Παπαμάρκου.

Ένα κάλεσμα για γιορτή. Μια γιορτή από τους ανθρώπους που εργάζονται, δραστηριοποιούνται και ζουν εδώ.
Μια ευκαιρία γνωριμίας με έναν μικρό (άγνωστο) δρόμο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Ένας δρόμος επίκεντρο μιας άλλοτε ακμάζουσας εμπορικής συνοικίας, του ανατολίτικου παζαριού παλαιότερα, της πλατείας Άθωνος μεταπολεμικά.
Η αγορά προϋπήρχε της πυρκαγιάς, ως σημείο συνάντησης αλλόθρησκων και αλλόδοξων. Μικρά μαγαζάκια σε στεγασμένους δρόμους –εξάλλου η εμπορική δραστηριότητα λάμβανε χώρα στον δρόμο.
Η περιοχή αποκτάει την τωρινή της μορφή χάριν στον σχεδιασμό και στις πολεοδομικές παρεμβάσεις του σχεδίου Εμπράρ, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μιας αμιγώς εμπορικής συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
Μικροεπαγγέλματα και μικροτεχνίτες απέκτησαν επαγγελματική στέγη σε διώροφα κτίσματα, νεο-βυζαντινού ύφους, με ισόγειο, πατάρι και δίλοβα παράθυρα.
Μεταπολεμικά στεγάστηκαν σε αυτά βιοτεχνίες χαρτικών, καταστήματα τσαγκάρηδων, καρεκλάδων και επιπλοποιών, τορναδόρων και ραφτών, μικρά καφενεία και μαγειρεία.
Με τον σεισμό του ’78 πολλά πατάρια έπεσαν και σταδιακά οι χρήσεις θα αλλάξουν.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η οδός Παπαμάρκου στεκόταν ως απομεινάρι μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, ως σημείο απόδρασης από την οχλοβοή της σύγχρονης πόλης.
Σήμερα τα ίχνη του χρόνου είναι εμφανή πάνω στους χώρους, αλλά και στους ανθρώπους. Ίχνη από επαγγέλματα του παρελθόντος που σταδιακά χάνονται.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή μετασχηματίζεται σε μια γειτονιά μεικτών χρήσεων όπου δραστηριοποιούνται παραδοσιακά καταστήματα καλαθοπλεκτικής, αρχιτεκτονικά και δημιουργικά γραφεία, εργαστήρια σχεδίασης και παραγωγής κεραμικών, επίπλων, ειδών ένδυσης και κοσμήματος, αλλά και μαγαζιά εστίασης.

Οδός Παπαμάρκου. Το νέο πρόσωπο μιας ιστορικής γειτονιάς.

Περισσότερα για το Papamarkou Street Party στη διεύθυνση: ΕΔΩ 

banner-article

Ροη ειδήσεων