Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Εξ οίνου Τέχνη” – Τα εγκαίνια της Έκθεσης 32 καλλιτεχνών στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας και η δύναμη της αλληλεπίδρασης

Δήμητρα Σμυρνή

Τη δύναμη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα έργα Τέχνης και στους δημιουργούς τους απέδειξε χθες, 10 Σεπτεμβρίου 2017,  στα εγκαίνια της έκθεσης «Εξ οίνου Τέχνη», η παρουσία 32 καλλιτεχνών που συνεκθέτουν στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Το θέμα που δένει τα έργα μεταξύ τους είναι το κρασί  με όλες του τις ιδιότητες και την καθοριστική του σημασία στη ζωή.

Οι εικαστικοί που προέρχονται από τις Σχολές Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, με «αλληλεπιδραστές» τους Καθηγητές των αντίστοιχων Σχολών, το Γιώργο Τσακίρη και το Χάρη Κοντοσφύρη, που είχαν και την ευθύνη για το στήσιμο της έκθεσης, συνεξέθεσαν τα έργα τους, έργα διαφορετικών οπτικών και συλλήψεων, υποταγμένα όμως στο κοινό θέμα και στις πολλαπλές του διαστάσεις που πήρε στο βάθος του χρόνου.

Καταπράσινοι αμπελώνες, σταφύλια στο τραπέζι, πρόσωπα που υποδηλώνουν έμμεσα ή άμεσα την παρουσία του κρασιού στην ανθρώπινη ζωή, ζωγραφικοί πίνακες ή τολμηρές εγκαταστάσεις δίπλα-δίπλα δημιούργησαν έναν «εικαστικό αμπελώνα», όπως τον ονόμασαν οι επιμελητές της έκθεσης, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους φιλότεχνους.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη προλόγισε καλωσορίζοντας το κοινό στις εκδηλώσεις του Βυζαντινού Μουσείου, που ξεκινούν με τη συγκεκριμένη έκθεση και συνεχίζονται στην πορεία με άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες.

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Κουκούδη, ο οποίος υπήρξε και συντονιστής της όλης εκδήλωσης με το συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο και οργανωτές τους δύο Καθηγητές, το Γιώργο Τσακίρη και τον Χάρη Κοντοσφύρη είπε η κ. Κοτταρίδη, δίνοντας το λόγο στον Δημήτρη Κουκούδη.

«Η ιδέα ξεκίνησε από πολύ παλιά για μένα, από την παιδική μου ηλικία, καθώς τα σημάδια που άφηνε το κρασί που έπαιρνε για πρωινό ο παππούς μου ανακατεύοντάς το με την ψίχα του ψωμιού άφηνε λεκέδες πάνω στο τραπεζομάντηλο, φτιάχνοντας σχήματα. Έτσι είδα αργότερα το κρασί σαν μια δυνατότητα να ζωγραφίσει, όπως και η μπογιά.

Αργότερα, ο Καθηγητής μου στη Σχολή, ο Γιώργος Λαζόγκας, μου έμαθε πως μπορούμε να ζωγραφίσουμε εξίσου καλά και με άλλα υλικά.

Έτσι ξεκινά η ιδέα αυτής της έκθεσης, που ενισχύθηκε από την έμπνευση που μου έδωσε το έργο του Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος και οργάνωσε την έκθεση μαζί με το Χάρη Κοντοσφύρη.»

Ο Χάρης Κοντοσφύρης μίλησε για τη δύναμη της αλληλεπίδρασης στην Τέχνη, δύναμη που οδηγεί στο καινούργιο, συνθέτοντας τις ετερότητες.

«Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια επίπονη προσπάθεια αλλά και εξαιρετικά γόνιμη, ώστε όλοι όσοι εργάστηκαν για να γίνει να πετύχουν την επιθυμητή ισορροπία» πρόσθεσε.

Και ο Γιώργος Τσακίρης έκλεισε, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνης των δύο Σχολών που συμμετέχουν στην έκθεση, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση για συνέκθεση και δημιουργώντας εξαιρετικά έργα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αλεξίου Φωτεινή, Αποστολάκη Στέλλα, Γκρίζη Αφροδίτη, Διονυσοπούλου Γλύκα, Θεοδώρου Χαρά, Θεοφίλου Μαρί, Καρασαββίδου Σοφία, Καρβουνιάρη Γιώτα, Καρούλια Κατερίνα, Καρτσαφλέκη Ιφιγένεια, Καρυπίδου Βιργινία, Κοντοσφύρης Χάρης, Κουζούνη Ασημίνα, Κουρκούτη Φιλιώ, Λαζαρίδου Αφροδίτη, Λαμπρίδου ‘Εφη, Μαραντίδης Νίκος, Μαργαρίτης Χάρης, Μαυρίδης Θεόδωρος, Μοναχού ‘Ολγα, Μπαρκαλής Ηλίας, Μπάρμπα Έλενα, Μπουνταγκίδης Πλάτων, Πανταζής Γιώργος, Παπαδόπουλος Θεοδόσης, Σαββίδου Αναστασία, Σαναίδου Ειρήνη, Σιώπη Τάνια,  Τσακίρης Γιώργος, Τσιτσιντά  Αλεξάνδρα, Τσόγκα Ιωάννα και Φλέγγα Αντωνία.

Το πλήθος των επισκεπτών έμεινε για ώρα στο Μουσείο, το οποίο και θα φιλοξενεί την έκθεση μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας