Κόσμος

Επίθεση με νεκρούς στη Βαρκελώνη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. «Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και έκαναν την επιχείρηση ως απάντηση στην έκκληση για στοχοποίηση συμμαχικών κρατών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που παραπέμπει στην υπό τους Αμερικανούς συμμαχία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυτοί οι ισχυρισμοί του Ι.Κ. συχνά αποδεικνύονται μη αξιόπιστοι και δεν αποτελούν προς το παρόν ένδειξη σχέσης μεταξύ του δράστη ή των δραστών με την οργάνωση.

Ο οδηγός του λευκού βαν μπήκε στην Las Ramblas και επιτάχυνε κάνοντας ζικ-ζακ στον δρόμο μήκους επί περίπου ένα χιλιόμετρο, ενώ σταμάτησε μόνο όταν έπεσε πάνω σε περίπτερο.

Στη συνέχεια κατέβηκε από το όχημα και έφυγε με τα πόδια.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Τα στοιχεία που έχουν δώσει οι αρχές της Καταλονίας για τον δράστη ή τους δράστες της επίθεσης είναι εξαιρετικά ασαφή.

Όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, έχουν προσαχθεί δύο άτομα (ο ένας Μαροκινός και ο άλλος Ισπανός υπήκοος από τη Μελίγια), τα οποία φέρονται να σχετίζονται με την επίθεση, αλλά κανείς από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του βαν, ενώ στο προάστιο της Βαρκελώνης Σαν Τζουστ Δεσβέρν σκοτώθηκε ένα τρίτο άτομο, σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, περιστατικό που δεν φαίνεται να συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας ανέφερε ότι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε κατοικία στο Αλκανάρ της Ταραγόνα, περίπου 100 χλμ νότια της Βαρκελώνης -η πρώτη αργά το βράδυ της Τετάρτης και η δεύτερη λίγες ώρες πριν από την επίθεση-συνδέονται με το τρομοκρατικό χτύπημα. Στις εκρήξεις αυτές σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα 16. Μεταξύ των τραυματισμένων περιλαμβάνονται αστυνομικοί και πυροσβέστες, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο μετά την πρώτη έκρηξη.

Αρχικά, οι εκρήξεις είχαν ανακοινωθεί πως οφείλονται σε διαρροή υγραερίου, με τους πυροσβέστες να εντοπίζουν στα συντρίμμια, 20 φιάλες με προπάνιο και βουτάνιο.

Σύμφωνα με τις αρχές τις Καταλονίας, ο ένας από τους προσαχθέντες ονομαζόταν Ντρις Ουκαμπίρ, που είναι νόμιμος μετανάστης μαροκινής καταγωγής, δίνοντας στη δημοσιότητα και τη φωτογραφία του. Όπως είχαν πει, ήταν το άτομο που είχε νοικιάσει το βαν της επίθεσης.

Ωστόσο, αργά το βράδυ, ένας άνδρας πήγε στις Κεντρικές Υπηρεσίες της καταλανικής αστυνομίας και δήλωσε ότι ο Ντρις Ουκαμπίρ Σοπράνο είναι αυτός. Υποστήριξε ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του είχαν κλαπεί και ότι το πρόσωπο που εμφανίζεται στη φωτογραφία είναι άλλο πρόσωπο.

Από την ώρα που έγινε γνωστό το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης, οι πληροφορίες σε σχέση με τους δράστες υπήρξαν αντικρουόμενες.

Επί πολλές ώρες, κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ο ένοπλος δράστης ή οι δράστες του χτυπήματος είχαν οχυρωθεί σε μπαρ στην περιοχή Las Ramblas και ότι πιθανώς κρατούσαν ομήρους, πληροφορία που διαψεύστηκε τελικά.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν -αφού χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες χωρίς να δώσουν κάποιο στοιχείο- ότι δεν υπάρχει κανένας δράστης που να έχει οχυρωθεί σε μπαρ.

Στην επίθεση φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και δεύτερο βαν, το οποίο θα ήταν το μέσο διαφυγής των δραστών μετά την επίθεση και το οποίο τελικά εντοπίστηκε στην περιοχή Βικ.

Φειδωλοί στις δηλώσεις τους σχετικά με την επίθεση ήταν και ο πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που περιορίστηκαν σε ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης αλλά και σε όσους έδειξαν τη συμπαράστασή τους.

Ωστόσο, δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για την εξέλιξη ή τα αποτελέσματα των ερευνών.

Κατάσταση επιφυλακής

Αμέσως μετά την επίθεση, όλο το κέντρο της Βαρκελώνης τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής. Αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο κέντρο της πόλης, έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην πόλη.

Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε κτίρια και καταστήματα, τα οποία εκκενώθηκαν στη συνέχεια ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας παραμένουν σε εφαρμογή και μέχρι νεωτέρας, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Τραυματισμένη μία Ελληνίδα

Πληροφορίες από το ελληνικό προξενείο έκαναν λόγο για τρεις Έλληνες τραυματίες στη Βαρκελώνη, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει μία γυναίκα τραυματία.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως μεταξύ των νεκρών είναι ένας Βέλγος και τρεις Γερμανοί.

Εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι τις έρευνες για την υπόθεση έχει αναλάβει η Ειδική Εισαγγελία της Ισπανίας, αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας, και μάλιστα επικεφαλής της έρευνας είναι ο νο4 στην ιεραρχία, Φερνάντο Αντρέου.

Επιμνημόσυνη δέηση

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άνα Κολάου, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραβρεθούν σε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της επίθεσης στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, «για να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε και ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα».

Συμπαράσταση

Μηνύματα συμπαράστασης και καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασαν προς την κυβέρνηση της Ισπανίας από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ηγετών που έστειλαν μηνύματα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ, η ιαπωνική κυβέρνηση κ.ά.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων