Υγεία

Ομιλία της Φρόσως Καρασαρλίδου στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 Σε ομιλία της στη Βουλή, για το νομοσχέδιο σχετικά με τη δημόσια υγεία, η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Έχοντας  βιώσει με τραυματικό τρόπο, τα προηγούμενα χρόνια, τις παρενέργειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών – ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί μια πολύ σοβαρή μεταρρυθμιστική τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Υλοποιούμε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο που έχει ως στόχο τη καθολική κάλυψη του πληθυσμού με σαφή τη «μεροληψία» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στόχος μας είναι η ισότητα και η ποιότητα στη  φροντίδα. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν το νομοθέτημα για τη καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, απόρων, μεταναστών και προσφύγων στις δημόσιες δομές. Με το παρόν σχέδιο νόμου προχωράμε ένα βήμα ακόμη, διαγράφουμε τα χρέη των ανασφάλιστων.

Για πρώτη φορά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνδέεται μόνο με την τεκμηριωμένη ανάγκη σε υγειονομική φροντίδα. Τα προηγούμενα χρόνια, δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι αποκλείσθηκαν από το σύστημα Υγείας για λόγους «οικονομίας». Το θλιβερό και, κυρίως, εγκληματικό αυτό γεγονός σε βάρος της δημόσιας υγείας έρχεται σε αντιδιαστολή με τα δωρεάν νοσήλια βουλευτών, πρώην υπουργών, και πρώην πρωθυπουργών – όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία.

Δυστυχώς, οι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν τρία πολύ σοβαρά αποτελέσματα:

  1. Το κλείσιμο όλων (σχεδόν) των πρωτοβάθμιων ιατρείων με αποτέλεσμα οι πολίτες να συνωστίζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων που εφημερεύουν, για κάθε τους πρόβλημα.
  2. Την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  3. Και την έξοδο 3000 ιατρών από το σύστημα υγείας.

Με το σχέδιο νόμου:

  • Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας.
  • Αναβαθμίζεται ο εργαστηριακός τομέας της ΠΦΥ ώστε να μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.
  • Κατοχυρώνεται η δημόσια οδοντιατρική φροντίδα και η συγκρότηση δικτύων από επαγγελματίες υγείας.
  • Καλύπτουμε με τη δυνατότητα συνταγογράφησης ΤΕΣΤ ΠΑΠ και διαγνωστικών εξετάσεων κύησης μία πολύ σημαντική ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού.
  • Αξιοποιούνται οι Επισκέπτες Υγείας με σκοπό την προαγωγή της υγείας του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού
  • Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το σχέδιο νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό εγχείρημα αναδιοργάνωσης και στήριξης του πολύπαθου χώρου της υγείας στη χώρα μας.

Το στοίχημά μας είναι να εξαλείψουμε τις ανισότητες επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας