Βέροια Εκδηλώσεις

Ευστάθιος Χωραφάς “Πανοϋρ, μια γιορτή πολιτιστικών εκδηλώσεων” – Το πρόγραμμα – Ενημέρωση – Διευκρίνηση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ
O Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς ενημερώνει τον κόσμο ότι όλες ανεξαρτήτως τις ημέρες των εκδηλώσεων από 21 -26 Ιουλίου θα διατίθενται όλα τα είδη ποτών και κρεατικών σε τιμές χαμηλές (όπως πέρσι). Συνιστά δε τον κόσμο για τις ημέρες των Μ.Ασλανίδου & Β.Καρρά προς αποφυγή ταλαιπωρίας να προμηθευτούν έγκαιρα εισιτήρια από τα σημεία προπώλησης.

Πανοϋρ ή Πανηγύρι

Πανοϋρ ή Πανηγύρι ονομάζεται μια εορταστική εκδήλωση που γίνεται κυρίως στην επαρχία είτε για θρησκευτικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς (εμποροπανήγυρις) είτε για πολιτιστικούς λόγους. Οι Πανηγύρεις οργανώνονται μόνο στην Ελλάδα από την οποία προέρχονται κιόλας, και διεξάγονται σε ενορίες με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών όπου κατά τη διάρκειά τους γίνεται συνήθως η λειτουργία, η περιφορά της εικόνας καθώς και λειτουργία υπαίθριας αγοράς. Τα πανηγύρια διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριους χώρους και συνοδεύονται με γεύμα, δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Ένα τέτοιο Πανοϋρ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας Ευστάθιο Χωραφά κάθε χρόνο στα πλαίσια εορτασμού της ενορίας του χωριού μας, της Αγίας Παρασκευής. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα αμιγώς ελληνικά στοιχεία της παράδοσή μας. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό είναι σημαντικά αλλά αισθάνομαι ότι ξεχνάμε τις ρίζες μας, τα αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα, έχουμε περάσει σε μια εποχή εξευρωπαϊσμού όταν η Ευρώπη δεν δείχνει να μας αγαπάει. Εμείς οι πόντιοι λέμε «να ξερένεται η γούλαμ αν ανασπάλωσε…»

Μέσα από μια συστηματική προσπάθεια χρόνων τώρα έχουμε καταφέρει το δικό μας Πανοϋρ, μια σειρά μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις και πλέον να προσελκύουν μεγάλους καλλιτέχνες…

Χορός – Κύκλος

Κυρίαρχο στοιχείο του πανηγυριού μας είναι η διασκέδαση του κόσμου μέσα από τον χορό. Οι ποντιακοί χοροί έχουν έντονο «χρώμα». Τα χρωματικά αυτά στοιχεία είναι: Η εκστατική κίνηση του κεφαλιού, που άλλοτε στήνεται ψηλά, άλλοτε σκύβει χαμηλά, άλλοτε στρέφεται δεξιά και άλλοτε γυρνάει αριστερά. Το «τρόμαγμαν», δηλαδή η τρεμουλιαστή κίνηση ολόκληρου του κορμιού ή μόνο των ώμων, το βίαιο ανεβοκατέβασμα των χεριών, μαζί με, ή χωρίς κραυγές, το σφιχτό πιάσιμο των ώμων απο τα διασταυρωμένα χέρια, το εκστατικό ύφος των χορευτών, που τους κάνει συχνά να μοιάζουν σαν υπνωτισμένοι, ή αντίθετα, η ζωηρή κίνηση των χεριών μπρός-πίσω, το βρόντημα του παδαριού στο έδαφος, επιτόπου, σαν να γίνεται επίκληση η φοβέρισμα των δαιμόνων της γης, ο μετεωρισμός άλλοτε του δεξιού ποδιού κι άλλοτε του αριστερού, τα ελαφρά πηδήματα η τα ζωηρά άλματα, που ποιός ξέρει τι συμβόλιζαν η παράσταιναν, οι εναλλασσόμενοι ρυθμοί, άλλοτε αργοί κι άλλοτε ζωηροί στον ίδιο χορό.

Οι ποντιακοί χοροί είναι βασισμένοι στην δημιουργία κύκλου όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η λύρα. Ο λυράρης ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, με τον τρόπο παιξίματος αλλά και με διάφορα επιφωνήματα και προτροπές μπορεί και εμψυχώνει τους χορευτές. Μέσω της συμμετοχής στη διαδικασίας ενός κυκλικού χορού εισέρχεται μέσα σε μία ενωμένη κοινότητα και αισθάνεται τον εαυτό του ως μέρος μίας συνέχειας.

Ο κύκλος συμβολίζει για εμάς την τελειότητα και την αιωνιότητα. Σκοπός μας να κρατήσουμε ολοζώντανη την παράδοσή μας.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2017

Στο πλαίσιο των φετινών γιορτών πολιτιστικών εκδηλώσεων ο σύλλογός μας, Ευστάθιος Χωραφάς, καινοτομεί…

…φέρνει κοντά το παλιό με το καινούργιο, καταξιωμένους καλλιτέχνες, δασκάλους μαζί με νέα παιδιά, καλλιτέχνες με διαφορετικές επιρροές και ερεθίσματα.

…φέρνει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, συγγενείς και μη, σε μια διαφορετική μίξη, Πόντος, Κρήτη, Μικρά Ασία όλα μαζί και χώρια.

…φέρνει καταξιωμένους έλληνες καλλιτέχνες, για φέτος τυχαίνει να έχουν και ποντιακή καταγωγή, που έχουν υπηρετήσει το ελληνικό τραγούδι όπως η Μελίνα Ασλανίδου και ο Βασίλης Καρράς.

Και όλα αυτά παντρεύονται χάρη στη μαγεία που κρύβει η μουσική και ο χορός. Πιανόμαστε, λοιπόν, χέρι-χέρι και δημιουργούμε κύκλους που μας ενώνουν…

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.07

– 19.00: Υποδοχή λειψάνων Αγ. Ραφαήλ – Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν.Αγ. Παρασκευής Πατρίδας

– 21.30: Συναυλία με τη Μελίνα Ασλανίδου

ΣΑΒΒΑΤΟ 22.07

– 21.30: Μ.&Χ.Καλιοτσίδης – Πέλλα Νικολαΐδου

Δ. Ξενιτόπουλος – Τ.Πουρσανίδης

ΚΥΡΙΑΚΗ 23.07

– 21:30: Ν.Ζωιδάκης – Κ.Σιώπης – Χ.Μπουσδούκος – Β.Ιντζεβίδης

ΔΕΥΤΕΡΑ 24.07

– 21:30: Στάθης Νικολαΐδης – Γ.Ατματσίδης – Μ.Ιορδανίδης – Α.Κουγιουμτσίδης

ΤΡΙΤΗ 25.07

– 19.00: Πανηγυρικώς Εσπερινός της εορτής Αγ.Παρασκευής

– 21.30: Σ.Χαλκίδης – Θ.Πουταχίδης

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.07

– 07.30 – 10.30: Όρθρος Ιερατικόν – Συλλειτουργόν.

– 19:00 Εσπερινός Παράκληση στους Αγίους.

– 21:30 Συναυλία με τον Βασίλη Καρρά

Τα Ιερά Λείψανα θα αναχωρήσουν Πέμπτη 27.07 Αγίου Παντελεήμονος το απόγευμα μετά τον Εσπερινό 19:00 – 20:30

 

Τους παραπάνω θα πλαισιώνουν τοπικοί καλλιτέχνες Καραπαναγιωτίδης Κ.(21 Ιουλίου), Παπαδόπουλος Λ., Χωραφαϊδης Γ., Χωραφαϊδης Δ., Καγκελίδης Π., Κωνσταντινίδης Ι., Κωνσταντινίδης Π., Χωραφαϊδου Α.,Γιατζόγλου Ν., Ζιώγας Π., Ξυνόπουλος Κ., Ασκαρίδης Μ., Βαλάντης Τσίλης καθώς και χορευτικά συγκροτήματα.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

H προπώληση εισιτηρίων για τις δύο μεγάλες συναυλίες του συλλόγου μας ξεκίνησε!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.07

Συναυλία με τη Μελίνα Ασλανίδου

(Τιμή εισιτηρίου 8€*)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.07

Συναυλία με τον Βασίλη Καρρά

(Τιμή εισιτηρίου 8€*)

*Το εισιτήριο δεν εξαργυρώνεται σε είδος όπως θα γίνεται τις υπόλοιπες μέρες με είσοδο 5€ με εξαργύρωση 2 κρεατικών.

Κρατήσεις: 6973330999, 6933289844, 6974020156.

Τιμή Φιάλης: 70€ απλή, 80€ σπέσιαλ.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

  • Σρατού 80, Βέροια (Συναγερμοί – Ήχος Σιδηρόπουλος Γιάννης)
  • Κονίτσης 15, Βέροια (Ευρωαγορά)
  • Μαυρομιχάλη 18, Βέροια, έναντι Βήμα Αποστ.Παύλου (Αναμνηστικά Καγκελίδης)
  • Πρατήριο υγρών καυσίμων, Αγ. Γεώργιος Δοβρά (Σπυριδωνίδης)
  • Ψησταριά ‘Νικηφόρος’, Πατρίδα Βεροίας

Καθώς και σε άλλα σημεία που θα ανακοινωθούν σύντομα

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας