Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Το αδιαχώρητο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τη “Μουσική Πολυφωνία” και τις “Έντεχνες Διαδρομές” της

Δήμητρα Σμυρνή

Το αδιαχώρητο χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, καθώς ακόμη και όρθιοι είχαν κατακλύσει το χώρο, για ν’ ακούσουν τη «Μουσική Πολυφωνία», ορχήστρα και χορωδία, που έχει μόλις δυο χρόνια ζωής κι όμως έχει καταξιωθεί στα μουσικά πράγματα της πόλης.

Όποιος παρακολούθησε τη «Μουσική Πολυφωνία» στο ξεκίνημά της διαπίστωσε στη χθεσινή εκδήλωση την εξέλιξη στην πορεία της και δικαιολόγησε την προσέλευση του κοινού να την ακούσει.

Ολοφάνερη η πολλή δουλειά που κρύβεται πίσω από το πολύ θετικό γεγονός αυτής της εξέλιξης, και η οποία οφείλεται και στην προσωπικότητα των δύο δασκάλων της, του Μιχάλη Κολοκοτρώνη που τη διευθύνει, και της Ειρήνης Κουρκούλη, της πιανίστριας που ενορχηστρώνει τα κομμάτια, αλλά, όπως εύστοχα ειπώθηκε στον πρόλογο της χθεσινής εκδήλωσης, οφείλεται και στην άκρως πειθαρχημένη χορωδία της «Πολυφωνίας», που βιώνει έντονα τη σχέση με τους δασκάλους της και με την ίδια τη μουσική.

Η ορχήστρα της, που την αποτελούν οι Ειρήνη Κουρκούλη πιάνο, Τσαμπουλατίδης Νίκος μπουζούκι, Γερασιμίδης Κυριάκος κανονάκι και Δημήτρης Σολάκογλου κρουστά, είναι εκείνη που δένει τις φωνές με τη μουσική και το παραδοσιακό χρώμα που χαρακτηρίζει τις επιλογές της «Πολυφωνίας».

Τα κομμάτια που ακούστηκαν χθες ήταν ιδιαίτερα. Μελωδικά, πλούσια στο συνδυασμό φωνών, ώστε να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό ακουστικό αποτέλεσμα, και όλα να πατούν γερά στην παράδοση, ακόμη και αυτά που φαινομενικά ήταν απομακρυσμένα.

Με έντονες αναφορές στον Παντελή Θαλασσινό, στο Σταύρο Ξαρχάκο, αλλά και στο Σαββόπουλο, έγιναν ωραιότατες μουσικές καταθέσεις στα δημοτικά ακούσματα, όπως με τη «Βασιλική» του Ζιώγαλα αλλά και  με το αξεπέραστο πάντα «Κόκκινα χείλη φίλησα».

Και ο λόγος όμως είχε τη θέση του στη χθεσινή εκδήλωση, καθώς τα τραγούδια συνοδεύονταν από ενδιαφέροντα σχόλια, που τα απέδωσε στη σκηνή η Σάνη Σερεμέτα.

Μια ποιοτική και σοβαρή εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας