Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο αισιόδοξος υφαντόκοσμος της Γεωργίας Τσέου – Στα εγκαίνια της έκθεσής της “Με ύφασμα και νήμα”

Δήμητρα Σμυρνή

Παίζει με τα νήματα και πλέκει μ’ αυτά το δικό της συναισθηματικό κόσμο, όπου κυριαρχούν άλλοτε τοπία και άλλοτε πρόσωπα, άλλοτε σε κοντράστ δυνατών χρωμάτων με φόντο το άσπρο, και άλλοτε σε χρωματικές διαβαθμίσεις.

Η Γεωργία Τσέου, μετά από ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε, κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα, που υφολογικά είναι σε αρμονία με το πνεύμα της δουλειάς της.

Τα έργα της είναι δουλεμένα πάνω σε ύφασμα με υλικά το νήμα και το σύρμα. Από τις αρχαίες Μινωίτισσες μέχρι τις σημερινές γυναίκες της καθημερινότητας, το πρόσωπο της γυναίκας κατέχει ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων της, αποδίδοντας τη γυναίκα πότε αινιγματική, πότε στοχαστική, και πότε πονεμένη, με διάθεση όμως πάντα να ξεφύγει από τη μοίρα της και να την αλλάξει.

Τα τοπία της είναι περισσότερο φωτεινά και αισιόδοξα και με τις επιλογές των χρωμάτων τους δημιουργούν μια διάθεση ευφορίας.

Απλά η διάταξή τους στο χώρο, καθώς τα περισσότερα είναι τοποθετημένα αναγκαστικά ψηλά, δεν αφήνει το μάτι να τα παρατηρήσει καλύτερα και να τα χαρεί περισσότερο.

Προλογίζοντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο δημοσιογράφος και ποιητής Δημήτρης Καρασάββας είπε για τα έργα της Γεωργίας Τσέου:

(…) «Από πολύ παλιά η υφαντική αποτέλεσε παρηγοριά για αναρίθμητες γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα δημιούργησε τη δική της παράδοση, αναδεικνύοντας πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Η υφαντική είναι συνυφασμένη με τη γυναικεία ευαισθησία και καρτερικότητα από την Πηνελόπη της Ιθάκης μέχρι τη σημερινή γυναίκα.

Στην παράδοση αυτή εντάσσεται και η έκθεση « Με ύφασμα και νήμα» της Γεωργίας Τσέου. Η δεκαετής ενασχόληση  της με το κέντημα, το μεράκι και η φαντασία, η καρτερικότητα, έφτιαξαν μία ακόμη δημιουργό!

Η καλλιτέχνιδα εκθέτει είκοσι δημιουργίες από τη δουλειά της στον εμβληματικό χώρο του ζαχαροπλαστείου Σερεμέτα. Οι δημιουργίες της μας καλούν σ’ έναν υφαντόκοσμο, όπου κυριαρχεί η αισιοδοξία.

(…) Τα έργα της εντάσσονται στη μακραίωνη παράδοση και αναδεικνύουν την ελληνικότητα του αστείρευτου λαϊκού πολιτισμού μας.»

Η καλλιτέχνιδα ευχαρίστησε το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας και τη Γκαλερί Παπατζίκου για τη στήριξή τους αλλά και το ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα για τη διάθεση του χώρου, συζητώντας στη συνέχεια με τους επισκέπτες της έκθεσής της για τα έργα της.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι 5 Μαΐου.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας