Συναντήσεις βουλευτών με κυβερνητικούς παράγοντες για εργασιακά, αγροτικά και άλλα θέματα
Δελτίο Τύπου
Γιώργου Ουρσουζίδη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κοινή συνάντηση με τον κ. Μαλάμη, Διευθυντή του γραφείου της Αν. Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, και τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου κ. Ορφανίδη, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29/3 ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, η Βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν εξαντλητικά οι δυσλειτουργίες, που δημιουργεί στους αγρότες ο τρόπος ασφάλισης εποχικών εργατών γης και τα σοβαρά προβλήματα που θα υπάρξουν, σχετικά με την υποχρέωση τους για προσλήψεις εποχικών εργατών με ΑΠΔ.
Συζητήθηκαν θέματα προστασίας των εργαζομένων σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και των αγροτών, ώστε να είναι απολύτως κατοχυρωμένο το εργασιακό καθεστώς, σε περίπτωση που η ασφάλιση τους γίνει μέσω εργοσήμου, με διευκρινιστική εγκύκλιο της διαδοχικής νομοθεσίας, που αφορά στην ασφάλιση εποχικών εργατών γης με εργόσημο.
Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Μαλάμης, όσο και ο κ. Ορφανίδης, δήλωσαν την διάθεση του υπουργείου να προτείνει τον συγκεκριμένο ευέλικτο τρόπο ασφάλισης της εποχικής εργασίας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και αναμένεται σύντομα η συγκεκριμένη ρύθμιση του ζητήματος αυτού, δεδομένου ότι, οι αγρότες επείγονται.
Με τον προτεινόμενο τρόπο ασφάλισης – με εργόσημο – αφενός εξυπηρετούνται οι αγρότες και οι εποχικοί εργάτες γης, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους, αφετέρου η πολιτεία διασφαλίζει την είσπραξη πολύτιμων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει άμεσα, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν πριν την έναρξη της αγροτικής περιόδου.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Στις 29.3.2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, παρουσία του Γ.Γ. κ. Κασίμη, υπηρεσιακών παραγόντων, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Σημανδράκου, του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής πολιτικής κ. Θεοδώρου και των Βουλευτών, Γρεβενών κ. Χρήστου Μπγιάλα, Ημαθίας κ. Γιώργου Ουρσουζίδη, Καρδίτσας κας Παναγιώτας Βράντζα και Κοζάνης κ. Δημήτρη Δημητριάδη.
H συζήτηση αφορούσε στα παρακάτω θέματα:
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ – Π.Ο.Π.
Ο κ. Κασίμης δήλωσε, πως δυστυχώς δεν υπάρχουν προϊόντα προστασίας σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ώστε να υπάρχει κατάλληλο κλίμα υποστήριξης των Ελληνικών θέσεων.
Η Ελληνική Φέτα στηρίζετε στο τρίπτυχο: Ποιότητα- Υποστήριξη Παραγωγής- Προώθηση.
Για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, προτάθηκε η σύσταση «Διεπαγγελματικής για την Φέτα», πάνω σε αυτό το ζήτημα διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες με ενδιαφερόμενους φορείς.
Η ζήτηση της Ελληνικής φέτας Παγκοσμίως φτάνει τους 500.000 ton ετησίως, ενώ παράγονται μόλις 80.000 ton στη χώρα μας, συνεπώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην παραγωγή του προϊόντος.
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Γίνεται καλή δουλειά στις Βρυξέλλες από ομάδα 8 ατόμων, που συστήθηκε και συστηματικά υποστηρίζει την προώθηση των προϊόντων μας. Ειδικά για το Γιαούρτι έγινε επίσημη διαμαρτυρία από την Πρεσβεία μας στην Πράγα, λόγω παραβίασης του ονόματος προέλευσης του προϊόντος.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη αύξησης παραγωγής του Γίδινου Γάλατος, που τα προϊόντα του παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση στην αγορά.
- ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Έγινε αναλυτική συζήτηση πάνω στο ζήτημα της βιολογικής καλλιέργειας και των προβλημάτων που προκύπτουν από την μεγάλη ζήτηση που παρουσιάστηκε για ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και με τους οργανισμούς πιστοποίησης.
Τονίστηκε, από όλους τους παρισταμένους, η μεγάλη ανάγκη για εξορθολογισμό της δράσης, καθώς και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ώστε να μη θιγούν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι, που εντάχθηκαν ήδη κατά τα προηγούμενα έτη στο συγκεκριμένο μέτρο.
Από την πλευρά του Γ. Γραμματέα δηλώθηκε, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτό το περιβαλλοντικό μέτρο στήριξης, να διατεθεί με τρόπο που να στηρίξει τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές. Ενώ παράλληλα να διασφαλιστούν πόροι, ώστε να ικανοποιηθούν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι που ήδη ασχολούνται με την βιοκαλλιέργεια.
Τέλος συμφωνήθηκε, ότι το μέτρο πρέπει να υλοποιηθεί αυστηρά στα πλαίσια των αρχών του προγράμματος, ώστε να αποφευχθούν πιθανές κυρώσεις – κάτι το οποίο – ήταν καθεστώς στα προηγούμενα χρόνια και είναι γνωστό, ότι εκκρεμούν υποθέσεις που βλάπτουν εν τέλει τους ίδιους τους παραγωγούς.
«ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ» ΤΕΥΤΛΩΝ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Μετά από επικοινωνία με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται η εξόφληση της «συνδεδεμένης» ενίσχυσης, που αφορά στα Τεύτλα και Βαμβάκι, την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη.
Το ύψος της «συνδεδεμένης» ενίσχυσης για το Βαμβάκι έχει ήδη ανακοινωθεί, στα 74,90 € ανά στρέμμα.
Το ύψος της «συνδεδεμένης» ενίσχυσης για τα Τεύτλα, αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα. Η εκτίμηση μου είναι, ότι θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Δηλαδή, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται στα 6.835.089 €, που αφορά σε καλλιέργεια 58.000 στρεμμάτων περίπου (2016), συνεπώς δικαιολογείται η αισιοδοξία για καλή τιμή.
ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ
Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, έγινα γνωστό, ότι οι επόμενες πληρωμές αποζημίωσης των παραγωγών, που αφορούν και στην περιοχή μας, θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 30 Απριλίου.
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με το νέο σχέδιο νόμου «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που αφορά στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – καί στα αγροτικά/κτηνοτροφικά – δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις ευνοϊκές προβλέψεις του νόμου φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν λόγω της κρίσης.
Δίνεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ρύθμισης, θα αντιμετωπιστούν συνολικά οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Για τους αγρότες – οφειλέτες, προβλέπεται η δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης, ακόμη και διαγραφή κεφαλαίου οφειλής, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
Διαμορφώνεται εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη, αλλά βιώσιμη επιχείρηση, να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις – υπό τη μοναδική προϋπόθεση – ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα για μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
Αθήνα 31.3.2017 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ