Ναι μεν απασχολεί την Κυβέρνηση αλλά …Δεν εντάχθηκε η κατατεθειμένη Τροπολογία του Ανεξάρτητου Βουλευτή κου Καρρά στο Νομοσχέδιο που συζητήθηκε την 29/3/2017 στην Ολομέλεια της Βουλής .
Πιο συγκεκριμένα η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου ανέφερε: «…Όσον αφορά την τροπολογία του κ. Καρρά, την διευθέτηση δανείων σε ξένο νόμισμα –και εδώ μιλάμε για το ελβετικό φράγκο- πραγματικά, είναι μια αξιόλογη τροπολογία. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορούμε μια βουλευτική τροπολογία για ένα τόσο μεγάλο και τόσο σοβαρό ζήτημα να προχωρήσουμε και να την αποδεχθούμε, για να την ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο που έχουμε σήμερα. Είναι ένα θέμα που, από τη στιγμή που υπάρχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας απασχολεί. Προσπαθούμε να βρούμε λύση. Θα την λάβουμε υπ’ όψιν μας και πολύ σοβαρά, κάποια στιγμή αργότερα, θα δούμε πώς μπορούμε να διευθετήσουμε το θέμα…»
Προηγουμένως ο κος Καρράς ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «…Αναφέρομαι στο γνωστό θέμα των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων σε ελβετικό φράγκο. Τα είπε ο κ. Δημαράς και είναι γνωστά. Δεν θα πω για τις μεταβολές ισοτιμίας από 1,6% σε 1%. Δεν θα πω για τις επιβαρύνσεις που προέκυψαν, θα πω μόνο τούτο: Δάνειο 100.000 ευρώ, σήμερα διαμορφώθηκε στις 160.000 ευρώ. Καταβάλλουν τουλάχιστον επί δέκα χρόνια πολύ εμπρόθεσμα, με θυσία και ιδρώτα, τις δόσεις, αλλά το άληκτο κεφάλαιο δεν έχει πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ. Κατέθεσα, λοιπόν, μία τροπολογία στην οποία ζητώ το ελάχιστο, την απονομή δικαιοσύνης στους ανθρώπους αυτούς. Για ποιο λόγο; Διότι είναι επίκαιρο το χρονικό αυτό σημείο. Δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Και αυτό γιατί; Ήδη οι τράπεζες ανακοινώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν για μείωση του ποσού των «κόκκινων» δανείων…» Συνέχισε, ο κος Καρράς τονίζοντας πως: «Θα πω δύο αντεπιχειρήματα, τα οποία μου προβάλλανε σε συζητήσεις, για να δούμε μήπως έχω εγώ δίκιο ή άδικο. Δεν τοποθετούμε ακόμα. Τα δύο αντεπιχειρήματα τα οποία μου ετέθησαν ήταν τα εξής. Πρώτον, μήπως τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών κλονιστούν με περαιτέρω διαγραφές; Απάντηση πρώτη: Όχι. Αν αναχθεί η Κυβέρνηση –και όλη η Βουλή- στη σύμβαση δημοσιονομικής διευκόλυνσης του Ιουλίου του 2015 –το γνωστό μνημόνιο 3-, θα δει ποια είναι τα εποπτικά κεφάλαια που έχουν αναγνωρίσει οι θεσμοί ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν, να διευθετηθούν, μέσω ακόμη και της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων. Πρώτο, λοιπόν, επιχείρημα καταρρίπτεται. Μέσα σε αυτά τα εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αναγνωρίζουν οι θεσμοί ότι θα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων, είναι και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.
Δεύτερο αντεπιχείρημα. Εδώ πλέον δεν αντέχει στην κριτική και τη λογική. Ότι η ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2016 που αφορά τις πιστώσεις σε ξένο νόμισμα, δεν έχει αναδρομική ισχύ και δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουμε αναδρομική ισχύ. Μα, για το όνομα του Θεού! Η Οδηγία αυτή ισχύει για το μέλλον. Η Οδηγία δεν έχει συνταγματική ισχύ. Είναι μια Οδηγία την οποία καταστήσαμε εσωτερικό δίκαιο και ο εσωτερικός νομοθέτης, η ελληνική Βουλή, έχει δικαίωμα να ρυθμίζει θέματα που άπτονται διαφορετικά της οδηγίας για το παρελθόν, γιατί μιλάμε για δάνεια εκ των οποίων ο κύριος όγκος δόθηκε κατά τα έτη 2007-2009 κι επομένως, δεν υπάρχει ούτε από το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ενωσιακό, ούτε από το εσωτερικό δίκαιο, κανένα κώλυμα. Συνεπώς, και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται…».
Σημαντικό σημείο στην ομιλία του κου Καρρά ήταν η κατάθεση φακέλου, ο οποίος παραδόθηκε στον ίδιο από τον Πρόεδρο του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κο Παντελή Αντωνιάδη, που περιείχε Αποφάσεις- Ψηφίσματα Περιφερειών και Δήμων της Χώρας οι οποίοι εκπροσωπώντας το 90% των πολιτών- δημοτών της χώρας ζητούν την άμεση διευθέτηση του ζητήματος μέσω νομοθέτησης της κορωνίδας των δικαστικών αποφάσεων 334/2016 ΠΠΑ, η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής αγωγής με χιλιάδες μετέχοντες μέλη ΣΥΔΑΝΕΦ- ΙΝΚΑ.
Σημειώνεται πως υπήρξαν τοποθετήσεις από Βουλευτές, οι οποίοι είχαν συγκλίνουσα θέση με αυτή του Ανεξάρτητου Βουλευτή εκ των οποίων οι περισσότεροι υπερασπίστηκαν την ανάγκη ένταξης της εν λόγω Τροπολογίας στο Νομοσχέδιο. Πιο συγκεκριμένα την αρχή έκανε ο κος Νικήτας Κακλαμάνης κατά την έναρξη της Ολομέλειας,: «…Επίσης, έχουν κατατεθεί έξι βουλευτικές τροπολογίες για τις οποίες θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Μερικές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Κι επειδή την βλέπω πάνω πάνω, είναι και η τροπολογία του κ. Καρρά που αφορά τους δανειολήπτες με τα ελβετικά φράγκα. Νομίζω ότι αυτή πρέπει όλες οι πτέρυγες να την προσπελάσουν –προσωπική άποψη εκφράζω- με ιδιαίτερη προσοχή.»
Γεώργιος Αρβανιτίδης, «…Έχω ενημερωθεί με σχετικό υπόμνημα και εγώ από τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και αν είχε έρθει νωρίτερα η τροπολογία στη Βουλή, θα είχαμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε και στην ακρόαση φορέων… Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει πει σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται άμεσα λύση το θέμα των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και αρκετούς μήνες την πρότασή μας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, η οποία περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν υπέρογκα ποσά λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Οι οφειλές τους σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης αύξησαν σημαντικά και τις μηνιαίες δόσεις και στο άληκτο κεφάλαιο. Επειδή λοιπόν η τροπολογία του συναδέλφου κινείται στο πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να την κάνετε αποδεκτή…»
Γεώργιος Δημαράς: «…οι ελληνικές τράπεζες παρότρυναν τους δανειολήπτες να συνάψουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, γιατί θα είχαν καλύτερα επιτόκια. Απέκρυβαν από τον αμέριμνο και καλοπροαίρετο δανειολήπτη τον κίνδυνο της μεγάλης επιβάρυνσης από τις πιθανές αλλαγές ισοτιμιών. Και λέω «απέκρυβαν», γιατί οι τράπεζες διαθέτουν αναλυτές και έχουν σωστές εκτιμήσεις για το πώς θα μεταβληθεί η ισοτιμία των σχετικών νομισμάτων στο μέλλον. Βεβαίως, και μόνο από την προμήθεια που έχουν από την μετατροπή των νομισμάτων, είχαν ένα διαρκές όφελος…». «…Έτσι, λοιπόν, πολλοί αμέριμνοι, καλοπροαίρετοι δανειολήπτες έπεσαν στην παγίδα…». «… Έτσι, λοιπόν, οι τράπεζες χωρίς να ζημιωθούν -γιατί αυτομάτως μετέτρεπαν το νόμισμα σε ευρώ και τις δόσεις τις εισέπρατταν σε ευρώ- φθάνουν σε ένα σημείο τώρα να ζητάνε 50% πάνω το δάνειο που πήρε ο δανειολήπτης…» «…Αυτό, λοιπόν, δεν είναι απλώς κέρδος. Είναι κερδοσκοπία από τη μεριά των τραπεζών. Και έγινε τότε παρότρυνση των δανειοληπτών, γιατί ήξεραν οι τράπεζες ότι θα έχουν υπερκέρδη. Και ξέρετε ότι τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων κανένας δανειολήπτης -ακόμα και δικηγόρος να είναι και μηχανικός να είναι- δεν μπορεί να τα διαβάσει -δεν υπάρχει ούτε περιθώριο- πόσο μάλλον ένας απλός πολίτης που πάει να πάρει ένα δάνειο, βασιζόμενος στην πίστη του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, δυστυχώς, πρόδωσε και τους δανειολήπτες και όλο τον ελληνικό λαό, όπως φτάσαμε σήμερα με την κατάντια των τραπεζών…» «…Έτσι, λοιπόν, σήμερα εξήντα χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει την πλειοψηφία των προσφυγών. Μάλιστα, μια συλλογική προσφυγή που έγινε -πάνω από δύο χιλιάδες- κατά της EUROBANK, έχει κερδηθεί και νομίζω σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται τον Σεπτέμβριο…»
Βασίλειος Κεγκέρογλου: «… Την ίδια ώρα, όμως, δεν είπε κουβέντα κανείς από τους Υπουργούς του οικονομικού επιτελείου που παρήλασαν για την εμπρόθεσμη τροπολογία, αυτή που λύνει πραγματικά πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες και αφορά τα δάνεια που ελήφθησαν με την εγγύηση ή με την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου. Καμιά κουβέντα δεν ακούσαμε. Έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και συγκεκριμένη πρόταση για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο. Τι λέει ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση; Ότι την ώρα που ελήφθη το δάνειο υπήρχε μια συγκεκριμένη ισοτιμία και πρέπει να πάμε σε αυτήν, με τα επιτόκια ασφαλώς των άλλων δανείων και βέβαια να αποτιμηθεί το ποσό το οποίο έχει καταβληθεί μέχρι την ώρα που γίνει η ρύθμιση από τον δανειολήπτη. Η τροπολογία του συναδέλφου Γιώργου Καρρά που αφορά το θέμα αυτό, λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Συνάδει με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί όχι σε μια και δυο, αλλά σε πάμπολλες περιπτώσεις και οφείλει η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί ακόμη και στην περίπτωση που έχει αρνητική θέση. Δεν μπορεί να αποφεύγει την τοποθέτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έτσι, λοιπόν, δηλώνοντας την υποστήριξή μας σε αυτή την τροπολογία, ταυτόχρονα ζητούμε την γνώμη του Υπουργού, να έρθει εδώ και να μας μιλήσει…»
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος: «… Και έρχομαι στις τροπολογίες. Θα αναφερθώ κατ’ αρχάς στην τροπολογία του κ. Καρρά, με γενικό αριθμό 982 και ειδικό αριθμό 144, για τη διευθέτηση δανείων σε ξένο νόμισμα που αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας και πάρα πολλούς δανειολήπτες, οφειλέτες που έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα και μάλιστα εβδομήντα χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο…» «…Πρέπει, λοιπόν, να τους δοθεί η δυνατότητα για διαγραφή οφειλών και φυσικά με μια νέα συμφωνία των τραπεζών με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ, σας καλούμε να κάνετε δεκτή την τροπολογία που προηγουμένως είπατε ότι δεν την κάνετε δεκτή. Δώστε, λοιπόν, διέξοδο στο αδιέξοδο των δανειοληπτών…»
Ιωάννης Σαχινίδης: «… Θα κάνω κι εγώ μια να αφορά στην τροπολογία την οποία δεν κάνετε δεκτή και σας προτείνουμε κι εμείς να τη δεχθείτε. Είναι η τροπολογία του κ. Καρρά με γενικό αριθμό 982 και ειδικό 144 που αφορά τους δανειολήπτες και τη διευθέτηση των δανείων τους σε ελβετικό φράγκο. Είναι μία τροπολογία η οποία, κατ’ ουσίαν, δεν λύνει το πρόβλημα, κυρία Υπουργέ. Είναι, όμως, μία πάρα πολύ καλή αρχή. Θα πρέπει να την εξετάσετε, γιατί αφορά αρκετά μεγάλο αριθμό Ελλήνων, οι οποίοι πήραν δάνεια με εγγύηση ξένο νόμισμα και σήμερα, δυστυχώς, λόγω ισοτιμίας, καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια. Είναι, πράγματι, ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Ζητάμε κι εμείς, ως Χρυσή Αυγή, να την κάνετε δεκτή. Κι όπως είπα και πριν, δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα, όμως είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή…»
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «…Τα δάνεια τα οποία δόθηκαν κατά την περίοδο 2006-2009 ήταν 7 δισεκατομμύρια ευρώ κι έχουν φτάσει σήμερα στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει στείλει στο Υπουργείο την πρότασή της γι’ αυτά τα δάνεια -νομίζω ότι συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Καρρά- και πιστεύω ότι έπρεπε να την κάνει αποδεκτή, αν θέλει να λύσει ένα θέμα το οποίο προκλήθηκε όχι με ευθύνη των δανειοληπτών…»
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας παρευρέθηκαν από νωρίς στα θεωρεία δανειολήπτες και εκπρόσωποι Καταναλωτικών Ενώσεων (ΙΝΚΑ και του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου – ΣΥΔΑΝΕΦ).
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η εν λόγω συνεδρίαση αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις των εκπροσώπων καταναλωτικών Φορέων που σχετίζονται με το θέμα συζήτησης -με Βουλευτές- , ώστε κατ’ αρχήν να ενημερώσουν για το οξύτατο θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο αλλά και να τονίσουν παράλληλα την ανάγκη άμεσης επίλυσης του.
Κύκλοι δανειοληπτών αναφέρουν: «Ο Πρόεδρος του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου κατέθεσε εγκαίρως στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς Κομμάτων και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες φακέλους (ηλεκτρονικούς, αλλά και με φυσική παρουσία) οι οποίοι περιείχαν :
Α) την απόφαση 334/2016 ΠΠΑ, 1η σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσμα συλλογικής αγωγής με χιλιάδες μετέχοντες μέλη ΣΥΔΑΝΕΦ- ΙΝΚΑ.
Β) Αποφάσεις- Ψηφίσματα Περιφερειών και Δήμων της Χώρας οι οποίοι εκπροσωπώντας το 90% των πολιτών- δημοτών της χώρας ζητούν την άμεση διευθέτηση του ζητήματος μέσω νομοθέτησης της κορωνίδας των δικαστικών αποφάσεων 334/2016 ΠΠΑ.
Στην επιστολή που τους απέστειλε τόνιζε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για την Κυβέρνηση, αλλά και για τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης , όταν την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν κατοικίες των Ελλήνων από ξένα και εγχώρια funds που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και μόνο. Παράλληλα ζήτησε τη στήριξή τους όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος. Δυστυχώς όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως κάποιοι μόνο, και όχι στο σύνολο τους οι Βουλευτές, άκουσαν την αγωνία για άμεση επίλυση.
Τέλος να σημειωθεί πως με βάση τους ίδιους κύκλους οι δανειολήπτες δεν μιλούν για οποιοδήποτε είδος λύσης, αλλά για Νομοθέτηση, υιοθετώντας το διατακτικό της δικαστικής απόφασης 334/2016 ΠΠΑ, η οποία προβλέπει επαναϋπολογισμό του δανείου με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και με αναδρομική ισχύ , καθώς κάθε άλλη προτεινόμενη λύση, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το σύνολο των χιλιάδων δανειοληπτών, ειδικά τώρα , αυτό το χρονικό διάστημα που η κορωνίδα των δικαστικών Αποφάσεων 334/2016 Π.Π.Α. θα εκδικαστεί σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα στο Εφετείο.