Βέροια

“Από τον θυμό… στην ηρεμία …” Διάλεξη # παράσταση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Η ομάδα playback Βέροιας “coo- action” σας προσκαλεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 , ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε μία διάλεξη-παράσταση με θέμα:

«Από τον θυμό… στην ηρεμία …»

Θυμός :

απαραίτητος ή περιττός ?

πως επιδρά στις σχέσεις? απομακρύνει ή μας φέρνει κοντά?

να τον εκφράζω ή να τον καταπίνω?

πως τον εκφράζω? ξεσπάω ή επικοινωνώ?

Είμαι «κακός» άνθρωπος όταν θυμώνω?

Οι σημαντικοί άλλοι της ζωής μου με αγαπούν όταν είμαι θυμωμένος?

Θυμός: αθώος ή ένοχος?

Ο θυμός με το θυμικό έχουν την ίδια ρίζα και προέρχονται από την αρχαία λέξη «θυμός», που σημαίνει «ψυχή». Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι να θυμώνεις κανείς είναι εύκολο. Το να θυμώνει όμως με τον κατάλληλο άνθρωπο , την κατάλληλη στιγμή και να το εκφράζει με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό είναι τέχνη. Σύμφωνα με τον Perls ο θυμός προκύπτει από απογοητευτικές προσδοκίες. Το άτομο που δεν ξέρει πώς να εκφράσει το θυμό του, τα βάζει με το πιο βολικό, το πιο εύκολο κι αθώο θύμα: το σώμα.

Στη συνάντηση θα διερευνήσουμε το θυμό, θα δούμε πως μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από τον θυμό, να τον κάνει φίλο του εκφράζοντας τον δημιουργικά στις σχέσεις του και στη ζωή του. Θα μοιραστούμε εμπειρίες και θα συν-δημιουργήσουμε μια παράσταση playback θεάτρου με την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” μέλη της οποίας είναι η Αλέξια Κουκουνασούλη , η Ευση Αρζογλου, η Ελίζα Σιδερίδου, η Μαίρη Μεγγιάνη, η Κική Ταλαρα, η Υακίνθη Σταμπολή και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance), όπου δεν υπάρχει έργο ή σενάριο, αλλά η ομάδα διαδραματίζει αυτοσχεδιαστικά ιστορίες του κοινού.

Τη δράση συντονίζει η Ευφροσύνη Κιατικίδου, εκπ. ειδικής αγωγής, εκπ. ενηλίκων, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το playback:

Ιστορίες, όνειρα, στιγμιότυπα, προσδοκίες, σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα καθημερινής ζωής. Θέματα με τα οποία είμαστε όλοι μας εξοικειωμένοι, και τα οποία όμως ταυτόχρονα βιώνουμε με απόλυτα προσωπικό τρόπο ο καθένας.

Το Playback είναι ένα “Θέατρο – δώρο”. Δημιουργεί έναν τελετουργικό χώρο όπου η κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί με την ιστορία της. Η ιστορία ας είναι “δύσκολη”, συνηθισμένη, ασυνήθιστη, “καλυμμένη” ή φορτισμένη. Πάντα θα βρει χώρο να ειπωθεί και να ακουστεί. Άλλωστε, είναι μοναδική και μοναδικής αξίας: και ακριβώς γι αυτό νοηματοδοτείται τόσο πολύ η αφήγησή της στα πλαίσια της “κοινότητας” που δημιουργείται στη διάρκεια της παράστασης.

Τέτοιες αφηγήσεις “ζωντανεύουν” στη σκηνή του Playback μέσα από τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών.

Η αφήγηση αποκτά μία πολυδιάστατη όψη καθώς αυτό που συνέβη “τότε” θεμελιώνεται συγκινησιακά στο “τώρα” με τη δράση των ηθοποιών. Γίνεται μία ζωντανή μορφή εμπειρίας, αποκτά ένα νέο παροντικό νόημα, αφού ο αφηγητής έχει την ευκαιρία να προσδώσει στην ιστορία του την ολότητα που του ταιριάζει καλύτερα στο τώρα του. Μία νέα εμπειρία αναδύεται από ένα “παλιό” υλικό.

Σε αυτό το είδος αυτοσχεδιαστικής θεατρικής “πράξης” δεν προϋπάρχει κάποιο έργο ή οποιοσδήποτε άλλος “σεναριακός” οδηγός επάνω στον οποίο έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για να παρουσιαστεί. Η παράσταση συν-δημιουργείται από το κοινό, τους ηθοποιούς (περιλαμβάνεται και ο μουσικός), και έναν συντονιστή.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι θεατές μπορεί να νιώσουν αναλογίες με γεγονότα της δικής τους ζωής. Καθώς όλοι τους μοιράζονται μία κοινή αισθητική εμπειρία, ξεπηδούν ως κοινοί παρονομαστές πολλά υπαρξιακά πανανθρώπινα θέματα

…Για την ομάδα:

Η ομάδα coo- action δραστηριοποιείται τα 3 τελευταία χρόνια στο χώρο του Playback του θεάτρου, έχει παίξει σε διάφορα πλαίσια – θεραπευτικά όπως Ιθάκη, OKANA, Αργώ, Συνέδριο Α.Ν, αλλά και σε ανοιχτές παραστάσεις , σε «καλλιτεχνικά στέκια», πολιτιστικές εκδηλώσεις . Γενικότερα, η ομάδα παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, πραγματοποιεί παραστάσεις χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία αλλά και παραστάσεις με ειδικό θέμα, σε ομάδες θεατών με συγκεκριμένα κίνητρα, σε Θεραπευτικές Κοινότητες, σε ομάδες εποπτείας ή αυτογνωσίας, μουσεία, εκθέσεις, Σχολεία, φυλακές, και γενικότερα σε όποια πλαίσια, φορείς και δράσεις ταιριάζουν στους σκοπούς και τη φιλοσοφία της ομάδας μας και του Playback.

’Έχει λάβει παράλληλα τριετή εκπαίδευση από την Ευφροσύνη Κιατικίδου, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια playback, εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, με την προσωπική προσέγγιση του Πέτρου Θεοδώρου, PSP-Process Stage Praxis. .. Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance) , υπάρχει και διαδίδεται ευρέως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έτσι δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες στο συγκεκριμένο είδος. Όμως οι Coo- Action , οι AQUNA THIS και οι T!NG είναι εκπαιδευμένοι στο Playback μέσα από την PSP προσέγγιση , γι αυτό και συχνά συνεργάζονται ή συμπράττουν σε παραστάσεις και διάφορες πρωτοβουλίες, πχ για τον Μάιο του 2017 υπάρχει η προοπτική διοργάνωσης playback διημέρου στη Θες/κη με άδα. Η όλη δραστηριοποίηση θεωρούμε ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, μέρες παγκόσμιας κρίσης, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό υποστηρικτικό ρόλο.

…Τέλος διευκρινίζεται ότι κανείς δεν βιοπορίζεται από το Playback αλλά το κάνουμε γιατί το αγαπούμε, και γιατί η συνύπαρξη σε μια τέτοια δημιουργική ομάδα που έχει σαν στόχο το μοίρασμα και την επαφή, έχει τεράστια σημασία σε μία εποχή όπου λείπει

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ